Може некој да ми објасни. Се вработив во февруари, имам 2 недели одмор тек во октомври само тогаш ми дадоа. Дали освен ова ми следуваат слободни денови? Прва работа ми е, не знам што и како оди. Го читам договорот ама не сфаќам
Откако ќе направиш 6 месеци, ти следува цел одмор, минимум 20 дена. Пред тоа ти следува по еден или два дена месечно, не сум сигурна. Ова е законски, во договорот може да ти пишале повеќе, ама помалку не смее.
Исто како одмор, си бараш да ти одобрат. Само годишен одмор е 20 дена, а ти ако си во фирмата пример само 3мес тогаш не можеш да земеш 20 дена туку само 6.
Имаш слободни денови коишто ти се собираат месечно. Прашај дали се два, обично треба да се толку. И тие ако си ги собереш можеш да си земеш неколку дена пр у лето.
после 6 месеци стекнуваш право на годишен одмор од 20 дена, порано ако сакаш да користиш денови ти следуваат 2 работни дена за секој месец, на пример за три месеци можеш да побараш 6 работни дена
Podobro vo novata firma raboti si 6 meseci pa posle zemi si go odmorot 20 dena. ili cetiri nedeli.Obicno tie 20 dena gi delat na dva pati vo privaten sektor. Dve nedeli leto. , pa zimskiot odmor od januari do pocetok na juni dve nedeli.
Во една фирма ако направиш 6 месеци пример на 15ти јануари, и нели се стекнуваш со право на годишен одмор Е сега тој одмор ти е од 2023 или 2024?
Јас мислам дека во тој случај за 2023 ќе имаш 10 денови (по два денови од месецот кога си почнала, значи Август, или пак 9 ако си почнала на 15ти). За 2024 се уште немаш годишен одмор (но ќе имаш право да користиш по два дена во месецот)
За неискористен зимски одмор дали е задолжително да ти платат ако не си го искористил? Сакав да го искористам април месец, ми рекоа дека нема замена…имам право да се жалам сега во човечки ресурси? Барем да ми платат во јунската плата. Едит: колешка која се вработи пред неполн месец, поптиша договор за летен одмор 2024. Нема ниту цел месец работен однос, а да не збориме за 6 месеци кои се неопходни. Како тоа фирмата може да го дозволи? Многу сум изреволтирана, дајте некој совет. Луда фирма е ова.
Треба да го исплатат ама ретко кој го плаќа за жал, пробај искористи го до крај на јуни, а колешката може да има неискористен одмор од старата фирма, и доколку нема прекин во стаж може да и дозволат да го користи
Се врши исплата само ако ти престанал работниот однос по нивна вина. Побарај да ти го преместат да можеш и од јули да го користиш со новиот. И би ти рекла од ЧР да поднесеш писмено барање.
Фирмата е должна да ти овозможи да го искористиш годишниот одмор. Ако те одбиле во април, побарај си го сега во јуни. Можеби некои фирми така се договараат интерно со вработените, но законот не предвидува и не дозволува исплата.
Ne e bas za pravo za godisen odmor prasanjevo,ama sepak e od oblasta na pravo .Znam deka dokolku drzaven praznik.se padne vo nedela,vo ponedelnikot e ne raboten den,pa sakam da prasam dali istoto vazi i za drzavnite verski praznici.Ako toj se padne vo nedela,dali isto ponedelnikot e neraboten den,konkretno za Bajram me interesira,zosto toj e vo nedela,dali v ponedelnik e neraboten den za pripadnicite na muslimanskata veroispovest?
Не. Верските празници не се преместуваат, само државните, ако се паднат во недела. Има некои верски празници што се исто така прогласени за државни (како божиќ) па тие се префрлаат во понеделник ако се паднат во недела, ама ако се работи само за верски празник, тогаш не.
Дали ако се вработам сега во друга фирма без прекин на стаж, можам нов летен одмор да земам сега јули/август?
Да, одмор ти следува. Ама дали ќе ти го дадат тебе кога ти одговара, зависи од фирмата. Доколку веќе имаш испланиран одмор, најдобро е тоа да го кажеш/најавиш уште веднаш, штом те известат дека си примена на работа.
Зависи од политиката на фирмата. Некаде мора да поминат шест месеци за да имаш право на годишен одмор, без разлика дали имаш или немаш прекин во стаж.
Дали може некој да ми објасни како одат работите за годишен одмор? Јас се вработив пред еден месец, немам 6 месеци во фирмата а тие одат на колективен одмор наредниот месец. Сега јас ќе седам на одмор ама како ке биде регулирано тоа, неплатен ли ке ми биде одморот?