Зависи која тастатура ја имаш симнато. Задржуваш на „е“ и се појавува опција „е“ со надреден знак. Едит: Истото важи и за „и“.
А најмногу ме нервираат тие што не користат интерпукциски и правописни знаци... е тоа е врв! Оди разбери што напишале.
Јас сВати наместо сфати најчесто читам низ форумот. Не знам како да не се нервирам... ПоТполни наместо пополни итн.
На форумов конкретно, на пример сакате да пишете сѐ. Пишуваш се, одиш на празно место, па го бришеш. Тогаш над се ќе ти даде опција како црно облаче да избереш сѐ. Истото и за ѝ. На форумов исклучиво пишувам од телефон, така да не знам дали истата постапка е и за од компјутер. Можеби има и полесен начин, ако знае некој нека сподели
Кај мене не функционира ова. Јас имам Самсунг телефон. За ,,и" со надреден знак немам можност. А за ,,è" морам да ја менувам од кирилица на латиница тастатурата, па така кога е на латиница тастатурата, кога задржувам на буквата ,,е" тогаш ми се појавува и буквата ,,е" со надреден знак ,,è" дури и повеќе видови на ,,е" буквата: é, ê, ë, ē, ę, ė, ě, ĕ, ə Исто за наводници имам проблем, имам само горни, за долни употребувам две запирки една до друга.
Забележав дека не го употребуваш правилно, па затоа те поправив. Супер штом го знаеш И кај мене не функционира тоа од Авери, ама јас на тастатурата на телефонот ги имам двете букви со надреден знак. Некогаш ги употребувам, некогаш не, зависи од каде пишувам. Исто и наводниците. Ако имам точна верзија - ја употребувам, ако не - ја користам опционалната.
Изгледа зависи од телефонот... Еве како дава кај мене. Односно, за скоро секој збор ако оставам место па избришам дава опција, како ауто корект.
Не се сеќавам кога сум го употребила зборот, ама можно е. Кога брзам секако можам да го напишам Туку се мислам дали по или пред стикер (emoji) се става точка? Или не се става? Да го имаше ова во Правописот - ќе знаев
https://skopjeinfo.mk/lesno-e-da-se...Gq5th9KkstlnsacM_0ix9AMIqizw1ST6rYbyfoRhEU0kY И навистина е тешко. Во неколку реченици ја видовме твојата школованост и колку си ти образован/а. Сепак, не гледај толку розево, кој/а и да си.
Знам јас како е точно. Го ставив линкот чисто да се види колку писмена нација сме. Некој (нема дури ни иницијали) си земал за право да критикува на тема образование и писменост, а ни самиот тој не е доволно описменет. П.С. ОбразУван е точно.
Образуваш кога на нештото му даваш форма и облик, обликуваш. Има смисла да се употреби и за образованието, ама подобро да се прави дистинкција. Образован = има образование.