на кратко, имав нарачано саат од али експрес според тракинг кодот истиот бил испорачан вчера (но јас го немам добиено). Денес после работа отидов до пошта и ми покажаа список каде што некој се потпишал со моето презиме но потписот од далеку се разликува од мојот, планирам да го почекам уште утре поштарот и ако не го донесе во сабота да потпишам жалба кај контролерот во пошта (пред да одам на работа шо е сјебана ситуација) што друго би можел да преземем доколку не ја добијам пратката со оглед дека и потписот ми е фалсификуван.
Mozes mnogu raboti, no treba da se konsultiras so advokat. Ne znam iskreno kolku mozes da dobies na sud drzavna firma. Od iskustvo ti kazuvam. Ligusi se. Povrzani se so vlasta i sudstvoto. Znam mnogu lugje sto tuzele drzavni firmi i toa za toa ostanalo.
Ќе ве молам да ми кажете, тужба околу невратени пари, дали после тужбата се исплаќа сумата или плус оштета некаква? Колку чини тужба без адвокат? Дали другата страна мора да викне адвокат доколку е тужена без адвокат?
Се исплаќа сумата и плус камата. Судската такса зависи од тоа колкав е долгот, а ни едната ни другата страна не се должни да имаат адвокат.
И прво и основно имотот да е делив Не е задолжително да се има адвокат, ако знаете сами да си напишете тужба, да си побарате трошоци, камати и слично, не е законски задолжително да се има адвокат..а чинењето зависи од сумата..побарајте закон за судски такси и ќе видете колку треба такса да платите со тужбата..а потоа другите трошоци зависат од текот на постапката...и како што ти кажа pixa се исплаќа долгот плус камати (секако ако го докажите долгот и добиете спорот), нема оштета но ако го добиете спорот ќе си барате другата страна да ви ги плати трошоците
А јас кого да тужам од кого да барам оштета. Животот ми го уништија лекари и специјалисти. На редовно гинеколог одам од мојата 20та година може и порано не се сеќавам. По 10 години ми откриваат дека имам слаба резева на јајце клетки поради која сега нема да ми одобрат ваучер преку државата дека на такви случаеви не даваат, а и да дадат шансите да забременам се многу мали. Вкупно имам одено на 2 матични гинеколози, еден на приватно во реномирана здраствена установа и кај двајца ендокринолози кај што редовно го испитував и тој FSH хормон кој никој не го примети дека е висок и дека не е во ред. Резултати горе доле ги чувам повеќето. А веќе 4 години одам специјално за проблем за зачнување и дури сега кај 4ти гинеколог на приватно ми го откри тој проблем. Овие последни 5 години ќе ме чинат многу!!! Каде да се жалам, кој да тужам државата ли, лекарите посебно ли???
Ме интересира : дали доколку се добие спор на суд , а на апелација го врати случајот повторно на судење , дали откако ке се одлучи и ке се добие решение , тужителот дали може повторно да се жали на апелација?
не до бесконечност секако...ако апелација еднаш ја укине пресудата во нејзината одлука дава насоки за постапување на првостепениот суд...ако тој повторно одлучи а странката по втор пат се жали тогаш вториот пат апелациониот суд или ќе ја преиначи пресудата, или ќе ја потврди првостепената или ќе закаже рочиште ако смета дека треба да се утврдат дополнителни факти и после рочиштето ќе донесе одлука..е сега зависи од спорот, странките може да имаат право на ревизија до Врховен суд (меѓутоа со тоа не се одложува извршувањето на првостепената или второстепената пресуда)
Ве молам за помош ако некој знае да ми одговори!! Поради затворање на бутик во кој се е на пола цена и ликвидација во кој работам дојде новинар (кој е прилично познат) и на мојот газда му даде предлог да објави во весник за веста на бутикот бидејки е на ниско френкфентно место со што бараше услуга за возврат да земе нешто од бутикот бесплатно, мојот газда прифати. Додека се случуваше ова јас бев на смена при што новинаров ме сликаше (само ликот) и ми побара име и презиме со образложение заради тоа што била моја сликата. Во рок од пола саат го побарав дека не сакам да ја објави сликата од мојот лик (бидејки сепак штом пишува за продавницата логично дека треба да ја слика робата а не само мојот лик) сосема културно и на тоа ми врати многу дрско во смисла дека веќе бил во редакцијата и дека не може да се враќа и ми спушти слушалка додека му зборев. Утре треба да излезе објавата и моето прашање е дали можам да го тужам за ова исто така и ако го има објавено моето име и презиме?? фала ви однапред
decki ako moze pomos ako ima nekoj so pominal ili gi razbira ovie raboti neka pise.,.. od 2003godd imam dolg kon fizicko lice koj me izigra na poverenje me dade na sud vredonst na dolgot e 80ijadi denari i sega se stanati 240ijadi denari i imam kuka na moe koj nemozam da ja legaliziram oti ima zabeleska podneseno kukata e ne legalizirana a dali sekoj dolg zastaruva poslem 10godini ako moze pomos i pazete se od pederi so sakaat da zema tugjo za da se zbogatat pozz
ve molam ako nekoj znae neka pise sto treba da napravam sega vo maj sum povikan na sud za neplatena smetka na strujja na firma no firmata e zatvorena i imaam resenie deka e zatvorena a i nikade go nemam nisto notarski zavereno za kirija i struja voda bidejki jas bev samo upravitel a sopsvenikot na firmata ima notarski dogovor potpisano,a mene me vikaat na sud ako nekoj znae neka pise sto mozam da napravam
Да не си повикан како сведок? Како и да е, ќе си го кажеш истово, уште поубаво да си донесеш докази како на пример решението дека фирмата е затворена, договорот за фирмата во кој треба да стои кој како одговара за обврските на истата и ако го имаш тој договор за струјата, а најубаво со адвокат до тебе. Исто така треба да видиш дали е случајно застарено нивното барање. Ако си повикан како тужен до тебе ќе беше испратена тужба/платен налог со сите докази за да те запознаат до целата ситуација. Ако е таков случајот, тоа е бидејќи си овластено лице кое ја претставува фирмата и кое треба да се наведе во тужбата како нејзин застапник. Исто така, со секоја тужба мора да се достават тековни состојби за двете страни не постари од шест месеци. Провери го и тој момент.