Isto ima I kazneni globi se za istoto delo neplakanje alimentacija a covekov dostavuva dokumenti deka e nevraboten I nema sredstva...a interesno e sto dodeka bil vo raboten odnos celi 16 god uredno e plakano se...
Епа плаќањето алиментација е законска обврска додека детето не наполни 18 год, невработеноста не е изговор, може да работи што и да е. Како што определуваат мали суми за издршка кај нас, не е убаво едни 2.000 ден да не може да обезбеди.
Прашање до вас е кога истекува условната пресуда дали две календарски год или .. Vo toj period ima dvapati kazna zatvor po tri meseca za istoto delo Blagodaram
Најпросто кажано, ти имаш нива запишана во катастар на твое име, но Мирко на нејзе посадил да речеме жито и си ја работи. Ти ја имаш нивата во сопственост, а Мирко во владение.
Zdravo, me interesira pravoto na nasledstvo na soprugata vo slucaj koga tatkoto i sinot imaat skluceno dogovor za izdrska, znaci posle negovata smrt, sinot nasleduva se, vo toj slucaj dali soprugata dobiva del od stanot i sto nasleduva?
Доколку во договорот за доживотна издршка е опфатен целиот имот на татко и, тогаш жена ти не наследува ништо.
Владение е фактичка власт на стварта, а сопственост е правна власт, најпросто кажано. Пример, ако купиш кола сопственоста ја стекнуваш со плаќањето на парите. Во тој момент кога ќе ти го дадат клучот добиваш и владение. Ако некој после ти ја украде колата, го губиш владението, но не и сопственоста.
Blagodaram na odgovorot, samo da pojasnam ne mislev na soprugata na sinot, tuku na majkata, znaci tatkoto i sinot ako imaat dogovor, dali majkata nasleduva del od imotot
Koi dokumenti treba da gi prilozi prodavac na stan, negova sopstvenost za da go prodade stanot na dr.lice? Kade se pravi dogovor, kako tece celata postapka? Blagodaram odnapred na odgovorite.
Девојки здраво. Гледам дека има лица кои се разбираат од правото и голема благодарност до Вас за бесплатните правни совети. Се надевам дека ќе ме посоветувате и мене. Се работи за имотен проблем. Живеам во Сарај и сум македонка. Самото тоа е кочница во општината односно и покрај правната сопственост на име на татко ми земјата и припаѓа на РМ. Пред 19 години на оваа земја на која имаме право на сопственост, моите роднини изградија тврда градба. Пред тоа истите се откажаа на суд со што татко ми ја доби оставинската на негово име. Прочитав дека по престој подолг од 20 години, самата држава го дава тоа право на сопственост, па ме интересира дали би можело да се случи тоа, да присвојат дел од имотот без физичка делба. Секој совет е добредојден. Ви благодарам однапред
Тоа е друга работа. Во тој случај доколку имотот е стекнат во брак мајката треба да даде согласност т.е. писмена изјава пред нотар. Доколку нема изјава, мајката може да го спори договорот. Односно делумно да го поништи во делот во кој нејзе би и припаднал при евентуална делба.
Со измените на законот за нотаријат ваквите договори мора да бидат напишани од адвокат. Така што најдобро е да се контактираш директно со адвокат.
Поздрав феминки. Сакав да ве прашам нешто во врска со паричната помош за туѓа нега. Свекрва ми скоро се оперираше од рак на дојка,ја отстрани дојката и сега прима хемотерапии. И рекле дека она може да прима парична помош,па сакав да ве прашам како оди постапката? Однапред ви благодарам
Преку агенција продавам стан. Бев запознаена со тоа дека треба да потпишам преддоговор за да може купецот да подигне кредит во банка и да ми ги исплати сите пари со потпишувањето на договорот. Меѓутоа, сега, кога го добив текстот на преддоговорот, испаѓа дека всушност јас, како сегашен сопственик на станот, треба да го ставам под хипотека за да му се одобри кредит на купувачот. Се исплашив дека тоа е опасен преддоговор за мене. Ве молам некој да ми каже каков е ризикот и дали тоа е „нормална и стандардна постапка“ како што ме убедува агентот од агенцијата преку која одам. Го наведувам делот од договорот во кој се одредува начинот на исплатата: Член 5 Договорните страни се договорија и согласни купопродажната цена да се исплати на следниов начин: · на денот на потпишување на преддоговорот за купопродажба , купувачот да исплати дел од купопродажната цена во износ од ________ од вкупната цена , кои ги обезбедува од свои средства и истите од лична трансакциска сметка ќе ги уплати на трансакциска сметка на продавачот, · Остатокот од купопродажната цена , купувачот ги обезбедува од станбен кредит од деловна банка за која цел ќе се заложи станот предмет на продажба на што продавачот е сложен да пристапи кон потпишување на заложното право-хипотека и се обврзува и му стои на располагање да ги обезбеди сите потребни документи поврзани со предметната недвижност а заради нејзино заложување. Краен рок за потпишување на главниот договор-нотарски акт е 30.04.2017 година
Па треба да е нормална според мене. Фактички сега е твој станот. И ти треба да го ставиш акко гаранција за на купувачот да му одобрат толкав кредит. Ќе му исплатат пари кои автоматски твои се и станот потоа он го наследува. Ако не го отплаќа кредитот него ќе му го земат станот. Ова банката се заштитува, бидејќи може да се случи да му одобрат кредит и потоа тој да не сака да го стави станот под хипотека.
@VMP нормална процедура е. Кога ке го земе кредитот купецот, ке ти ги даде останатите пари, со што се потпишува договорот за купопродажба. Ти си ги добиваш пафите, купецот станот. Ако не плака кредит, негова работа си е, не твоja. На истиот начин и jас продадов стан и се си заврши како што треба.
Потпишав договор за курс по програмирање во кој ми е наведено дека мора на 85%од предавањата да сум присутна за да добијам диплома, но во меѓувреме ми настана промена во планот и не ќе можам да присуствувам. Има клаузула ако се откажеш од присуство да треба да ги платиш сите средства однапред. Датумот на договор е згрешен 22.02.2016 пишува а 2017ма е склучен. Само потишан е од мене и газдата на фирмата и печат на фирмата. Не е нотарски заверен нит архивиран. Го виде нотар и ми рече ова не евалиден документ но сепак пушти им писмено со препорачана пошта со потврда дека примиле дека се откажуваш од учество и причина зошто за да си законски заштитена. Дали вака да постапам? Т.е. како да се заштитам правно? Дали ваков договор е валиден или ништовен?
А дa им пишеш еден дoпис и дa гo испрaтиш препoрaчaнo... Пoчитувaни, Пoминa целa гoдинa oд пoтпишувaњетo нa дoгoвoрoт, a Вие сеуште не ме пoвикaвте и известивте кoгa ќе зaпoчне дoгoвoрениoт курс. Сo oглед нa тoa декa пoминa мнoгу време и сметaм декa сте крaјнo не oргaнизирaни, се oткaжувaм oд учествo нa истиот, aкo некoгaш се oдржи
Нотарот го погледна датумот и рече дека е само техничка грешка. Само ме посоветува да имам на писмено дека сум напишала дека се откажувам од учество утре да не им текне да ме тужат. Ме насмеа...не дека се неорганизирани така се излезе на брзинка и јас избрзав,па кога си се пресметав сума и што понатаму испадна дека не е тоа тоа,знаеш она есапот дома и надвор не е ист. Ќе ги известам дека имам промена и дека неможам да присуствувам да си изберат друг кандидат,за нит јас оштетена(не сум ни почнала) нит тие да си најдат друг што може да се посвети и временски и финансиски. Дали морам писмено законски гледано тоа ми е прашањето?