Овие форми се поврзани со глаголската категорија минато време 2л.-ти/3л.-тој праша-минато определено несвршено време(имперфект); 2л.-ти/3л.-тој прашаше-минато определено свршено време(аорист)
Фала, Поента. Во идно свршено и несвршено како се употребува? И дали може да се рече - Тој ме прашаше?
Во македонскиот јазик нема форми за идно свршено и несврено време. Има три промени: идно време-ќе праша; минато идно-ќе беше прашал; идно прекажано-ќе си прашал;
Во разговорниот јазик може да се употреби,ама во литературниот јазик овие форми не дефинираат одредено глаголско време.
Па ова нели е форма во минато - идно време...? ( ќе + минато определено несвршено). Јас мислам дека може да се користи во литературниот говор.
Не Знам или Незнам ? Стварно сум во дилема В училиште учам како „незнам“,ама некаде читам и не знам дека е правилно Повеќе сум за незнам,бидејќи Не Знам на многу друг начин би се читало. Поправете ме ако грешам
Не знам. И ако професорката твоја не го знае ова, те молам, префрли се во друго училиште, таа е неспособна за професор по македонски.
Ска, значи одма кажуваш кој каков е. Изгледа само ти во државава наша си сезнајна од тој аспект ги познаваш сите луѓе и точно знаеш кој каков е Која си ти да кажеш дека - таа е неспособна за професор по македонски??????????????????? Ај оди ти пошто си сезнајна за се и сешто. Експерт за давање најадекватни мислења за други непознати лица. Девојчето културно праша за мислење. Ако знаеш кажи и немора да кажуваш баби и жаби. Види малку другиве како се изразуваат и во кој стил одговараат на нечиво прашање. Зборот ми е-ако сакаш и ако знаеш некому нешто да кажеш, кажи му на убав начин. Немој никого да потценуваш и кажуваш каков е. Ниту го познаваш, ниту го знаеш-кратко и јасно. Смирено малку.Ти зборуваш за нешто што не си видела-значи чисто од памет Секаде истово го правиш. Имај почит некаква.
Јас одговорно тврдам и ја поддржувам Цка дека професорката која ги учи децата дека не знам, се пишува како незнам е 100% неспособна за професор по македонски. И не Македонка, ова не е навреда.Цка не рече дека е неспособна како жена, како мајка или што и да е. Неспособна е како професор.Не си ја познава работата. Погрешно ја извршува. Ова е реалност. Толку не квалитетен кадар се напика во најважната институција во една земја-образовната, што ми се крева коса на глава дека некоја ваква утре ќе ми го описменува детето или внучето. За девојчето кое праша: се пишува не знам, одвоено, а се чита со акцент на е (од не) затоа што се работи за акцентска целост. (Ако грешам нека ме поправат јазичарите).
Јас ќе бидам офф- топик од темата за правопис, но дефинитивно таа професорка не е компетентна за својата работа. За академски граѓанин е недозволиво да прави такви грешки, а станува збор за просветно лице и тоа (не)знаење го пренесува на други. Со овој пример се става под знак прашалник дали и какво образование има стекнато истата професорка?! Па доаѓаме до заклучок дека таа, како всушност и многу други неписмени лице ги "описменуваат" идните генирации, кои нели се иднината на секоја држава.
Од кај ја знаете професорката????? Од каде? Професор како професор, сигурно не ја добил дипломата преку ноќ едно, и ако толку ја фативте на око професорката која ниту ја знаете, ни познавате постои КНИГАААААА, значи децата има од каде да видат, прочитаат и научат основните правила. Зборувате за лице кое не го познавате-не ви држи вода муабетот. Фикција.
makedonkamak а ти со каков аргумент ќе го издржиш муабетот твој? Книга постои, но грешката на дотичната професорка не е занемарлива. Или и ти не_знаеш?