Правосуден испит

Дискусија во 'Образование' започната од aNy-to, 21 јули 2010.

 1. advokatka.26

  advokatka.26 Активен член

  Се зачлени на:
  4 април 2012
  Пораки:
  1
  Допаѓања:
  1
  Zadravo,

  Konecno se resiv da pocnam da go spremam ispitot, stvarno e premnogu materijal :(
  Ke moze li nekoj sto go polagal pravosudniot da objasni podetalno okolu polaganjeto na pismeniot del, a i razbrav deka imalo popravni ispiti. Fala i pozdarv :)
   
  На Julijana78 му/ѝ се допаѓа ова.
 2. Lina24

  Lina24 Истакнат член

  Се зачлени на:
  26 февруари 2010
  Пораки:
  2.230
  Допаѓања:
  437
  утре една познајничка на мајка ми полага правосуден па ја интересира колку време ќе се одвива усниот испит, ќе полагала 3 испити. Ве молам за одговор
  да и напраам услуга на жената
   
 3. Julijana78

  Julijana78 Активен член

  Се зачлени на:
  3 март 2012
  Пораки:
  6
  Допаѓања:
  1
  kazete i na zenata deka ispitot trae CEL den :( , jas eve veke dva dena odam za da slusam i navistina e iscrpuvacki za mene,a kako li se cuvstvuvaat kandidatite sto polagaat...ispitot gragansko denes pocna vo 10,30h, a zavrsi vo 14h, pa imase pauza skoro 1 saat potoa pocna Stopansko i jas si zaminav, Trudovo sigurno vo 18h...
  [mod-kirilica:3ezy3yp7][/mod-kirilica:3ezy3yp7]
   
 4. ramajana68

  ramajana68 Истакнат член

  Се зачлени на:
  6 април 2011
  Пораки:
  13
  Допаѓања:
  0
  Ве молам кажете како се одвивасе испитувањето...како се испитувачите?
   
 5. saska8

  saska8 Активен член

  Се зачлени на:
  7 февруари 2012
  Пораки:
  6
  Допаѓања:
  1
  даги пријателки ве молам да сподели некој искуство со полагањево на правосудниов и со неговото спремање, дали постојат некои комбинации на прашања што се паѓаат, дали ги има одговорено во некоја скрипта прашањата и сл. фала ви мн
   
 6. ramajana68

  ramajana68 Истакнат член

  Се зачлени на:
  6 април 2011
  Пораки:
  13
  Допаѓања:
  0
  za spremane ime veb strani..
  a priracnik vo koj ne e se opfateno ,celiot materijal moze da se najde vo TC,,Mavrovka ,,vo podrum vo skiptara..a primeroci od tuzbi,presudi ima os sudska praka na sudovite na nivnite strani...pa srekno!
   
 7. saska8

  saska8 Активен член

  Се зачлени на:
  7 февруари 2012
  Пораки:
  6
  Допаѓања:
  1
  Колешки сакам да ве прашам за следново, дали кога се полагаат целосните испити усните пишува дека се полага казнено и уставно на три дена по ред па ме интересира дали мозам да си одберам еден ден да полагам казнено па другиот уставно или треба да се полагаат двата во еден ден, нека ми каже некој како е благодарам
   
 8. cungalunga

  cungalunga Активен член

  Се зачлени на:
  16 јануари 2012
  Пораки:
  38
  Допаѓања:
  6
  За жал неможе да се полагаат во различен ден. Откако ќе го пријавиш испитот, од Министерство за правда ќе ти стигне известување по пошта на кои денови од распоредот ќе ги полагаш испитите, во зависност од тоа во која од четирите групи си.
  Уставно и кривично се полагаат во еден ден, така што прво сите кандидати од тој ден го полагаат едниот предмет, а потоа се полага другиот...Инаку, може да се деси да се остане и до 23:00 часот додека да завршат сите кандидати, ама се се полага тој ден...

  Поздрав и со среќа...
   
 9. BoaVista

  BoaVista Форумски идол

  Се зачлени на:
  23 август 2010
  Пораки:
  3.806
  Допаѓања:
  29.255
  Пол:
  Женски
  Ако ви е од помош еве некои прашања што се паѓаа, ги запишував кога слушав. Само ќе ви напоменам да не учите стрикно по нив, зошто се може да се падне, па и прашање кое го нема овде, а прашањава нека ви послужат само како помош да видите до каде сте со учењето. Мене по некои испити ми се паднаа комбинации кои ги имав запишано од што слушав претходно, но ми се паднаа и прашања што ги немаше во комбинациите.
  ТРГОВСКО
  Ком.1
  1.Trgovski polnomosnik i trgovski patnik
  2.Poveduvanje na stecajna postapka
  3.Dogovor za osiguruvanje
  Ком.2
  1.Prokura
  2.Lica nad cij imot se sproveduva stecajna postapka
  3.Odgovornost na prevoznikot za zagubuvanje,ostetuvanje i zadocnuvanje na ptarkata
  Ком.3
  1.DOO
  2.Zaklucuvanje na stecajna postapka
  3.Subjekti na prava od industriska sopstvenost
  Ком.4
  1.Prava i dolznosti na sodruznicite vo DOO
  2.Prethodna postapka(poveduvanje na prethodna postapka)
  3.Odgovornost na prodavacot za meterijalnite nedostatoci-voopsto
  Ком.5
  1.Trgovski registar(poim,nacin na vodenje i postapka za upis)
  2.Namirivanje na doveritelite na stecajnata masa
  3.Dogovor za angaziranje ugostitelski kapaciteti
  Ком.6
  1.Predmet na rabotenje na TD
  2.Megunaroden stecaj
  3.Bankarska garancija
  Ком.7
  1.Osnovanje i upis na AD
  2.Stecajna postapka vrz zaednicki imot na bracnite drugari
  3.Odnos na isprakacot i prevoznikot
  Ком.8
  1.Komanditno drustvo
  2.Resenie za otvaranje na stecajna postapka
  3.Odgovornost na izveduvacot,proektantot i liceto koe vrselo nadzor za solidnosta na gradez ili zemjiste
  Ком.9
  1.TP
  2.Izlacni doveriteli
  3.Prava od industriska sopstvenost
  Ком.10
  1.Javno TD
  2.Odbor na doveriteli (osnovanje i razresuvanje)
  3.Dogovor za ekspediranje(spedicija)
  Ком.11
  1.Stecaen upravnik
  2.Nositeli na platen promet(subjekti)
  3.Kaznena kamata
  Ком.12
  1.Organi na AD(sistem na upravuvanje)
  2.Stecajna postapka vrz imotot na umreno lice
  3.Postapka za priznavanje na patent
  Ком.13
  1.Belezi na TD(firma i sediste)
  2.Stecajna masa
  3.Dogovor za prodazba(poim,predmet i cena)
  Ком.14
  1.Ништовност и побивање на одлуката на собранието на АД)
  2.Побивање на правните дејства на стечајниот должник
  3.Индустриски дизајн, предмет и заштита
  Ком.15
  1. Собрание на АД
  2. Прифаќање и одобрување на плант за реорганизација
  3. Товарен лист


  КРИВИЧНО

  Кривично - Општ дел
  1.Кривична одговорност,кривично дело и дело од мало значење
  2.Нужна одбрана и крајна нужда
  3.Пресметливост
  4.Умисла, небрежност и одговорност за потешка последица
  5.Подготвување и обид на кривично дело, доброволно откажување
  6.Соизвршителство, поттикнување и помагање
  7.Кривична одговорност на правно лице
  8.Начин, време и место на извршување на кр. дело
  9.Цели на кзнување, видови казни и услови за нивно изрекување
  10.Затвор
  11.Условен отпуст и отповикување
  12.Парична казна и наплаќање
  13.Стек на кривично дело
  14.Продолжено кривично дело
  15.Примена на алтернативни мерки
  16.Условна осуда и услови за нејзино изрекување
  17.Отповикување на условна осуда
  18.Општокорисна работа
  19.Судска опомена
  20.Куќен затвор
  21.Изрекување на мерки за безбедност
  22.Задолжително психијатриско лекување и чување во здравствена установа
  23.Задолжително психијатриско лекување на слобода
  24.Задолжително лекување на алкохоличари и наркомани
  25.Казнување на правно лице
  26.Конфискација на имот и имотна корист, заштита на оштетен
  27.Одземање на предмети
  28.Застареност на извршување на казна
  29.Амнестија и помилување
  30.Важење на кривичното законосавство според местото на извршување на кривичното дело
  31.Значење на изразите во КЗ

  Посебен дел
  1.Убиство
  2.Убиство на миг, од небрежност и убиство на дете при пораѓање
  3.Наведување на самоубиство и помагање во самоубиство
  4.Противправно прекинување на бременост
  5.Телесна повреда и тешка телесна повреда
  6.Поткуп при избори и гласање, повреда на тајноста на гласањето
  7.Клевета и навреда
  8.Силување
  9.Обљуба врз немоќно лице
  10.Полов напад врз дете
  11.Обљуба со злоупотреба на положбата
  12.Посредување во вршење на проституција
  13.Пренесување на заразна болест
  14.Недозволено производство и пуштање во промет на наркотични дроги, психотропни супстанции и прекурсори
  15.Кражба и тешка кражба
  16.Разбојништво и разбојничка кражба
  17.Измама и измамување на купувачи
  18.Перење на пари
  19.Даночно затајување
  20.Неовластена употреба на туѓа фирма, на туѓ пронајдок или софтвер
  21.Шпионажа
  22.Здружување заради непријателска служба
  23.Примање поткуп
  24.Давање покуп
  25.Давање лажен исказ
  26.Неизвршување на судска одлука
  27.Спречување на службено лице во вршење на службено дејствие
  28.Трговија со луѓе
  29.Воени злосторстав против цивилно население
  30.Изработка и употреба на лажна платежна картичка
  31.Повреда на права од хартии од вредност
  32.Злоупотреба на постапка за јавен повик, доделување на договор за јавна набавка или јавно-приватно партнерство

  Кривична постапка
  1.Начела на кривична постапка
  2.Месна надлежност
  3.Изземање
  4.Бранител
  5.Мерки за обезбеување на присуство
  6.Гаранција
  7.Куќен притвор
  8.Притвор и траење на притвор
  9.Претрес на дом и лице
  10.Испитување на обвинет
  11.Сосолушување на сведоци
  12.Увид и вештачење
  13.Обвинителен акт
  14.Приговор против обвинителен акт
  15.Заштита на сведоци, на соработници на правдата и жртвите
  16.Подготовка на главен претрес
  17.Јавност на главен претрес
  18.Претпоставки за одржување на главен претрес
  19.Одлагање и прекинување на главен претрес
  20.Записник на главен претрес
  21.Доказна постапка
  22.Содржина на жалба
  23.Постапка по жалба
  24.Граници на испитување на првостепена пресуда
  25.Одлуки на второстепен суд по жалба
  26.Жалба на пресуда на второстепен суд
  27.Вонредно ублажување на казна
  28.Барање за вонредно преиспитување на правосилна пресуда
  29.Барање за заштита на законитост
  30.Скратена постапка


  УСТАВНО
  Устав
  1.Преамбула на Уставот на Р.М и основни одредби на Уставот
  2.Темелни вредности на уставниот поредок
  3.Основни слободи и права на човекот и граѓанинот(граѓански и политички слободи и права)
  4.Економски, културни и социјални права
  5.Права на припадниците на националностите според Уставот
  6.Положба и права на припадниците на македонскиот народ во соседните земји, иселениците и граѓаните на Р.М во странство
  7.Гаранции на основните слободи и права според Уставот
  8.Собрание на Р.М(дефиниција, состав, избор, имунитет, оставка, претседател и потпретседател)
  9.Седница на Собранието на Р.М
  10. Надлежност на Собранието и правни акти што ги донесува
  11.Интерпелација, пратеничко прашање и референдум за менување на границата
  12.Претседател на Р.М (избор, заменување при спреченост на вршење на функцијата и имунитет)
  13.Претседател на Р.М(уставни функции и надлежност)
  14.Влада на Р.М (дефиниција, избор, состав, акти, одговорност и имунитет)
  15.Надлежност на Влада на Р.М (начин на работа,седници, одлучување, работни тела)
  16.Односи на Влада со Собрание, со Претседател на Р.М и со органите на управата
  17.Државна управа
  18.Судство во Р.М
  19.Судски совет
  20.Уставен суд на Р.М
  21.Начин на работа на Уставниот суд
  22.Постапка за одземање на имунитет и утврдување на одговорност на Претседателот на Р.М
  23.Акти на Уставен суд
  24.Измени на Уставит на Р.М
  25.Амандман 20 и 21 од Уставот на Р.М
  26.Изборен систем за пратеници на Собранието на Р.М
  27.Изборен систем во локалните избори
  28.Референдум и граѓанска иницијатива
  29.Народен правобранител
  30.Нотаријат
  31.Јавно обвинителство

  Закон за судови
  1.Основни начела од законот за судови
  2.Управен суд
  3.Судска управа и судска полиција
  4.Адвкатура како јавна служба
  5.Судски совет
  6.Разрешувањена судија од судиска функција поради загубена способност и потешка дисциплинска повреда
  7.Разрешувањена судија од судиска функција поради нестручно и несовесно работење
  8..Јавен обвинител на Р.М и Совет на јавни обвинители

  Управна постапка
  1.Начело на законитост, начело на заштита на правата на граѓаните и јавниот интерес
  2.Начело на сослушување на странки, начело на двостепеност, конечност, правосилност и извршност на решение
  3. Стварна и месна надлежност
  4.Службено лице овластено за водење на управната постапка
  5.Странка според Закон за општа управна постапка(странечка и процесна способност и застапување на странка)
  6.Општење на органите и странките според ЗОУП
  7.Доставување според ЗОУП
  8.Посебни случаи на доставување според ЗОУП
  9.Враќање во поранешна состојба
  10.Поведување на управна постапка
  11.Скратена постапка
  12.Посебна испитна постапка и претходно прашање
  13.Доказни средства според ЗОУП
  14.Усна расправа
  15.Решение според ЗОУП
  16.Делумно, дополнително и привремено решение
  17.Жалба во управна постапка
  18.Постапување на првостепен орган по жалба и решавање на второстепен орган по жалба
  19.Повторување на постапка
  20.Менување и поништување на решение во врска со управен спор
  21.Барање за заштита на законитоста
  22.Укинување и менување на решение во согласност или по барање на странката
  23.Поништување и укинување на решение по право на надзор и правни последици
  24.Вонредно укинување на решение и огласување на решение за ништовно
  25.Извршување на решение и заклучок
  26.Извршување на непарични обврски и извршување заради обезбедување, привремен заклучок за обезбедување
  27.Молчење на администрација

  Управен спор
  1.Управен спор, поим на управен акт во управен спор, странки, поведување на управен спот
  2.Постапка по тужба во управен спор
  3.Претхосна постапка по тужба во управен спор
  4.Решавање во управен спор
  5.Повторување на постапка во управен спор
  6.Задолжителност на пресуди и нивно извршување според законот за управен спор
  Организација на управа и локална самоуправа
  1.Функции и организација на органите на управата
  2.Органи за вршење на инспекциски надзор
  3.Органи на управа и нивен делокруг
  4.Совет на единиците на локалната самоуправа
  5.Градоначалник на единиците на локалната самоуправа
  6.Управен орган, општинска администрација, заштита на уставната положба и судска заштита
  7.Сопственост и финансирање на единиците на локалната самоуправа
  8.Распуштање на советот на единицата на локалната самоуправа


  Право на ЕУ
  1.Институции на ЕУ, седиште и надлежност

  Европска конвенција за заштита на човековите права
  1.Европска конвенција за заштита на човековите права и слободи, Протоколите кон неа, статус и содржина
  2.Европски суд за човекови права
  3.Апликација/жалба пред Европскиот суд
  4.Видови одлуки на ЕСЧП
  5.Извршност на одлуките на ЕСЧП
  6.Застапување на Р.М пред ЕСЧП
  7.Елементи на правото на правична судка постапка загарантирани со членот 6 ст.1 од Конвенцијата
  8.Право на правично судење според членот 6 ст. 2 и 3 и чл 7 од ЕКЧП
  9.Право на слобода според ЕКЧП
  11.Право на ефективно правно средство и забрана за дискриминација според ЕКЧП
  12.Забрана за протерување на државјани и колективно протерување
   
 10. Oaza.123

  Oaza.123 Истакнат член

  Се зачлени на:
  12 февруари 2011
  Пораки:
  31
  Допаѓања:
  24
  Здраво Феминки!
  Ќе ве молам за една информација. Дали знаете дали се признава искуство стекнато во странство? Дали некој имал ваков случај до сега?
  На иста линија, дали знаете дали се признаваат кредити стекнати во странство?

  Фала за одговорот!
  Поздрав!
   
 11. mime87

  mime87 Популарен член

  Се зачлени на:
  1 октомври 2010
  Пораки:
  3.929
  Допаѓања:
  6.395
  Пол:
  Женски
  Девојки ме мрзи да ги читам сите страни наназад сакам да ве прашам кој се условите за да се полага правосудниот испит?
   
 12. skopjemk

  skopjemk Активен член

  Се зачлени на:
  20 август 2012
  Пораки:
  1
  Допаѓања:
  1
  На Anon му/ѝ се допаѓа ова.
 13. vengeance13

  vengeance13 Активен член

  Се зачлени на:
  26 август 2012
  Пораки:
  1
  Допаѓања:
  0
  Прашање до сите оние што полагале правосуден испит. Сакам да го пријавам во октомври, меѓутоа да полагам само 3 предмети. Е сега, ме интересира дали одиш и одговараш на сите 5 предмети и они те враќаат како неположена, или само на оние кои сум ги учела.

  Поздрав
   
 14. babyketi

  babyketi Популарен член

  Се зачлени на:
  29 ноември 2009
  Пораки:
  1.302
  Допаѓања:
  633
  Треба минимум да положиш 3.
  Ако паднеш , ќе имаш забрана за полагање во траење од 6 месеци.
  Јас би излегла на 4 за секој случај.И да паднам на еден на 3 сигурно ќе поминам. :)
   
 15. Bubamaricka

  Bubamaricka Истакнат член

  Се зачлени на:
  22 декември 2011
  Пораки:
  132
  Допаѓања:
  77
  Здраво колеги како сте? :D Јас сакам да прашам дали има некој информација во однос на програмата за правосудниот испит. Колку што успеав да најдам последната програма е од 2010 година, а јас планирам да полагам април 2013 година. Ме интересираше да не случајно некој знае дали ќе има нова програма или не? Да не испадне да почнам да учам по грешна програма :) И исто ме интересира каде може да се најдат прашањата - комбинациите? Ви благодарам :)
   
 16. babyketi

  babyketi Популарен член

  Се зачлени на:
  29 ноември 2009
  Пораки:
  1.302
  Допаѓања:
  633
  Бубамаричка, програмата е таа се уште.
  Колку што знам и како што ми кажаа , нема друга.
  Ќе следиш на сајтотѕ на Министерството за правда .Таму одма објавуваат ако има измена.
  Моето мислење е дека треба да се учи по програма, а комбинациите и прашањата ги има во Мавровка во подрум, но според мене, се само начин некој да заработи некоја пара.
  Правосудниот бара мноооооооогу учење. ;)
   
  На Bubamaricka му/ѝ се допаѓа ова.
 17. Bubamaricka

  Bubamaricka Истакнат член

  Се зачлени на:
  22 декември 2011
  Пораки:
  132
  Допаѓања:
  77
  Ти благодарам на одговорот. :) Знам дека бара многу учење заради тоа сакам да почнам да учам за да имам доволно време. За прашањата сакам да ги видам за да знам од прилика што прашања се паѓаат, а за учење ќе се држам до програмата. :) Ти до кај си со испитот? :D
   
 18. babyketi

  babyketi Популарен член

  Се зачлени на:
  29 ноември 2009
  Пораки:
  1.302
  Допаѓања:
  633
  Јас....еве учам.
  Или октомври или декември.
  Сега до 15-ти септември ке уплатам .
  Ќе видиме :?: :D
   
 19. Bubamaricka

  Bubamaricka Истакнат член

  Се зачлени на:
  22 декември 2011
  Пораки:
  132
  Допаѓања:
  77
  Епа со лесно учењето :) Се ќе биде само без паника :) Со среќа, па ќе споделиш потоа како било :)
   
 20. babyketi

  babyketi Популарен член

  Се зачлени на:
  29 ноември 2009
  Пораки:
  1.302
  Допаѓања:
  633
  Здраво ,
  Ќе може ли некој да ми пише на кој начин се поднесуваат ддокументите кога ќе пријавуваш правосуден, дали мора дирек во Министерството за правда или може и препорачано и на која адреса?
  ВЕ МОЛАМ ПИШЕТЕ МИ ИТНО ако некој знае.
  БЛАГОДАРАМ!