Е аман ама се фативте бивш или поранешен, девојчето праша бифши или бивши, не се изразуваме секогаш литературно нели Плус, темата е правопис.
И бивш/а//и е правилно според правописот. Во речникот на Зозе има многу недоследности, зборував со него на Саем на книга, рече дека се раководел според своите видувања (и за некои можеби е во право... на пр. кај него во речникот имаше шишки, кои во МЛЈ ги нема како збор, би требало кркми... е сега, колкумина велат кркми?)
Јас никогаш не викам крмки ниту сум викала, чудно ми е така, дури се изненадив кога прв пат прочитав дека постоел и друг збор за шишки, ама не викам дека крмки не е литературно.
Искрено не ги прочитав сите страни и не знам дали го има ова,ама мене ме вади од такт кога ќе прочитам- НА неа и' рече или НА вас ви зборувам, најправилно е без „на„ во првиот и „вам„ во вториот случај. Ова често го среќавам и не само во пишана форма, туку и во преводи на филмови, во песни од комерцијален карактер, а при конверзација да не правам муабет.
Јас го имав еднаш спомнато ама во темата СКД! Глупава навика им е на некои луѓе. Го имам заблежано ова и тука на форумов. Иако се дружам и со луѓе кои ја прават оваа грешка. Често пати им укажувам дека нема логика и дека не е исправно, но попусто.
ендаш за секогаш во македонскиот јазик не е крварење туку крвавење,и не е клиничка болница туку семо еден збор од нив затоа што клиника и болница се еден ист збор и не требе да стојат еден покрај друг-како што е билбордот со реклама за систина ( клиничката болница) во право ли сум трендафилче?
Јас мислам дека тоа клиника всушност го заменува зборот амбуланта а не болница, па така клиничка болница би значело дека всушност е амбуланта + болница
не е правилно крварење од сигурни извори мајгрл тоа е српизам и хрватизам во нашиот јазик а клиникос и болница означуваат кревет мисс,и затоа слушав дебата од еден професор кој ги разграничи овие два здора дека се едно исто,можеби тој греши