Наведено е дека кога не е членуван редниот број се пишува слеано, а кога е членуван се пишува одделно. На пример: првпат, но првиот пат. Значи ако се двете точни ќе пишува дека може и така и така.
1. При персирање, која форма е точна - останете смиренИ или останете смиренА? 2. Педесет и два денарА или педесет и два денарИ?
Останете смирена. Кога имаме глаголско-именски прирок, само глаголскиот дел ја прима множината. Именскиот дел обично е придавка, па таа само го прима родот. Останете е глаголскиот дел, а смирена е именскиот. Сепак кога имаме глаголска л-форма, л-формата е дел дел од сложената глаголска форма, па затоа и таа ја прима множината. Еве пример: Господине, Вие сте пристигнале. Не Господине, Вие сте пристигнал. Што се однесува до првиот случај со глаголско-именски прирок: Маја, дали сте задоволна? Не Маја, дали сте задоволни? Денари, бидејќи за да биде денара, како што е правилото при избројана множина именката треба да биде едносложна. Пет дена Седумнаесет часа Сто деведесет и осум стола Ден, час и стол се едносложни. Денар е двосложен, па си ја задржува обичната множинска форма.
На помош,а не напомош...да си ја корегирам грешката од едно мислење. @EvAngelos добро ми го исмеја мислењето,посебно нагласувајќи ја грешката.Да не биде дека сум неписмена,не е во ред никој да се удостои со таа „привилегија“...
@EvAngelos не е во право. Кога се работи за прилог, а најчесто се работи за прилог, се пишува споено. П.С. Знам дека во речникот пишува нестандарден збор, но правописот важи и за нестандардни зборови.
Значи ова не е точно: два денара, два молива, петнаесет листа? Не ми е јасна избројанава множина, бидејќи нам на факултет ни кажаа дека се образува со наставката -а и дека именката мора да е од машки род, а на други места гледам дека за да се образува избројана множина, именката во еднина мора да завршува на согласка, а бројот на слогови не е битен. Исто така знам дека во средно муабетот беше за зборот 'агол' и професорката ни кажа дека ако е двА, ќе биде аглА; а ако е трИ, тогаш ќе биде аглИ. Те молам реши ми ја дилемава.
Словенците имаат еднина, двојнина и множина која почнува од три па нагоре. Не сум стручна, ама можно е да имаме и ние некои остатоци што се јавуваат кај определени именки. Знаеме дека јазикот е жива материја и се менува цело време, ама како да имам некаде чуено/прочитано за овие остатоци. Пак ќе нагласам, не сум стручна, не е лошо да прашаш некој лингвист.
Па избројана множина може да има само кај именките од машки род, бидејќи само тие завршуваат на согласка за да може да им се додаде -а. Оние од женски и среден род завршуваат на а, е и о, а исклучоците немаат правилна множинска форма. Дилемата се јавува само кај бројот на слоговите. Не е неправилно да се користи избројаната множина и кај двосложни и повеќесложни зборови, но не лежи и не се практикува, што значи дека полека се исфрла. Седумнаесет телевизора, седум куфера, пет компјутера... Конкретно денари секогаш оди со обична множина, но седум молива е во ред, но не е лесно на јазик. Засега избројаната множина е задолжитела со едносложните зборови од машки род, четири стола, филма, дена... Што се однесува до повеќесложните, работа на избор е. Двоина нема кај нас.
Ако прашуваш каде треба запирка да стои во реченицата, според мене не треба да има запирка никаде во оваа реченица.
Никаде не треба „На кои и очите им се смеат“ е односна зависна дел-реченица која е неопходна за значењето на целата реченица - го дефинира главниот дел „сакам луѓе“ (какви?). Во тој случај не се користи запирка