1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Правопис

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Ariel, 26 април 2010.

1. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.605
    ,, Им се чудам на тие кои очекуваат правопис на место каде се комуницира само преку пишување. ,,:drunk::drunk::drunk:

На Mr. Right, Lady Phoenix, theowndemon и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.099
    Допаѓања:
    163.518
    Не е ништо тешко да се пишува правописно било каде. :) Мене природно ми иде, и при четување на фб дури пишувам и со надредени знаци, бидејќи на телефон само со една секунда држење на копчето ми се појавуваат и ѝ/ѐ. Единствено интерпункциски знаци не користам при чет, и тоа за да не изгледа толку озбилно :D
    Не ти треба екстра концентрација или време за да почитуваш барем поосновни правописни правила :)

На Mr. Right, piglet1, Lady Phoenix и 5 други им се допаѓа ова.
  3. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    @Someonespecial
    Кога пиша не користиш интерпункциски знаци при чет, те замислувам како се трудиш да не бидеш озбилна на фб додека му пишуваш на некој:

- Како си денес што си праиш сакаш после да одиме во кино ама јас не можам да ти се јавам ако сакаш ти јави ми се сеедно ми е само кажи ми за да знам точно да се спремам еве ми се јавува некој ќе се исклучам сега ај ќе се слушнеме чао

:lol:

На piglet1, Lady Phoenix, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Βικτωρία

Βικτωρία Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2017
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    3.666
    Е,па чуди се :D

5. Someonespecial

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.099
    Допаѓања:
    163.518
    Леле Џолано! :rofl: :lol:
    Не сум се изразила убаво, на точки мислев поточно. Нив само ги избегнувам оти некако строго ми изгледа 8-| :D

На Mr. Right, Lady Phoenix, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    Иде=оди
    Четување=разговарање
    Озбилно=сериозно

Не дека јас не користам вакви зборчиња, напротив, во муабет(разговор) скоро секогаш се случува да употребам странско зборче или дијалект.
    Некако не ми е пресудно дали ќе пишувам литературно или правописно на опуштен форум и на опуштени и слободни теми.

Можеби кога ќе учествувам на Струшките вечери на поезијата ќе внимавам на правописот и литературното изразување, дотогаш ќе кулирам.

Немав намера да кажам кој како пишува, туку дека сите велите дека држите до литетатура и правопис а пак несвесно, преку разговор, го правите спротивното.
    Мислам треба да оладиме. Едно е да се советуваме во врска со правопис и литературно пишување, друго е да се опседнуваме со беспрекорност на форумов, кога знаеме дека сите водиме лабави разговори колку да си го пополниме слободното време или да споделиме нешто корисно/некорисно, интересно или досадно и така.

:D

На YoungandBeautiful, zhap4e, elimkd и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Someonespecial

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.099
    Допаѓања:
    163.518
    Користење дијалект/жаргон не е еднакво на незнаење правопис. ;)

На JollyGirl, Tan4ence, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    Абе девојче, немам ништо против тебе, напротив, пишував за сите и за тоа опседнување со литетатурно и правописно пишување. Ако веќе целите кон строго правописно пишување, тоа би требало да биде и литературно. А зошто толкави стеги на ваков опуштен и "друштвен" форум? Намерно друштвен е во знак наводници, бидејќи е далеку од друштвен (за кого како).

На Oscar Lady, elimkd, carangigia и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.317
    Допаѓања:
    28.930
    Не. Не бараме формално изразување без странцизми и беспрекорно формулирани реченици. Ама едни македонски наводници се две секунди работа.

На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    Епа види сеа, едното без другото не изглеа убаво. :D :wasntme:

11. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.779
    Човек кој е писмен и го познава правописот, го користи секогаш при пишување, автоматски и несвесно.

Не можете да ме убедите дека некој знае дека „не знам” се пишува одвоено, ама пошто е форум или социјална мрежа, ќе батали правопис и ќе пишува „незнам”, „несакам”, „неможам”. :D

На Annath, piglet1, theowndemon и 10 други им се допаѓа ова.
  12. Someonespecial

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.099
    Допаѓања:
    163.518
    А драга Абеја, каде ти гледаш стеги и опседнување? Јас признавам, знам да се потсмеам на некој пост што е на латиница и тотален хаос. Ама навистина не знам каде ти (како и други што имаат искоментирано на темава во овој стил) гледаш на форумов некој некого да цитира и исправа за ситни грешки.
    Патем, не сфаќам од каде кај тебе баш потреба да се грижиш за ,,напнувањава“, ако со 90% од мислењата не ти се согласувам, барем со правописот морам да ти признаам дека секогаш си супер. :D
    О, ама битно е да излезеш пресмешна со вицот со копнените животни на крај, и да се чепнеш со мене, секако. Океј, I see. :D

13. Βικτωρία

Βικτωρία Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2017
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    3.666
    Ти како што им се смееш на таквите,мене смешно ми е ова уфрлување на англиски јазик Сорри

На Abeja, Dust, elimkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.605
    *Sorry.:mm:

На cresa-jagoda, Someonespecial и Βικτωρία им се допаѓа ова.
  15. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.317
    Допаѓања:
    28.930
    Мене па најјак ми е феноменот што кога и да се активира темава се наоѓа некој да каже дека сме се замарале со правопис на форум, како стварно некој да поправа грешки низ темите. :D

На cresa-jagoda, elimkd, Lady Phoenix и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    @Someonespecial Жал ми е што секое мое цитирање на твое мислење го гледаш како чепнување, ама тоа е.
    Можеби во некои теми, каде што имаме тотално спротивни мислења, те чепнувам па ти ме пријавуваш па ме банираат :D, ама овде немам потреба од такво чепнување. Само те наведов како пример, гледајќи ве како борци за правопис на форумов, а не пишувате литературно македонски.
    Тоа со крајот од вицот, не ми беше за хумор, туку нелитературен завршеток на постот. :D Да сакав, ќе го напишев и вицот.

Многу ја отупевме, еве за да не мислиш дека тебе те закачам, ќе цитирам и друго мислење, каде што настојувате за правопис, за да на крај се спомне непознавање на сопствениот македонски јазик (а тоа не значи само познавање на правопис, туку и познавање на македонскиот литературен јазик, ослободен од замена на македонски зборови со странцизми), впрочем, и самиот правопис е правопис на македонскиот литературен јазик.

А јас не се ни обидувам да пишувам правописно и литературно на форумов, тоа ми доаѓа од навика и автоматски, поврзано со професијата, а вулгаризмите и странцизмите ги користам за декорација. Пишувам како се чувствувам во даден момент. Некогаш исправно, некогаш не. Полесно ми е кога не се замарам.
    ЈБГ :D

На YoungandBeautiful, cresa-jagoda, Dust и 4 други им се допаѓа ова.
  17. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Таман работа да пишував за мислења напишани како твоето.

На Someonespecial му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    Ова беше со брзина на светлината. Само не знам што сакаше да кажеш.
    Цитираниот дел не се однесуваше на твојот пост, туку содржината на мислењето над твојот цитат.

На Βικτωρία му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Someonespecial

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.099
    Допаѓања:
    163.518
    Па истото и јас го кажав во едно од претходните мислења. Знаеш правопис и природно од навика ти оди тоа, пишуваш правилно. И Кримсон истото ти го вели, дека мислењето ти е супер напишано. Каде е проблемот? :D

Пак ќе речам, дијалектот не е непознавање правопис, а за странцизмите може да се дискутира, но исто така не спаѓаат тука.
    Еве @Bender Rodriguez стопати во пост пишува скопско ,,у“ наместо ,,во“, па скоро и да нема поправилни и поуредни постови од неговите. И скроз има право да се смее на некој што пишува ,,незнам“ :D

На cresa-jagoda, Bender Rodriguez, Abeja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.379
    Допаѓања:
    17.576
    Паи јас истотого, реков! самотребаше воедна реченица дека всушност:правописотзначи*правописна македонскиот литературенјазик;{
    Правопис безлитературенјазик еистотолку погрешнокако погрешенправопис%

А незнам еве, ти и кримсон имате скованоплан даме уништите виртуелно у правописот мој, ама несе давам ја,
    :!::worried:

На elimkd, Lady Phoenix, Bender Rodriguez и 1 друга личност им се допаѓа ова.