Тоа се удвоени согласки (два пати се пишува иста согласка). Доколку од двете страни на согласката стојат самогласки, тогаш согласката се пишува удвоено (се дуплира). Примери: оттука, Гледаме дека од левата страна на буквата Т ја имаме самогласката О, а од десната страна - самогласката У. Значи од двете страни имаме самогласки па Т ја пишуваме удвоено (дуплирано). Други примери: пролетта, седуммина, беззаконитост, раззелени, најјак Удвоено се пишуваат согласките: д, т, з, с, ј, л, м Доколку нема самогласки од двете страни на согласката, тогаш не се пишува удвоено. Пример: шестиот. Лево, до буквата Т стои согласката С, па бидејќи С е согласка, Т нема да се пишува удвоено. Всушност шестиот е единствената бројна придавка која завршува на буквата Т, а не се пишува удвоено (петтиот, деветтиот, дванаесеттиот...) Кажи и' на професорката дека нема појма, а ако е по македонски јазик - да си даде оставка, да не се резили, нека го остави местото за луѓе кои имаат знаење.
Скоро секој збор има некоја од овие согласки и не се удвојуваат според тоа правило. Инаку вака ќе пишувавме: Гледдаме дека од леватта страна на букватта Т ја имаме самогласкатта О, а од деснатта страна - самогласкатта У. Согласки се удвојуваат само кога има природна потреба од тоа, т.е. кога се јавуваат префикси и суфикси што завршуваат или почнуваат на иста буква. Пролет-та, раз-зелени, седум-мина...
Многу нормално. Не ни мислев да кажам дека буквално секогаш се пишуваат удвоено согласките кога се меѓу две самогласки. Мислев дека тоа се подразбира. Сепак, благодарам што ме надополни, во случај некој да не разбрал.
Веќе не е битно но фала за забележка . А спомнав за дијалект бидејки имаше случка кога пратив исто текст и многу скопјанки кумановки и така натаму луѓе од др подрачје ми пишаа дека текстот немал никаква смисла .. но кога му го дадов текстот за оценување на битолчанци ( луѓе од моја околина) рекоа баш наспроти.. то сакав да го донесам .
Ме буните овде на форумов многу.Не е најеВтино?Место најеФтино? Чичко Гугл вика не постои зборот, ама да прашам јас.
Форумов не го гледај како репер за Правопис ни најмалку. Кога има грешки и во насловите, за обичните мислења ич да не зборуваме.
Мене најмногу ми паѓа в очи кога пишуваат: СЕУШТЕ, НЕЗНАМ и НЕМОЖЕ, наместо: СЕ' УШТЕ, НЕ ЗНАМ и НЕ МОЖЕ
Јас секад и некад не можам да ги извадам од уста.Навика ми се, сва среќа не ги користам пример во школо на тест на писмена или било што формално. Во секојдневни разговори да.И успат исто Не се изразувам литературно како и да е, не се правдам ама гледам бар правописот да ми е точен (секад де )
Мајками, таткоми, незнам, ефтино, неможам... Да, ме нервираат и мене мислења со правописни грешки. Колку и да е убава смислата, не ме привлекуваат, ми бодат очи и не сакам да ги читам. А, инаку евтино си е правилно, нека не те буни, не го сметај форумов како индикатор посебно кога е правопис во прашање.
„Никад“ е србизам и постои како збор. „Уз пат“ исто така. Ама „секад“ и „во спат“ се според мене нуспроизвод на човечката глупост.
@Feminka22 евтино е правилно, но многу луѓе го грешат... И мене правописни грешки ме нервираат иако некогаш од брзање и јас знам да ги направам и после кога ќе се препрочитам ваква сум .