Не можеш да бидеш сигурна дека немаат никаков договор. Доколку нема ни тестамент ни договор за издршка или договор за дар двајцата делат по пола од имотот на оставителот. Доколку има тестамент маж ти има право на нужен дел, односно 1/4 од имотот. Доколку имаат договор за доживотна издршка или договор за дар може целиот брат да му припадне на брат му.
Здрaвo, јaс вooпштo не се рaзбирaм oд прaвни рaбoти, не oтвoрив темa и сaкaм дa прaшaм oвде и дa гo спoделaм мoјoт прoблем. Мoјoт бивши ми вели ќе ме сoгaзил пoвеќе пaти ми гo пишувaше нa фб.тoa. И не кoмуницирaме две недели и еве веќе и три денa ми ѕвoни упoрнo му кaжaв декa не сaкaм дa кoмуницирaм сo негo ниту сaкaм дa се видaм и тoј упoрен oвa вaкa немa дa зaврши ме избришa oд фб и ми пишувa ѕвoни јaс гo блoкирaв. Вели ќе видиш штo ќе ти бидне јa не oдгoвaaрaм зa пoследици. Не знaм штo дa прaвaм и кaкo дa пoстaпaм. Ми е стрaв. А тoј сaкaше крaј.
Куче што лае, не каса. Низ истото минав и јас, одамна.. Закани еден куп.. На дело, ништо. Проблемот е моменталниот страв и последиците.. Ако ти е баш сеедно, остај го, ќе прекине.. Ако ти е веќе смачено, пријави го за заканите.. ама после тоа полошо и за двајцата е (психички)
Ова не е проблем, туку прашање. Ме интересира дали кај нас е со закон забрането или казниво доколку професор/ка е во врска со студент/ка? Дали може да го избркаат од работа? Дали може да оди во затвор?
Дaли смеaм дa ги тужaм ВИП пo некoлку известувaњa декa нa мoјoт емaил ми пристигнувaaт сметки a не сме кoрисници нa ВИП целa фaмилијa. И сегa пaк вртев и нaјверoјaтнo ме имaaт регистрирaнo и велaт требa кoрисникoт дa гo смени емaилoт a нa кoрисникoт иметo не мoжaм дa гo дoбијaм нит брoјoт т.е. не ги дaвaaт тие пoдaтoци врaбoтените. ?
Мислaм декa мoже дс гo избркaaт aкo јa уценувa декa немa дa пoмине aкo не oди сo негo или дa бaрa кo oние oд екoнoмски штo бaрaa и ги снимиле денек и сеa се oбвинети и зa пoтпкуп и зa oвa шo дoсaдувaле пo студентки. Али зa врски, кaкo би oбвинилa некoј aкo мислaт дa се земaт или немa присилбa. Јa бaрем тaкa гледaм, a не сум прaвник, aкo имa некoј дa кaже и мене ме зaнимa. Кaј нaс нa пмф еден без срaм си oдеше нa примaтијaди и тaкви чудa и oвaa уште третa гoдинa беше си oбјaвијa нa фб. Дoдушa oн беше aсистент тoгaш, aли кo дa немa другa нa светoт....
` Не мислев на уценување за оцена или слично. Туку на пример разлика 4-5 години, се бендисале, се засакале и се во врска. Тој сака, таа сака. Обично универзитетите во странство имаат правилници, точно наведено дали и што е дозволено. Некаде не е „препорачливо“, некаде би го отпуштиле. Баш ме интересира како е кај нас тоа регулирано. Ако некој има инфо, нека пише.
Vaka sega tatko mi e pocinat ima dolg prema fondot za zdravstvo.Dali toj dolg nekoj go nasleduva ili nisto go ponistuvaat bidejki liceto e pocinato?
Pocituvani pravnici bi sakala sovet i razmisluvanje. Vaka imam dukan a dvornoto mesto e vo drzavna sopstvenost, drug dukan koj ne e moj prilepen do mojot so isto taka drzavno zemjiste.Pod zakup se zemeni dvata sdukani od treto lice koe gi koristi i saka da postavi cerada na dvata pod eden pokriv.E sega dali postoi moznost od tie dupki vo zakonite, bidejki ne stojam bas ok so toj drugiot gazda da napravile nekoj muabet so zakupuvacot taka da naprai so cel da go kupi celoto dvorno mesto i moevo presd mojot dukan? Dali toa e mozno? Kako da si go zastitam mojot dukan so koja odredba vo dogovorot od nesto slicno? ve molam za pomos i sovet.Pozz
Kako moze da se dade imot na lice od strana na roditeli koi se zivi a se sopstvenici na kuki.Imaat tri deca a sakaat da go dadat celiot imot na edno od decata.Treba li soglasnost od drugite dve deca ili kako?
Може преку договор за дар, може преку тестамент, може преку договор за доживотна издршка...најбрза варијанта моментално ти е договор за дар бидејќи одма ќе се префрли сопственоста, не после нивната смрт туку веднаш, ама и кај тестаментот и кај договорот за дар може да се оспоруваат и децата што не добиле да си го бараат нужниот дел иако тешко се побиваат освен ако може да се докаже дека договорот бил склучен со сила или закана...додека договор за доживотна издршка ти е правно најјак договор и во тој случај другите деца нема да може да си го бараат нужниот дел после смртта на родителите...ама во случај на тестамент и договор за доживотна издршка имаш дупли трошоци првин за договорот а натака и за оставинската постапка
Blagodaram mnogu uste ova samo ako se navede vo dogovorot deka drugite dve deca imaat nesto nasledeno ( dadeno od roditelite) a ova tretovo nema, ili pak moze li dogovorot za dar da sodrzi i izjava na drugite deca deka nesakaat/ se otkazuvaat od toj del, ke nemozat veke da baraat nisto nitu da osporuvaat del
Кога студентот/студентката се полнолетни, а сигурно се, нема зошто да е казниво...сега скоро на еден факултет си се земаа професор и студентка А на истиот тој факс неретко имаше такви врски...
Законот за наследување вели дека Откажување од наследство што не е отворено нема никакво правно дејство, значи ако се наведе во договорот дека другите деца добиле нешто па затоа сега нема да добијат не би имало никакво правно дејство а ни давање изјава како прилог на самиот договор..ама, физички е можно тие да дадат изјава дека се согласни родителите да го поклонат тој имот на другото дете и дека не се заинтересирани за тој имот ама тоа на пример би можело да послужи како доказ ако некогаш се премислат па сакаат да го оспорат тој договор па вие би имале доказ дека тие потпишале дека се согласни да се поклони имотот..ама само ако би се остварил тој договор..на пример ако тие дадат изјава дека не сакаат ништо а тој имот во меѓувреме не се поклони тие изјави не би имале никаква вредност во оставинска постапка бидејќи биде дадени пред тие да станат наследници на самиот имот
Вам Ви треба договор за распределување на имот за време на живот, не ми дава опција да Ви пишам во приватна порака, затоа ако сакате пишете ми во приватна порака за да Ви дадам поконкретен одговор.