Zdravo,imam edno prasanje i bi bila blagodarna ako nekoj moze i znae da me upati. Na moja bratuceda mazot i veke nekolku godini ja izneveruva so nejzina prijatelka.Dali taa moze da podnese tuzba protiv preljuba ( dokolku postoi takva tuzba). Mislam deka moze da najde i dokazi,kako audio snimki i izvestaj od operatorot. Vi blagodaram
Не разбрав точно, ти ги бараат парите од сметките што ти ги испраќаат или само ти праќаат сметки? Доколку е второто нема основ по кој би ги тужил. Овде не се работи за спам(односно праќање на реклами по меил без твоја дозвола) туку за недоразбирање. Доколку ти ги бараат парите, а немаш никаков договор со нив можеш(и мораш) да ги тужиш.
Tреба да се види документацијата, немам доволно информации за да ти одговорам. 1. Дали градбата е времена или трајна? 2. Дали земјиштето на кое е изграден твојот дуќан е државно земјиште или твое? Доколку градбата е трајна и е со градежно-техничка документација не може да става церади кај ќе му текне. Но, пак ќе напишам, треба да се види документацијата.
Gradbata e vo moja sopstvenost, ne e izgradena na drzavno zremjiste ( t.e. koga se gradelo e kupeno prethodno toa mesto od drzavata pa e izgraden objektot) e sega neznam sto znaci traen, ama postoi poveke od 20 god. Samo dvornoto mesto e vo drzavna sopstvenost.Zakupuvacot podnel dokumenti kade mu odobrile da postavi cerada vo dvornoto mesto.
Траен објект е цврста градба од камења, тули, цигли исл. Веројатно твојот објект е траен, чим е повеќе од 20 години стар. Е сега, ти имаш договор за закуп. Закупувачот врз основа на договорот сака да постави церади. Можно е тоа да му е одобрено. Поднел барање врз основа на договорот и му имаат одобрено од општината. Зошто тебе би ти сметале церадите, кога објектот го имаш дадено под закуп? Чим заврши договорот, тој ќе ги отстрани и тоа е тоа.
Epa fala ti na odgovorot, ne mi smetaat samo sakav da znam dali e mozno nesto da se sluci(toa sto pisav prvpat~ za otkup na drzavnoto zemjiste vo dvornoto mesto). Uste ednas fala mnogu i pozdrav
Бев на интервју за работа. Ми кажаа дека платата ќе каснела еден месец. дали во тој месец ќе имам здравствено платено или и тоа ќе биде закаснето? Страшно. Во веро кога работев еден месец само плата ми стигна а здравстевно немав а бев пријавена дека сум лице со плата. Не знам како одат работиве со бруто плата. Се си мислам мораше да се плаќа се одеднаш а тоа е катастрофа. Кој плата не дава кој здравствено не плаќа.
искрено, не сум запознаена со ова, штом го пишува во законот значи би требало да е така само ќе мора некако да се докажува дека нема друг имот и дека живеел со детето..најубаво да си прашате на адвокат бидејќи посекако се работи за стан, значи договорот ќе мора да го правите првин на адвокат со Новиот закон за нотаријат
Да, знам. Се што е предмет на договор, а е поскапо од 10 000 евра изгледа мора преку адвокат. Благодарам.
Да да мора да има печат и потпис на адвокат, па да е поминато во даночно одделение без разлика дали има или нема данок и дури после се солемнизира односно потврдува на нотар и се префрла катастарски
Инаку, тоа што поминува преку адвокат мене не ми значи дека е посигурно. И тоа како може и поминато преку адвокат да биде чиста измама! Имам токму таков случај во денационализацијата. Дел од семејството организира нечиста игра со адвокатот да лиши од својот дел законски наследник на имот со решение од суд за наследство. Само, тоа е соема друга тема.
И јас така мислам, плус се створија многу повеќе трошоци за странките и само прават крени ја, намали ја адвокатската тарифа ама ни јас ни ти не се прашуваме за тоа..на некого очигледно му е во интерес
Почитувани правници, Ве молам за совет. Мој братучет 2014 е осуден на две год условна казна затвор за неплаќање на алиментација. Но во тој период два пати по три месеци е во затвор. Човеков не работи и во тешка финансиска состојба е. Прашање до вас е кога истекува условната пресуда дали две календарски год или ??? Ви благодарам
Да, условната трае две календарски години сметано од денот на пресудата, ама мене ми изгледа како да ја прекршил условната. За истото дело или за други кивични дела беше во затвор?