Здраво. Сега за 1 недела ке магистрирам, па ме интересира во врска со стажот за полагање на правосуден. Дали морам да бидам пријавена во комората (конкретно на извршители бидејќи моментално таму одам) или може обичен договор за приправник?
Здраво. Вие бидејќи сте по Мастер, првин магистрирате, па потоа го полагате правосудниот. Знам по дипломците кај мене на работа. Она што знам е дека стажот за правосуден, кај вас сега е една година (во мое време се волонтираше две години). Значи независно каде ќе обавиш пракса, важно е само да собереш стаж за полагање на правосуден. Знам дека по фирмите повеќе време треба да си во редовен работен однос, за да имаш право да полагаш. Мој совет, прелистај го Законот за Правосуден испит, ќе ти стане јасно. Знам и тоа дека веќе две - три години се полага писмено (електронски) во некој Испитен Центар за Правосуден испит. Јас полагав усно, (прво писмен дел, па усно). Ако не положиш писмен дел, нема одење на усно. Колегите кажуваат сега дека ако те "сака" компјутерот, ќе положиш ако не, ништо Си сака спремање минимум шест месеци. Со лесно.
Zdravo ke moze li da mi kazete kade da gi najdam prasanjata za pravosuden ispit i slucaite zatoa sto otvaram na stranata e prasnaja i nisto ne se otvara ako sakate pustete mi link za da gi najdam prasanjata .Vi blagidaram
Јас еднаш забележав на Реклама5 на огласи на рубриката книги и списанија, пишуваше Одговорени прашања за Правосуден испит. Провери повторно, можно е сеуште да ги има на огласот.
Можеш да ги симнеш и од фејсбук групата Правосуден испит - без цензура. Ги има прикачено и таму, плус ќе прочиташ коментари и совети од колеги што веќе положиле
Neznam zosto ne mi se otvarat prasanjata, moze nekoj da proba na e prasanja dali se otvara kaj vas i pisete mi.Fala
Да прашам некоја од колешките кај мене на работа (помладите приправничиња) знам дека го спремаат, ама ферија е, ако најдам некоја од нив, да ми каже каде можат да се најдат прашањата одговорени, ќе ви пишам.
Neznam kade da go postavam prasanjeto zatoa tuka ke prasam,Dali advokatite rabotat po edna ista advokatska tarifa ili sekoj advokat ima svoja?
Ќе може ли некој да ми даде информација каде би можело да се најдат одговорени прашањата за правосуден испит???
https://www.facebook.com/groups/370134616520544/files/ Ако не се отвара вака страната, побарај ја на Фејсбук: Pravosuden ispit - bez cenzura
Здраво, Дали некој има информација како ќе се одвива полагањето на правосудниот испит по новиот закон (нов начин) ?
Здраво.. Моментално сум на магистерскии студии на Правен факултет, па ме интересираше дали можам паралелно со магистерскава година да стажирам кај адвокат, се со цел да откако ќе магистрирам веднаш да можам да полагам правосуден? Да не мора откако ќе магистрирам, да губам година на стажирање..