1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Право на годишен одмор

Дискусија во 'На работното место' започната од Lemon, 7 јуни 2015.

1. Iamstorm

Iamstorm Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2021
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    28
    Дали некој знае како да пресметам колку треба да ми се исплати неискористен годишен одмор?

2. Cvekarka

Cvekarka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2023
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    677
    Sakam da prasam dali denovite za odmor se ogranicuvaat spored stazot ili sekoj vraboten posle 6 meseci ima pravo na 15 dena za leten I 6 dena za zimski odmor

3. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    48.280
    Најчесто зависи од политиката на фирмата, бројот на слободни денови на годишно ниво зависат од повеќе фактори како стаж, ниво на образование, но во повеќето приватни фирми после 6месеци даваат одмор во времетраење од 20 работни дена, како ти ќе ги распределиш зависи од тебе како вработен, освен ако и тоа не е ограничено од страна на фирмата

4. Merten

Merten Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    1.099
    Законски мислам дека е минимум 20, од кој после нова година до 30ти јуни треба 8 да ти останат.
    Е тука се додава ден од стаж во зависност колку години работиш, па еден ден плус за работа во смени (пр ако работиш ноќна). Исто така за самохран родител следува плус ден.. има разни работи, провери на гугл, ќе ти излезе законот

На Cvekarka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    31.217
    Знам дека според ЗРО работникот има право на минимум 20 работни денови на одмор во годината. Но што е со оние денови плус кои ги додаваат на пример за стекнат стаж и образование? Дали фирмата мора да ги додаде и нив или пак има право да остане само на тие 20? Малку ми е нејасно.

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Требада ги даде, плус и со факултет тие што се имаат право на плус денови не знам дали 2 беа не ме држи за збор ама и за тоа има. Али кај нас фирмите тераат додека не ги пријави некој кога ќе ги пријави почнуваат нормално да работат.

На intj_girl и Zaljubena26 им се допаѓа ова.
  7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Во согласност со членот 141 ставот 4 од Законот за работните односи, секој вработен кој користел отсуство заради боледување или породилен одмор (отсуство) има право да го искористи неискористениот годишен одмор најдоцна до 30 јуни следната година.

Моментално сум бремена и здравје во октомври планирам да го отворам породилното отсуство, ако биде сѐ во ред, на денот на породувањето и би била отсутна до јули 2024г.
    Дали тоа значи дека целиот одмор што ќе ми остани неискористен, ќе можам да го користам кога ќе се вратам на работа? А потоа да користам платен одмор од тековната година?

Бев вчера во правната служба, не знаеја да ми одговорат, единствено дека до 31ви декември морам да искористам 10 дена за да не ми пропаднат. И за тоа барав, ама никаде не успеав да најдам.

И уште нешто, какви е тоа законско најавување на користење породилно отсуство 1 месец пред почеток?
    Јас знам кога ми е термин, ама тоа апсолутно ништо не значи, оти можам и во 7ми месец од бременоста да се породам.

8. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.372
    Допаѓања:
    22.593
    Па ако треба да се искористи до 30јуни, нема да можеш годинешниов да го користиш тогаш.
    10-12 дена работни мора да се земат во тековната година, односно до крај на декември.
    Ако не искористиш пред да отвориш породилно има шанси да ти пропадне.
    Ама ќе дојде на ред следниот од 2024.
    Ти најави им од која дата ќе користиш боледување. Па сеа кога се породиш е виша сила.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Ама 30ти јуни следна година, значи до јуни 2025та. Или јас грешка толкувам?

10. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.372
    Допаѓања:
    22.593
    Не не одморот од 2023 го користиш до 30јуни 2024.
    Тој за 2024 до 2025.

11. Merten

Merten Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    1.099
    Според Законот годишниот одмор може да се користи во два дела, со тоа што првиот дел мора да трае најмалку 12 работни дена и да се искористи до крајот на тековната година, а вториот дел најдоцна до 30 јуни

Еве за дел од одморот да биде искористен до 31ви Декември (2023), а останатиот дел до 30ти Јуни 2024

12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Ама поради породилно отсуство еве нема да го искористам годишниот одмор. И? Ми припаѓа?

https://samoprasaj.mk/prasaj-cat/da...OfaRB_zWeMJzHonO2-cGG5JGEIG6s6hxZ-OR__kSuWH2S

13. Merten

Merten Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    1.099
    Мислам дека да.. пример целиот да го искористиш после 9м породилно отсуство

14. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
  15. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    Мислам дека не би смеел да ти пропадне одморот што нема да ти биде искористен додека си на породилно.

Еве нека ти каже и @Forca :)

На Forca и IRBBB им се допаѓа ова.
  16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Ќе и се исплати, не пропаѓа. И се зависи од фирма до фирма во некои дозволуваат и после Јуни да се искористи.
    Најубаво земи си го целиот сега пред пораѓај и посче породилно секако ќе ти следи од новиот. :)

17. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.372
    Допаѓања:
    22.593
    Ама убаво вика кога ќе заврши породилното, од одморот за таа година.
    Овогодинешниот е пред породилното.
    Бидејќи тебе ти завршува породилното после 30 јуни, веќе те фаќа новиот одмор.
    Ако си сега ова лето на трудничко и ти заврши пример во април, ќе можеш да го земеш овој одмор до 30 јуни 2024.

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Не го исплаќаат кај нас неискористенот одмор, од искуство. :)

19. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    320
    Мислам дека можеш прво да го искористиш дел од одмор што ти останува, па да го отвориш породилното.

20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Јас имам цел неискористен одмор. Знам дека можам да го искористам пред породилно, прашував дали ако не го искористам пред породилно ми пропаѓа или се префрла за следна година.