Инјекција. Инаку,имаше пост за употребата на кожна и кожена aма сега неможам да го најдам.. Значи Кожен, кожниот е односна придавка и означува нешто што се однесува на кожа, додека кожен, кожениот е материјална придавка и означува нешто направено од кожа.
Нели е гардЕроба, а не гардАроба? Или јас сум во некаква заблуда? Па не е гардаробер, туку гардеробер?
и тоа ДИЗАЈНИРАНИ хулахопки е всушност ДЕЗЕНИРАНИ ХУЛАХОПКИ, затоа што имаат дезен (шара), а не дизајн како што заприметив низ постовите
А јас пак се чудам за пијалок и стопало Јас ги изговарам како „пијалак“ и „стапало“, ама во повеќе книги ги имам сретнато како пијалок и стопало. Како е правилно?
однапред, а не од напред Ве молам ова пишувајте го споено затоа што одделно звучи многу перверзно и ужасно иритира. Благодарам
Правилниот израз е стапало, па од таму и стапалка (на пр.). Стандардниот збор е пијалак, а пијачка која разговорно се користи место зборот пијалак всушност се употребува во изрази како на пр. „Имаше и јадачка и пијачка“ а се мисли, нели, на јадење и пиење.
Сакав да прашам, дали при користење на скратувањата за светците, се пишува мало или големо "с" ? Пр. св. Наум или Св. Наум?
Мислам правилно е со големо “с“, затоа што сепак станува збор за светител,тоа може и да се примети и кај имињата на црквите,било каде
kosa/idealna-rusokosa-farba-t445/?hilit=%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%20%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%B0 Нели би требало темава да се вика "Идеална руса фарба" или грешам?
И јас мислев така, но во повеќето книги се пишува со мала буква, а во еден од учебниците што ги разгледав има напишано и со мала и со голема... Можно е и да е со мала, така најчесто се пишуваат скратувањата.
Дефинитивно Најлитературно би било *Бојадисување на косата во идеална руса* или нешто слично Ама не сме до толку пуританци мислам
Кога се пишува името на светецот, се пишува со мала буква: свети Наум, свети Никола, свети Јован. Кога се пишува празник се пишува со голема буква. На пример: На Свети Наум ќе одиме во црква. Со голема буква се пишува и во имињата на црквите и манастирите: Во манастирот Свети Наум.