Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.697
    Допаѓања:
    7.512
    Помина тоа време кога во суд се решаваше оставинската:D
    Ние имавме две оставински,една моја и една на мажот ми.И двете беа преку нотар кој судот го одредува:!:

2. catherinetudor

catherinetudor Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    Ви благодарам :)

3. Isidora86

Isidora86 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2016
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    46
    Едно прашање... колку се заштитени мајките после породилното отсуство т.е. дали има можност работодавецот да ми даде отказ по враќањето од породилно. Станува збор за редовен работен однос на неопределено време.
    Обично за тој период си наоѓаат замена па не им одговара нели да се враќаш назад.
    Постои ли закон што го заштитува ова, или жените се заштитени само додека трае породилното? И дали може да се тужи или џабе би било.

4. SSanjaa

SSanjaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Здраво потребен ми е правен совет во врска со отплата на кредит. Ситуацијата е следнава
    Мојата мајка отлаќа кредит со казнена камата преку извршител со тоа што и се одбива од плата одредена сума.Кредитот го отплаќа веќе 3 години и при последна проверка на ситуацијата и сумата која е останата од кредитот увидовме дека стоиме во место односно кредитот е скоро со истата сума откако почнавме. Моето прашање е дали е возможно да се сметаат толкави камати и како би можел некој да го отплати тој кредит ако сумата константно се дуплира?

5. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.697
    Допаѓања:
    7.512
    Денеска добив писмо од УЈП,за неплатени радиодифузна сметка во износ од 9.100 ден.и рок на плаќање до 15.12.
    Нај интересно од све е што јас никогаш сум немала на мое име претплата за радиодифузија:tmi:
    И сега?

6. pixa_982

pixa_982 Активен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    38
    Не може туку така да ти даде отказ.
    Работодавачот мора да наведе основ по кој ти го откажал договорот и да ја докаже основаноста на причините и истите да ги наведе во образложението. При што пред откажување на договорот мора писмено да те предупреди за неисполнувањето на обврските наведени во договорот и можноста на отказ во случај на понатамошни кршења на истите.

Инаку има три основни поради кои може да ти го откаже договорот: И тоа:

1)заради твоето однесување, недостаток на знаења или можности или заради неисполнување на посебните услови определени со закон
    2)работникот ги крши договорните обврски или други обврски од работниот однос
    3)престане потребата од вршење на одредена работа под условите наведени во договорот за вработување заради економски, организациони, технолошки, структурни или слични причини на страна на работодавачот

Значи прво треба да имаш добиено писмено предупредување, во кое ќе ти биде укажано кои од договорените обврски не ги исполнуваш и ќе ти бидат дадени упатства за понатамошно исполнување на работните обврски, во определен рок утврден од работодавачот. А дури после тоа добиваш образложена одлука за отказ, со отказен рок од најмалку 30 дена. Прво провери дали работодавачот ги има запазено овие работи, доколку ги нема многу веројатно е дека ќе ти успее тужбата.

Доколку ги има запазено овие работи, можеш да се повикуваш дека се само формално запазени, а всушност тој те отпуштил поради сосема трети причини(односно родителство).

7. pixa_982

pixa_982 Активен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    38
    Нотарот ја врши оставинската постапка доколку нема приговори. Доколку пример спориш дека некој дел од имотот бил изграден од твоја страна, а бил впишан на име од татко ти нотарот ќе ве упати на суд, каде што можеш да покренеш парница за да се издвои тој дел од имотот од оставината.

8. Isidora86

Isidora86 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2016
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    46
    Јас мислам дека би ја одбрале опцијата технолошки. Као немаме потреба од тоа работно место. Реално и не знам дали би добила тужба во тој случај. А дали и при технолошки треба да помине 30 дена отказен рок или може од денес за утре.

Благодарам на информација

9. pixa_982

pixa_982 Активен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    38
    Имаш право на отказен рок, кој трае од 1 до 3 месеци, но може да се договориш со работодавачот да ти биде платен паричен надомест и веднаш да го напуштиш работното место.

Доколку има нова систематизација мора прво да помине предлогот за новата систематизација. Што значи ти како и сите останати вработени мора да бидете поединечно писмено известени(доколку се работи за помала фирма) или предологот да биде прикачен на огласна табла(за поголема фирма). Со што имаш право на писмен приговор што се однесува на нејзината содржина. Дури после тоа се усвојува новата систематизација. Нешто слично како донесувањето на закон, само упростено.
    Потоа, доколку според новата систематизација не ги исполнуваш условите за ниту едно работно место добиваш отказ или пак може да ти биде понуден нов договор на поинаква позиција, кој и доколку го потпишеш можеш да го спориш пред суд. Пример дека ти била намалена платата или дека се бара зголемен напор за новата позиција. После врачувањето на отказот исто така имаш право на приговор. Доколку и овој приговор ти биде одбиен имаш право да поведеш судски спор. Има уште низа работи, не може се да се објасни во 2-3 поста, а и не го знам конкретното работно место и конкретната ситуација, но се надевам дека ти помогнав. :)

Eве уште, во кои ситуации може да ти биде откажан договорот без отказен рок:
    Работодавачот може на работникот да му го откаже договорот за вработување без отказен рок во случаите на кршење на работниот ред и дисциплина или неисполнување на работните обврски утврдени со овој или друг закон, колективен договор, правилата за работниот ред и дисциплина и договорот за вработување, а особено ако работникот:
    1) неоправдано изостане од работа три последователни работни дена или пет работни дена во текот на една година;
    2) го злоупотреби боледувањето;
    3) не се придржува кон прописите за здравствена заштита, заштита при работа, пожар, експлозија, штетно дејствување на отрови и други опасни материи и ги повредува прописите за заштита на животната средина; 4) внесува, употребува или е под дејство на алкохол и наркотични средства;
    5) стори кражба или во врска со работата намерно или од крајно невнимание предизвика штета на работодавачот
    6) оддаде деловна, службена или државна тајна.

Со закон и колективен договор може да се утврдат и други случаи на кршење на работниот ред и дисциплина и на работните обврски за кои работодавачот го откажува договорот за вработување без отказен рок.

На Isidora86 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Isidora86

Isidora86 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2016
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    46
    Ти благодарам многу за исцрпната информација.

На pixa_982 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Elen4e_sonce

Elen4e_sonce Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Имам неколку нејасни прашања. Сопругот мој е сопственик на фирма во која само тој е вработен, значи е самовработен.
    За што може да ги користи парите кои се на сметка на фирмата, дали на пример може фамилијарно да се оди на патување со тие пари или пример на малата новогодишно пакетче да и земе, такви ствари? Како иде тоа, со сметкопотврда?

На baba_kata му/ѝ се допаѓа ова.
  12. baba_kata

baba_kata Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2015
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    24
    visoki se globite za prekrsok ako pri vrsenje na kontrola ujp utvrdi deka parite na pravno lice se troseni za privatni celi

На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  13. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Прашај си го сметководителот, најдобро ќе ти објасни.

На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Ako ne e za ovde prasanjevo brisete go.Vaka sega so mm ziveeme vo mojata kuka.Ima brat ozenet koj zivee so negovite na eden sprat.Od toj sprat brat mu ima edna soba i mm ima soba e sega prasanjeto mi e dali bidejki mm zivee i se vodi na mojata adresa a nema nikakov testament podelba napraveno vakva e podelbata samo so zbor od tatko im dali moze da go lisat od sobata da ku ja zemat i da ostanime bez toa????

15. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.704
    Допаѓања:
    98.516
    Јас не сум правник, ама одговорот на прашањето е и повеќе од јасен - да, сигурно дека можат/ќе го лишат од собата без никаков документ кој потврдува дека тој правно е сопственик на тој дел. Кој ти признава збор, без црно на бело...

16. kostadinka24

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    I toa fakticki bi doslo kako da go izbrkale od kujkata neli???

17. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.704
    Допаѓања:
    98.516
    Вие си ги знаете меѓусебните односи, ама без парче хартија кое потврдува сопственост, тој таму нема ништо свое.

18. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.104
    Допаѓања:
    34.578
    Не баш разбрав убаво дали се живи мајката и таткото од мажот ти, но мажот ти секако има законско право на наследување. Не можат тук так да го лишат од тоа право, без оглед дали постои тестамент или не.
    Сепак мажот ти е како наследник од прв законски наследен ред.
    Е, сеа доколку не ја сака собата океј, тоа е договор на ствар веќе, ќе се договорат со брат му меѓусебно.
    Најчесто тогаш брат му ќе му го исплати делот што би требал да го наследи мажот ти

На Victorian и pravnicka_2604 им се допаѓа ова.
  19. pravnicka_2604

pravnicka_2604 Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    1.319
    Ако е склучен договор за доживотна издршка со кој сопственикот (таткото) ја остава на едниот син (братот) куќата по смртта во тој случај другиот брат не наследува дел.

На Victorian и IronLady им се допаѓа ова.
  20. kostadinka24

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Zivi im se roditelite no brat so brat ne zboruvaat I sega mm si ja bara sobata a tatkovo mu vika nemas nisto ovde.Testamenti nema nisto seto e na zbor.Dali tie mozr da pojdat I tuku taka da si ja pisat na nivno ime a mm da go ostavat bez toa.
    Da potenciram pak nikakvi dokumenti nema za delbava seto e samo na zbor od tatkoto.