Во Правописниот речник на македонскиот литературен јазик не постои ни ТАМАН ни ТАМАМ. Соодветната замена според литературниот јазик би била „токму“.
Да , но како турцизам не се употребува литературно, само разговорно, значи, во неофицијална комуникација. И да, се пишува тамам . Јас само сакав да дообјаснам
Лавли правилна е така, ама можеш да си го змениш реоследот на зборовите проширивајќи ги со глагол. На пример: Забавата која траеше 2 часа. Те разбирам што прашуваш значи може така и е правилно, може да биде и дводневната забава
Правилно. Седи, пет. (двочасовна, петнеделен, шестгодишен... придавки се, и како такви се пишуваат со само еден збор.) Точно. Само македонскиот јазик има глас „еЈ“. Сите други имаат „еИ“... Бугарскиот, рускиот, па и англискиот... Транскрипцијата им е со „еИ“, за разлика од нашето, и ЕДИНСТВЕНО „еЈ“.
Прашав и во друга тема а го мозгав неколку минути. поТпетици или поДпетици ??? Поради едначењето на согласките незнам кое е правилно, мене ми изгледа логично да е поДпетици, зашто се зборува за делот од чевелот кој се наоѓа поД петата. Но во една тема беше со Т па ми отвори дилема
Потпетици е правилно, мислам дека беше поради правилото на едначење по звучност. Некој што разбира повеќе тука, нека каже (Трендафилче? ) Ах ете, Најтвокер ме испреварил
ПоТпетици е правилно затоа што се едначи по втората буква ,п‘ која е безвучна па затоа ,д‘ преминува во ,т‘. Мислам дека е така Па и пробајте со ,д‘ да го изговорите ќе видите дека е потешко отколку со ,п‘.
Знам за едначењето по звучност, но не ми текнуваше како одеше тоа освен дека Д е звучна а Т безвучна, што би значело дека Т се пишува а се слуша Д (како на пр. леБ, се пишува Б а се слуша П, зашто П е звучна а Б безвучна), но логично ми беше да биде поДпетици но сепак не значи дека тоа што ми е логично мене да е точно и правописно Затоа и си прашав некој кој има познавање од тоа повеќе од мене
Јас знам дека е потпетици, што е во согласност со едначењето по звучност, ама има и исклучоци, како на пример со вторник.
Ја поздравувам темава... Сосем случајно најдов пост од една феминка со многу правописни грешки, а посебно в очи ми падна она ДЕЦКАТА.... Срамота... навистина... Правилно е ДЕТСКА СОБА!