http://www.pravda.gov.mk/documents/...%ED%E0%20%E0%EF%F0%E8%EB%20201515.04.2015.pdf IZMENI VO PRASANJATA ZA TRUDOVO....
подобро што смениле 27 прашања од него 27 закони ... одговорите не се воопшто тешки за разлика од кривично и граѓанско ... не се паничете толку многу би требало лесно да го положите ... Има ли некои нови прашања за теорија на случај
GarfieldTheCat кој случај ти се падна??? да не е оној со задоцнетиот воз и надоместот на штета??? а важечки се одредби од нови закон со кој се ставаат вон сила одредбите од ЗОО???? ај ако не ти е тешко сподели како одговори на прашањата и ако ги помниш пиши ги прашањата.
Да те замолам Angie89 ако може да ми ги пратиш студиите на случај што ги имаш што се паѓале на испит на мојот маил, и јас што имам ќе ти пратам бидејќи јас ќе полагам во оваа сесија поздрав dimeskasanja@yahoo.com
колеги ви го оставам мојот маил за размена на прашања од студиите. a_angelevska@yahoo.com @Angie89 јас и ти сме повратници во полагањето како ти оди јас исплашена сум до бесвест.....
Разгледувајќи ги случаевиве граѓанско можам да забележам дека најмногу се застапени парница, облигации и извршна а има случаи и од сопственост и семејни односи што значи дека се застапени сите закони. Па дали имате некое мислење дека е подобро да се читаат законите или пак пресуди.
Zdravo dali nekoj gi ima simnato novite prasanja po trudovo pravo....vo javnata baza na prasanja gi nema
gi imas li simnato novite prasanja....sakam sega da polagam meguta veke skoro edna nedela ne funkcionitra bazata pa ako gi imas simnato ke moze da mi gi pustis na mai dimovskamilka@yahoo.com...pozzz
Колешки, дали ги знаете под реден број прашањата од трудово кои нема да бидат повеќе во испитната програма и кои се заменети со новите?
Da ne slucajno nekoj polaga notarski ispit ili pak ke polaga vo septemvri? Potrebna mi e konsultacija
Активна е темава? Кога е сесијата, септември или октомври? Сакам да полагам, ама немам ни прашања ни книги, освен граѓанско. Да прашам, бидејќи и одам на работа, плус мало дете, дали некаде се наоѓаат прашањата одговорени? Ги има некој? Ми требаат како такви, немам време, а ми треба правосудниот.
Имаш на фб група-правосуден испит, немаш поим како луѓето си споделуваат одговори, си помагаат, објаснуваат, ги закачуваат и своите одговорени прашања и студии на случај, кажуваат какви прашања им се паднале, тоа ни на форумов го нема. А ако сакаш да полагаш сега во октомври, треба да го пријавиш најкасно до 15-ти септември. Јас летово не успеав да го научам, ќе остане за покасно. http://www.pravda.gov.mk/resursi.asp?lang=mak&id=16
Остануваат значи истите сесии, сакам во октомври, ако научам, еве сеа како што читам ако не се појавам во Октомври ќе ми важи уплатата за декември. Јас сум спремна да си ги купам дури, значи начинов е дно ама јас немам избор, немам време. Немам детево кој да ми го чува, па морам да барам начини. Мислам дека месец време на одговорени прашања ќе ми биде доволно, барем неколку предмети да положам. А групата на фб како е?
Не знам дали ќе стигнеш до октомври, не е само да се научат на памет прашањата, бидејќи не се буквално прашања со даден одговор, повеќе изгледаат како наслов на тема и од таа тематика може да ти постават било какви прашања и може на едно исто прашање да имаш различни понудени одговори, плус некои се разликувале само во запирка. На темата ги имаат закачувано одговорите, ама пак треба да си ги проучиш законите, да ги следиш измените на законите, за да ти биде појасно. Пиши во пребарувачот со кирилични букви-Правосуден испит и ќе ти излезе група со вага на насловната страна, заклучена група, треба да ја заследиш групата, да те прифатат. Администратор е некој Mar Tyn. Прашањата ги имаш тука http://e-prasanja.mk/QBank/PublishQuestions/
Ја најдов групата, уф тешко дека ќе научам се, барем некој испит ќе оставам за декември. Најверојатно случаевите ќе се за подоцна. Кривично бев мастер, ја знам цела материја, само да ја повторам, и процесно да го совладам дека јас бев материјално, а и сменет е законот. Трудово работам секој ден, така да не ме плаши, ЗРО го знам во сон, ама Граѓанско се плашам искрено. И уставно и Меѓународно. Ми треба здраво учење, макар и прашањата да се само.
Samo sto go poloziv Pravosudniot ispit, vo junska sesja, a go imav prijaveno vo aprlska megutoa so ogled na toa deka malku e obemen i ima strogi kriteriumi, go delev na dva dela i super pominav, materijata ne e tolku mala kolku sto izgleda, no ako se sedne i za kratko vreme se uci, licno za mene malku krivicno mi bese potesko, ne za ucenje megutoa prasanjata bea pozafrknati (ili mozebi zatoa sto jas ne go sakam bas, gragjansko mi e poomileno), megutoa ako pocnete od sega i go podelite vo dve sesii mozete slobodno da go polozite, ima edna novina vo zakonot so toa sto mislam deka od ovaa sesija ke ima promena na 30% od prasanjata (zakonot e vo procedura i mislam deka se uste ne e donesen, no kaj dae za kratko ke bide), taka da obrnete vnimanie na ova. So sreka
Прашањето можеби не е за тука , ама можеби некој од вас ќе знае да одговори каде за приправниците даваат одреден надомест во основен суд 1 или основен суд 2