Sakam da prasam dali denovite za odmor se ogranicuvaat spored stazot ili sekoj vraboten posle 6 meseci ima pravo na 15 dena za leten I 6 dena za zimski odmor
Најчесто зависи од политиката на фирмата, бројот на слободни денови на годишно ниво зависат од повеќе фактори како стаж, ниво на образование, но во повеќето приватни фирми после 6месеци даваат одмор во времетраење од 20 работни дена, како ти ќе ги распределиш зависи од тебе како вработен, освен ако и тоа не е ограничено од страна на фирмата
Законски мислам дека е минимум 20, од кој после нова година до 30ти јуни треба 8 да ти останат. Е тука се додава ден од стаж во зависност колку години работиш, па еден ден плус за работа во смени (пр ако работиш ноќна). Исто така за самохран родител следува плус ден.. има разни работи, провери на гугл, ќе ти излезе законот
Знам дека според ЗРО работникот има право на минимум 20 работни денови на одмор во годината. Но што е со оние денови плус кои ги додаваат на пример за стекнат стаж и образование? Дали фирмата мора да ги додаде и нив или пак има право да остане само на тие 20? Малку ми е нејасно.
Требада ги даде, плус и со факултет тие што се имаат право на плус денови не знам дали 2 беа не ме држи за збор ама и за тоа има. Али кај нас фирмите тераат додека не ги пријави некој кога ќе ги пријави почнуваат нормално да работат.
Во согласност со членот 141 ставот 4 од Законот за работните односи, секој вработен кој користел отсуство заради боледување или породилен одмор (отсуство) има право да го искористи неискористениот годишен одмор најдоцна до 30 јуни следната година. Моментално сум бремена и здравје во октомври планирам да го отворам породилното отсуство, ако биде сѐ во ред, на денот на породувањето и би била отсутна до јули 2024г. Дали тоа значи дека целиот одмор што ќе ми остани неискористен, ќе можам да го користам кога ќе се вратам на работа? А потоа да користам платен одмор од тековната година? Бев вчера во правната служба, не знаеја да ми одговорат, единствено дека до 31ви декември морам да искористам 10 дена за да не ми пропаднат. И за тоа барав, ама никаде не успеав да најдам. И уште нешто, какви е тоа законско најавување на користење породилно отсуство 1 месец пред почеток? Јас знам кога ми е термин, ама тоа апсолутно ништо не значи, оти можам и во 7ми месец од бременоста да се породам.
Па ако треба да се искористи до 30јуни, нема да можеш годинешниов да го користиш тогаш. 10-12 дена работни мора да се земат во тековната година, односно до крај на декември. Ако не искористиш пред да отвориш породилно има шанси да ти пропадне. Ама ќе дојде на ред следниот од 2024. Ти најави им од која дата ќе користиш боледување. Па сеа кога се породиш е виша сила.
Според Законот годишниот одмор може да се користи во два дела, со тоа што првиот дел мора да трае најмалку 12 работни дена и да се искористи до крајот на тековната година, а вториот дел најдоцна до 30 јуни Еве за дел од одморот да биде искористен до 31ви Декември (2023), а останатиот дел до 30ти Јуни 2024
Ама поради породилно отсуство еве нема да го искористам годишниот одмор. И? Ми припаѓа? https://samoprasaj.mk/prasaj-cat/da...OfaRB_zWeMJzHonO2-cGG5JGEIG6s6hxZ-OR__kSuWH2S
Мислам дека не би смеел да ти пропадне одморот што нема да ти биде искористен додека си на породилно. Еве нека ти каже и @Forca
Ќе и се исплати, не пропаѓа. И се зависи од фирма до фирма во некои дозволуваат и после Јуни да се искористи. Најубаво земи си го целиот сега пред пораѓај и посче породилно секако ќе ти следи од новиот.
Ама убаво вика кога ќе заврши породилното, од одморот за таа година. Овогодинешниот е пред породилното. Бидејќи тебе ти завршува породилното после 30 јуни, веќе те фаќа новиот одмор. Ако си сега ова лето на трудничко и ти заврши пример во април, ќе можеш да го земеш овој одмор до 30 јуни 2024.
Јас имам цел неискористен одмор. Знам дека можам да го искористам пред породилно, прашував дали ако не го искористам пред породилно ми пропаѓа или се префрла за следна година.