Точно.Надреден знак треба да има над двете и кои имаат значење на кратка заменска форма за индиректен предмет во женски род со што би се разликувале од сврзникот и.
Еве неколку правописни правила коишто не секој ги почитува -кога на крајот на зборот ќе се најдат 3 самогласки, ј секогаш стои помеѓу последните две (пееја, смееја) -зборовите коишто завршуваат на љ, прават множина со л (детаљ-детали, биљбиљ-биљбили) -д не се едначи по звучност пред наставките -ски (град-градски), -ство (суд-судство) и -ци (предок-предци) -заедно се пишува којашто, каковшто, кадешто, итн. -придавките произлезени од именките страст и училиште (сигурно има и други, ама сега само на овие се сетив) во машката форма ја задржуваат т (страстен, училиштен), а другите форми се без т (страсна, страсно, страсни; училишна, училишно, училишни) И уште едно правило од македонскиот јазик, не многу поврзано со правописот: два предлога не смеат да се најдат еден до друг во склоп на една реченица. Често сретнувам такви примери, во последно време во книгава што ја читам. Пр.: Се појави од зад вратата; Легна на со свила обложениот кревет. Ваквите реченици не се својствени за македонскиот јазик.
За ова не би се согласила. Каде што, кај што, каков што, колку што и така натаму, не се пишувааат слеано. За разлика од чијшто, којшто...
Сложените релативни сврзници добиени од заменките кој, чиј и што се пишуват слеано: којшто, којашто,коешто, коишто, чијшто,чијашто,чиешто, чиишто. Но, одделно се пишуваат релативните сврзници: кај што, каде што, како што, колку што, каков што, каква што, какво што, какви што. За македонскиот литературен јазик не е правописно правило слеано да се пишуваат релативните сврзници.
Нејсе е честичка со која се изразува согласност,прифаќање на нешто (така нека е, и без оглед), а по потекло е турски збор.
А не е потсетува? Не сум експерт, но потсеќа ми делува како да е на дијалект, дури и србизам. Но ако е правилно, немам ништо против тоа И јас го користам потсеќа во разговорна форма, не сум се запрашала како е правилно
Мислам дека прашањето на Викторија се однесуваше дали да биде Д или Т буквата, јас како што разбрав. Инаку и потсеќа и потсетува се употребуваат, иако правилниот глагол е потсети. потсети (св.) (се) потсетуваат Вид збор: Глагол, несвршена форма Изведенки 1. потсетување ср. глаг. им. 2. потсеќава несв. (се) потсеќаваат глаг. им. 3. потсеќевање ср. глаг. им.
Потсетува можеби е точно но оваа потсеќа ми е повеќе разговорно и ти што велиш дијалектно. Како што кажа Еми повеќе ми беше за буквата дали Т или Д но веќе е јасно фала женски
Не знам дали ќе развие дискусија, ама ајде, сепак ќе пишам: Идеја или идеа? Некаде бев прочитала сретства, а јас мислам дека правилно е средства. Сега, што е точно?
И да се надоврзам, множина не е идеји туку идеи. Јас ќе прашував, низ книги имам сретнато незнаејќи, е сега не сум сигурна како е правилно, дали не знаејќи или незнаејќи. Јас мислам дека е првото (не знаејќи). Па?