Правни проблеми

Дискусија во 'Правни совети' започната од babyketi, 7 февруари 2010.

1. deki-33

deki-33 Нов член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    nemoze da se izvadi tekovna bidejki firmata e zatvorena.

2. deki-33

deki-33 Нов член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    dogovorot na notar e zaveren so sopsvenikot na firmata. a mene me tuzat kako odgovoren za ne plateni smetki

3. Nino666

Nino666 Нов член

Се зачлени на:
    12 април 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Jas imam problem so mvr
    Po noviot pravilnik za uvezeno vozilo baraat da bide zaveren kupoprodazen dogovor od zemjata kade sto e kupeno voziloto,moeto vozilo e doneseno pred da stapi na sila pravilnikot megutoa bez razlika na toa velat deka istoto vazi i za mene bidejki ne bilo staveno vo postapka za registracija pred da stapi na sila pravilnikot,konkretno mojov slucaj e od Svajcarija i Svajcarcite ne pravat zaverka na kupoprodazni dogovori kaj notar.
    Jas bidejki ne uspeav da go najdam prodavacot na voziloto zamoliv rodnina od svajcarija da proba kaj nekoj notar da go zaveri dogovorot i uspea vo toa bez moe prisustvo mu go zaveril so toa sto vo samata zaverka pisuva deka na osnova sto toj kako treto lice garantira deka e ispraven dogovorot notarot mu go zaveruva.
    E sega ne im bese jasno na nasive vo mvr kako e mozno toa ama so mnogu objasnuvanje nekako mi gi primija dokumentite i odtogas navamu 3 nedeli jas nemam nikakov odgovor od niv,ministerstvoto molci,cekaat da go vratat pravilnikot na staro za da mi dadat tablici,sto da prezemam ako moze nekoj da mi pomogne kade da se obratam
    Blagodaram odnapred

4. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.190
    Допаѓања:
    13.623
    Здраво, ако може некој поупатен да ми помогне.

Ми стаса Решение за службена регистрација на даночен обврзник.
    Јас сум вработена, мојот татко не е. Е сега тој е регистриран обврзник, а мене најверојатно ми стаса решение бидејќи една трансакција се направи преку мене, односно негов производ продадов во друг град и бидејќи уплатата морало да оди преку сметка ја дадов мојата без воопшто да размислувам дека можеби ќе се појави проблем.
    Сумата и не беше воопштпо голема, негде околу 5000ден.
    Сега бараат и јас да се регистрирам на нешто што веќе има регистрирано човек.

Во решението стои прво дека "Поднесувањето на тужбата не го спречува извршувањето на решемието"

А потоа на крај стои "ПРАВНА ПОУКА: Против ова решение дозволена е тужба во рок од 30 дена од денот на доставувањето, до Управниот суд на Република Македонија"

Што да правам и што значи ова сега, ако може некој да ми помогне?

Ќе треба да се бафтам по институции и да поднесувам тужба да одам дури до Скопје за тоа? Или сепак нема решение и мора да се пријавам?:worried:

5. Ladybbc

Ladybbc Активен член

Се зачлени на:
    24 април 2017
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    114
    Дали лице кое е судија во Основен суд истовремено може да застапува некого како адвокат?

6. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.608
    Ne ima konflikt na interesi.

7. Ladybbc

Ladybbc Активен член

Се зачлени на:
    24 април 2017
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    114
    Благодарам

8. мкд98

мкд98 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    50
    Ако имаш неплатени фактури под име на фирма и те носат на суд. Дали се тужи управителот лично или фирмата? Дали може да му земат имот (стан, кола) ?

Последна измена: 29 април 2017
  9. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Како е регистрирана фирмата? Како ДООЕЛ, ДОО, ТП?

Ако е ДООЕЛ или ДОО, самиот назив друштво со ограничена одговорност ти кажува дека тогаш управителот има само ограничена одговорност. Односно долговите кои ќе останат од друштвото може да се намират само од имотот на друштвото, а не и од личниот имот на управителот.

Кај ТП односно Трговец поединец одговорноста е поголема, односно ако друштвото се затвори а има долгови, тие ќе се намират од управителот, односно од неговиот личен имот.

Кај ТП управителот одговара лично и неограничено со целиот свој имот. А кај ДОО и ДООЕЛ одговара само до висината на својот влог односно само со имотот и средствата на друштвото.

На Mrs. Diva му/ѝ се допаѓа ова.
  10. мкд98

мкд98 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    50
    Како дооел е регистрирана фирмата.

11. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Во тој случај не можат да ти наплатат од личниот имот, само од имотот кој го имала фирмата.

12. мкд98

мкд98 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    50
    Фирмата нема имот, само малце пари на сметка.
    Во договорот за закуп ние сме требале да дадеме отказен рок од 60 дена, а ние веќе немаме средства за да ги изработиме овие 60 дена па ќе го напуштаме дуќанот сега на 1-ви. Дали може газдата нешто да не тужи (договорот е на име на фирма) но пишува "претставувано од управителот ..." "се обврзува истите да ги подмири управителот ... од свој лични средства како физичко лице" во случај ако фирмата отиде во стечај.

13. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.672
    Е сега ова е друга работа, не е по долг од фактура. Доколку има договор за закуп со таква клаузула дека управителот се обврзува истите да ги подмири од свој лични средства како физичко лице, во тој случај најверојатно ќе ве добие на суд и ќе треба да си платите.

14. мкд98

мкд98 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    50
    Го имаме ова со договорот за закуп и еден долг од фактура.
    А што ќе се случи ако не викнат на суд, а ние сме во странство?

15. maja235

maja235 Нов член

Се зачлени на:
    3 мај 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво,

Имам прашање во врска со начинот на кој бев отпуштена од страна на мојот сега веќе поранешен работодавец, имено бев одјавена за време на боледување за кое одговорната личност за такви случаеви беше на време известена, не бев на никаков начин известена дека ке бидам одјавена или отпуштена, за тоа дознав кога мојата матична докторка ми го затвораше боледувањето ( траење од 12.04 до 18.04), се работи за 2 дена земајќи во предвид дека 14.04 и 17.04 беа неработни. Со фирмата имав договор на неопределено време.

Би сакала да знам кои се моите права во овој случај и што би ме советувале да преземам?

Ви благодарам однапред,

Маја

16. Safira26

Safira26 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    106
    Уфф чим си била на неоределено не смее да те одјавува туку така. Работните односи се многу специфична категорија. Ако тужиш големи се шансите да добиеш. А ако си заинтересирана, јас работам кај адвокат, специјалист за трудово и стопанско право. Човекот е фер и човечен и не зема пари однапред како повеќето без да си ја заслужи наградата.

17. Safira26

Safira26 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    106
    Зависи како те тужи. Ако те тужи со платен налог преку нотар, најверојатно ти стигнало решение кај што имаш рок од 8 дена за приговор. Ако си поднел приговор предметот оди на суд и ти стига покана. Ако не поднесеш приговор, решението станува правосилно и извршно и те носат на извршител.
    Доколку е класична тужба, судот тогаш ти ја испраќа и ти треба да дадеш одговор на истата, во спротивно ќе го усвои тужбеното барање.
    Во било кој случај, избегнување прием на покани, не ви оди во прилог зашто судот ќе се обиде неколку пати да изврши уредна достава. Поканата може да ја достави до било кое лице во фирмата, во спротивно ја става на огласна табла и по истек на рок се смета дека е уредно извршена. На поканата обично се напишани последици од неприсуствување на рочиште.

18. Sv. Nikolka

Sv. Nikolka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2016
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    413
    Ќе иницираат тужба против тебе како Управител на фирмата. Зависи колкав е долгот ( за да дојде до пленидба на стан, возило о сл. Треба предметот да дојде до Извршител за попис и пленидба на ствари. Првин се проверува имотната состојба на должникот во Катастар, по Банки, се блокира сметката и се крати третина од плата, се до намирување на долгот.

19. Safira26

Safira26 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    106
    И заборавив, ако се фактурите на име на фирма прво нормално дека фирмата се тужи со тоа што секогаш назначуваат овластено лице т.е управител кој ќе ја претставува, но ако ангажираш адвокат тој ќе ти брка работа. Ако го изгубиш спорот тогаш е прашање од кај ќе наплати извршителот. Ако фирмата има имот и пари од неа, може и воопшто да не дојде до тебе како физичко лице.

20. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Не ширите дезинформации, секој адвокат е должен согласно закон и адвокатската тарифа да наплати без разлика дали ќе го добие или изгуби спорот, никој не наплаќа само според заслуги (во случај само на добиен спор) тоа е спротивно на закон и АТ, на крајот секој адвокат наплаќа ако не му плаќале однапред за секое одделно дејствие.

На lylaby му/ѝ се допаѓа ова.