Мислам дека се користат само во соодветен контекст. На пример: "Чуварите беа немилосрдни кон затвореникот" или "затворениците беа безмилосни кој чуварот", "Шефовите беа немилосрдни кон работникот и не му дадоа бонус" или "работниците беа безмилосни кон шефот/шефовите и не им работеа за недоволно платеното време", нешто вака мислам..не ми текнуваат уште примери.
@Keanu_R.Wick Мислам дека немилосрден е комбинација од безмилосен и лут. Малку ме збуни антонимот милосрден, ама има логика.
И јас 4 Со оглед на тоа дека пред 25+ години сум го учела ова, прилично сум задоволна. Може тогашното образование и не беше толку лошо како што мислев? Во споредба со сегашново...
^ Мене ме оценија со 5 и тоа ми е згрешено само едно на кое долго се мислев ама баш на точниот одговор не помислив. Ај секој ден учиме нешто ново. Матурирав јас пред 8 месеци, не е криво образованието, не може присилно со инка да ни стават знаење ако немаме ние желба да научиме... Кој ми е крив што не ми текнало да научам како се пишува правилно за жена од Кина.
Јас на глупави прашања кикснав, инженер и сл. За образованиево мислев повеќе на кадарот кој што треба да ве описмени. Повеќето од нив се неписмени, за жал. Чест на исклучоци, ама... Не дека јас го преферирам претходниот систем во кој што учев или пак сметам дека е подобар, напротив... уште тогаш сметав дека не чини и се учат еден куп непотребни работи, а на тие што се важни не им се посветува доволно внимание. За жал, како минуваат годиниве, станува полошо... ем програмата за никаде, ем кадарот партиски вработен, добар дел неписмен...
Кога сме кај правилно пишување и изразување, нема поглупо нешто од "хахаа/хеехехе/хухуху/хохохо" во било каков текст. Сериозно. Ако сакате да доловите смеа, има емоџи.
Искрено, прв пат го слушам правилниот збор за жена од Кина... Ни на крај памет не би ми паднало, дека така се вели...
Јас да не бидна со ова коронава да објаснуваат што е кинез а што кинескиња еве уште ке останев неписмена. Инаку добар ми е резултатот од тестов, само добар