Zdravo bas dobro mi dojde temata jas sakam sega u juli da idam na odmor u firma su veke poveke od 7 meseci ama ne se znae dali ke ni dadat odmor e sega ako izlezam ijako odmor nema da mi dadat dali ke morat sepak zakonski da mi go platat ili ke moram da gi prijavuvam
Законски ти следува одмор и регрес за него, но не може да знаеме што и како ќе направи фирмата. Датите за одморите се секако со договор меѓу вас, освен ако не е уредено со договорот за вработување. Правилно треба да ти достават решение за користење на годишен одмор. Досега немам слушнато некој сам да си иде на одмор затоа што така му текнало.
ќе си поднесеш барање за користење на годишен одмор, од до датум во период од две непрекинати работни недели, односно 10 дена со викенди, ќе си добиеш усмен одговор и ќе чекаш и решение за годишен одмор, после можеш да одиш, секако датумите треба да одговараат и на двете страни
Mikha4 jas znam deka nemoze da se ide na odmor ako na nekoj mu teknalo so godini rabotam ama dosega se nemam sretnato so vakva ne profesonalnost nie site kolegi si imame staveno datum od koga do koga sakame da ideme na odmor uste pred dva meseca ama neznaeme dali ke ni dadat a veke ni se blizat tie datumi za odmor
Edna koleshka bese pred dva meseci ja odmor deka imase svadba i od poslen si potpisa resenie a jas znam deka pred toa se potpisuva deka so godini rabotev u firma kade se bese zakonski..
Здрав7,дали може некој да ми каже одморот од 2021 не ми е искористен поради тоа што сум на породилно со близнаци,е сега за близнаци сме 15месеци на породилно,па заради тоа до јуни 2022 неможам да го искористам,ме интетесира фали може фа се искористи понатаму до крај на 2022?
Зависи од фирмата. Законски не, ама мене ми дозволија да користам ден или 2 кога ќе ми притребаа итно, ги пишував во режии. 18 ми пропаднаа.
Зависи од фирмата. Ова ти е од законот, но најдобро е да си прашаш во фирмата во која работиш. Многу од фирмите дозволуваат делење на одморот за да не дојде до пренатрупаност во летниот или зимскиот период. Пр. Да земеш 15 дена во тековната година а 5 да префрлиш исл. -Работодавачот е должен на работникот да му обезбеди искористување на две непрекинати работни недели годишен одмор до крајот на тековната календарска година, а остатокот до 30 јуни идната година. Годишниот одмор кој што не бил искористен во тековната календарска година заради отсутност поради боледување или повреда, породилен одмор или одмор за нега и чување на дете, работникот има право да го искористи до 30 јуни идната календарска година.
Здраво,некој да не знае покачување на платата во образованието дали важи и за оние што се на породилен одмор ?
Здраво девојки, Ова истото го пишав и во друга тема ама тука е можеби посоодветно Јас си дадов отказ регуларно на 25.10 со најава на маил, но ми останаа уште 8 дена неискористен одмор. Работодавачите не сакаат да ми го дадат целиот одмор туку ми даваат 4 дена пред завршување на отказниот рок. Мене отказниот рок ми завршува на 25.11 ми рекоа дека они не се должни ниту да ми ги дадат деновите во отказен рок (што е право) ама ниту да ми ги платат. Мене прашањето ми е што се случува со тие 4 дена кои ќе останат неискористени? Дали треба да ми ги плати работодавачот? Јас не сакам да ги земам да ми се префрлат бидејќи причината за мојот отказ е заминување во странство.
Ве молам за совет. Во приватна фирма сум, колешка на породилно ќе оди во Мај 2023. Ми кажа претпоставен дека не смеам да користам одмор Јули 2023, и до крај на годимата 2023. сè додека не се врати од породилно колешка. Замена не планираат да наоѓаат ниту пак некој да дојде од фирмата да ја замени. Правилно ли е да зборувам со човечки ресурси? Како да биде побезболно да пробам да најдам решение? Очигледно со ликов нема комуникација. Пред некој ден зборував на телефон и пред сите колеги ми вика: ,, Ти хотлајн да не работиш?" Ве молам, секакви искуства и совети се добредојдени и од Човечки ресурси ако има некоја шо работи.
Одмор ти следува по закон, а фирмата е должна да ти го обезбеди летниот дел од одморот од 1 јули најкасно до 31 декември, до 30 јуни наредната година треба да ти е искористен вториот дел од одморот. Да си реагираш обавезно во човечки ресурси, очигледно си намислиле да работиш за двајца.
Ова било одлука од Менаџер на сектор, кадешто сум јас. Колку би влијаело да зборувам со човечки ресурси? Покачување побарав, не одело тоа така, туку преку Генерален и газдите, шо значи нема, а нема ни денови од одмор ништо.... Едино да бидам идиот, да земам боледување....
Човечки ресурси имаат обврска да се придржуваат до законските прописи и норми согласно законот за работни односи и се надлежни околу сѐ во врска со вработените. Јас на твое место би им дала писмено барање за повисока плата, штом веќе ќе работиш за двајца и во истото да напоменеш кој период ќе си го користиш одморот, исто со напомена дека ќе нема вработен да ги покрива твоите обврски за тој период, доколку не сакаат да те сослушаат. А можеби и не се свесни што планира твојот менаџер, кажи им сѐ за односот негов кон тебе, сепак ако треба они ќе пренесат кај што треба. Мора да ти кажам, ако се вака безобразни, не се плаши и ти да бидеш, затоа што ако заглавиш со обврските на колешката само тебе ќе те боли глава.
Да, точно надлежни се, а исто така има и друга варијанта каде се вадат они, поточно овој мојов раководител и шо ми вика дека не е во интерес на фирмата да отсуствуваш тогаш и тогаш. Јас одмор можам да користам кога они ќе ми кажат, а не ја кога сакам. Затоа што не е во интерес на фирмата
Фирмата може да има интерес но тој не може да биде над законот. А исто така во интерес на фирмата е и да не се остава со еден вработен на кој ќе му товари работа за двајца. Што ако ти дадеш отказ или од било каква причина си спречена да одиш на работа додека колешката е на породилно? Што ќе прават тогаш? Ако се грижат за фирмата треба на овие проблеми да мислат а не на експлоатација на работниците.