Право на годишен одмор

Дискусија во 'На работното место' започната од Lemon, 7 јуни 2015.

1. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    2.597
    Може некој да ми објасни.
    Се вработив во февруари, имам 2 недели одмор тек во октомври само тогаш ми дадоа.
    Дали освен ова ми следуваат слободни денови? Прва работа ми е, не знам што и како оди. Го читам договорот ама не сфаќам

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.858
    Допаѓања:
    14.497
    Откако ќе направиш 6 месеци, ти следува цел одмор, минимум 20 дена. Пред тоа ти следува по еден или два дена месечно, не сум сигурна. Ова е законски, во договорот може да ти пишале повеќе, ама помалку не смее.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    2.597
    И чекај сеа овие 2 дена месечно како се користат?

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.858
    Допаѓања:
    14.497
    Исто како одмор, си бараш да ти одобрат. Само годишен одмор е 20 дена, а ти ако си во фирмата пример само 3мес тогаш не можеш да земеш 20 дена туку само 6.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    904
    Допаѓања:
    1.752
    Имаш слободни денови коишто ти се собираат месечно. Прашај дали се два, обично треба да се толку. И тие ако си ги собереш можеш да си земеш неколку дена пр у лето.

На Curious cat му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.287
    Допаѓања:
    5.436
    после 6 месеци стекнуваш право на годишен одмор од 20 дена, порано ако сакаш да користиш денови ти следуваат 2 работни дена за секој месец, на пример за три месеци можеш да побараш 6 работни дена :)

7. fotka

fotka Активен член

Се зачлени на:
    13 декември 2023
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    85
    Podobro vo novata firma raboti si 6 meseci pa posle zemi si go odmorot 20 dena. ili cetiri nedeli.Obicno tie 20 dena gi delat na dva pati vo privaten sektor. Dve nedeli leto. , pa zimskiot odmor od januari do pocetok na juni dve nedeli.

8. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    3.384
    Во една фирма ако направиш 6 месеци пример на 15ти јануари, и нели се стекнуваш со право на годишен одмор
    Е сега тој одмор ти е од 2023 или 2024?

9. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    1.139
    Јас мислам дека во тој случај за 2023 ќе имаш 10 денови (по два денови од месецот кога си почнала, значи Август, или пак 9 ако си почнала на 15ти). За 2024 се уште немаш годишен одмор (но ќе имаш право да користиш по два дена во месецот)

На L.i.n.a.a му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    1.461
    За неискористен зимски одмор дали е задолжително да ти платат ако не си го искористил? Сакав да го искористам април месец, ми рекоа дека нема замена…имам право да се жалам сега во човечки ресурси? Барем да ми платат во јунската плата.
    Едит: колешка која се вработи пред неполн месец, поптиша договор за летен одмор 2024. Нема ниту цел месец работен однос, а да не збориме за 6 месеци кои се неопходни. Како тоа фирмата може да го дозволи?
    Многу сум изреволтирана, дајте некој совет. Луда фирма е ова.

Последна измена: 9 јуни 2024
  11. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    Треба да го исплатат ама ретко кој го плаќа за жал, пробај искористи го до крај на јуни, а колешката може да има неискористен одмор од старата фирма, и доколку нема прекин во стаж може да и дозволат да го користи

12. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.532
    Допаѓања:
    8.350
    Се врши исплата само ако ти престанал работниот однос по нивна вина.
    Побарај да ти го преместат да можеш и од јули да го користиш со новиот.
    И би ти рекла од ЧР да поднесеш писмено барање.

13. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.046
    Допаѓања:
    68.219
    Фирмата е должна да ти овозможи да го искористиш годишниот одмор. Ако те одбиле во април, побарај си го сега во јуни. Можеби некои фирми така се договараат интерно со вработените, но законот не предвидува и не дозволува исплата.

14. Coece

Coece Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    65
    Ne e bas za pravo za godisen odmor prasanjevo,ama sepak e od oblasta na pravo .Znam deka dokolku drzaven praznik.se padne vo nedela,vo ponedelnikot e ne raboten den,pa sakam da prasam dali istoto vazi i za drzavnite verski praznici.Ako toj se padne vo nedela,dali isto ponedelnikot e neraboten den,konkretno za Bajram me interesira,zosto toj e vo nedela,dali v ponedelnik e neraboten den za pripadnicite na muslimanskata veroispovest?

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.858
    Допаѓања:
    14.497
    Не. Верските празници не се преместуваат, само државните, ако се паднат во недела.
    Има некои верски празници што се исто така прогласени за државни (како божиќ) па тие се префрлаат во понеделник ако се паднат во недела, ама ако се работи само за верски празник, тогаш не.

На Coece му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    Дали ако се вработам сега во друга фирма без прекин на стаж, можам нов летен одмор да земам сега јули/август?

17. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.046
    Допаѓања:
    68.219
    Да, одмор ти следува. Ама дали ќе ти го дадат тебе кога ти одговара, зависи од фирмата. Доколку веќе имаш испланиран одмор, најдобро е тоа да го кажеш/најавиш уште веднаш, штом те известат дека си примена на работа.

На Mari-Li и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  18. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.287
    Допаѓања:
    5.436
    да

На Mari-Li му/ѝ се допаѓа ова.
  19. smooch

smooch Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2011
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    4.095
    Зависи од политиката на фирмата. Некаде мора да поминат шест месеци за да имаш право на годишен одмор, без разлика дали имаш или немаш прекин во стаж.

На Mari-Li му/ѝ се допаѓа ова.
  20. pipi24

pipi24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2014
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    28
    Дали може некој да ми објасни како одат работите за годишен одмор? Јас се вработив пред еден месец, немам 6 месеци во фирмата а тие одат на колективен одмор наредниот месец. Сега јас ќе седам на одмор ама како ке биде регулирано тоа, неплатен ли ке ми биде одморот?