Точно е дека бев навредуван и напаѓан од одредени членови во врска со тоа како сум пишувал , па некаде не сум напишал строго по правопис па некој се дрзна дури и да ме навредува и да ме нарекува " неписмен" демек не сум пишувал правописно п и такви ствари па не сум употребувал Кирилица. Ама како и да е сето тоа е минато и но се замарам со некои небитни и неважни членови ( не ) луѓе
Дечки, кога некој ќе ве опомене за правописот, пред да помислите дека е ненормален, размислЕте каде грешите. Сите грешиме, сите до еден. Ама има такви што прифаќаат и такви твдокорни кои мислат дека нема потреба да почитуваат правописни правила. А има. Нема никакво оправдување за неможам не мие добро. Не е дијалект, не е брзање. Незнаење е. И кога веќе некој ќе укаже, фер е да се поправите, а не да доаѓате во тема Правопис да се расправате. @ADOKI, стави точка на крај, ќе ти избегаат зборовите. Едит: Си ја исправив грешката, сама. Стресна е темава. Aко ме цитиравте, ќе речев дека е дијалект - во дијалектите е богатството. Размислите за то.
Денеска пријавив „grammar nazi“ мислење во Модни критики. Ај што беше тотално оф-топик, туку можам да замислам колку бедно и неписмено се почувствувала членката на кое и беше наменето. (Не го барајте мислењето, избришано е) Инаку, да, ми сметаат постови каде нема ни голема буква, ни точка, ни запирка, ни прашалник, ни ништо, само една огромна реченица од 20 реда. Поточно, не ми сметаат, не се ни трудам да ги читам! Симпатично ми е кога ќе сретнам спонтано вметнати дијалектизми ама па цел пост да е напишан така? Мислам, многу е едноставно- да треба да пратиме некаде cv и мотивациско писмо, ќе се потрудиме да го напишеме што е можно подобро, зошто сакаме да оставиме што е можно подобар впечаток за себе. Епа зошто да не се потрудиме да бидеме најдобри (најписмени) што можеме и кога пишуваме на форум?
Убаво кажано, и за жал, точно. И јас сметам дека треба во пишувањето да се користи литературниот јазик, ама на многумина тешко им оди тоа. А да не спомнувам дека научна фантастика е користењето на интерпункциски знаци. А најтрагично од се' е тоа што ако замолиш да биде поправилно и попрегледно напишано мислењето, добиваш одговор од типот дека ова не е писмена по македонски јазик, па не треба воопшто да ме засега како пишувале. А бараат совет, кој можеби можам да го дадам и ќе им биде од корист, ама избирам да ги прескокнам тие мислења кои не можам да ги прочитам.
Јазикот наш насушен. http://m.off.net.mk/zezalici/meshano/makedonskiot-jazik-vo-dijaspora еми оти така требит, да се насмејме малу
Јас "сè уште" нема шанси да го згрешам, затоа што во прва година средно професорката така ме искара, па засекогаш ќе ми биде врежано во глава. Е сега, тоа што на телефон немам ни "è" ни наводници е друг проблем (ова го копирав од погоре). Не знам какви наводници да користам од телефон за да биде барем блиску до точните. ' " само вакви имам Вакви мали грешки не се страшни, а ни дијалекти не се страшни. Страшно е дека има мислења што не можат воопшто да се разберат поради премногу грешки и недостаток на интерпункциски знаци.
Имам недоумица во врска со неколку зборови, па ако може некоја поискусна од вас да ми помогне: Турската империја или Турската Империја Српската држава или Српската Држава браќата Миладиновци или Браќата Миладиновци
Правописот вика Турската Империја, Српската Држава и браќа Миладиновци. (Последново не важи ако е име на улица.)
Кога не е членувано секогаш е Браќа Миладиновци. Мене ме буни браќата Миладиновци. Кога е браќата Димитар и Константин Миладинови б е со мала буква. Во секој случај, ти благодарам
Дечки, во конктест на политичките муабети јас да си прашам како е најправилно: ВМРО- овци, СДСМ- овци или вмровци, сдсмовци? На нет ги наоѓам и двете форми ама тоа овци, особено во првиот пример, некој може многу лично да си го свати Си носи обоеност зборот
Јас мислам дека формиве како во првата верзија – ги користат луѓе на нет баш со цел нагласување на тоа овци и пародија на политичката заслепеност Инаку, мене и двете ми звучат жаргонски, литературно и онака најформално би рекла симпатизери на ВМРО/СДСМ
Да се потсетиме како правилно да го честитаме денешниов празник. осми март осми Март Осми Март 8ми Март 8ми март 8-ми Март 8-ми март Осми март ✓ 8 Март ✓
Дaли збoрoт некoлкупaти се пишувa вaкa или пaк вaкa: некoлку пaти (oдвoенo)? Истo ме интересирa и зa oвие: двaпaти/двa пaти, трипaти/три пaти, четирипaти/четири пaти итн.