Ќе прашам секако, но мислев ако знае некој да ми објасни како одат работите. Колеги кажуваат дека ги прашувале дали сакаат да им го платат одморот па да ги задолжат некако од слободни денови, не знам не ми е баш јасно или неплатен одмор. Ако земам не платен како оди со придонесите, дали и нив не ги плаќаат тој месец?
Ne moze i ne smee da ti bide neplaten odmorot,sega ne znam kaj rabotis,no dokolku bas cela firma odi na odmor i nemozat da te preraspredelat vo drug oddel za da rabotis,togas tie denovi dodeka si na odmor treba da ti gi platat 70% od dnevnicata
Ти благодарам за одговорот, инаку да цела фирма оди на колективен одмор нема можност за прераспределување. Дали има врска тоа што сум на определено време потпишуваме договори секој месец?
Nema vrska toa,zatoa sto ako rabotodavecot ne moze da ti obezbedi rabota i ti ne po svoja vina si na odmor togas e dolzen da te plajka 70% od dnevnicata sto ti sleduva vo rok od 90 dena vo tekot na godinata.Po istekot na tie 90 dena e dolzen da te plajka 100%.Konkretno vo tvojot slucaj prvo ke ti gi zemat 2 dena od odmorot ( za sekoj mesec ti sleduvaat dva dena),a ponatamu drugite denovi treba da te platat 70%
Немам 6 месеци на новото работно место, летово почнав и знам дека не ми следува одмор, меѓутоа сакав да прашам дали има некакви опции да земам барем 2 дена? Знам дека имаше нешто дека следуваат по 1-2 дена на месец, ама дали смеам да ги земам пред да ги остварам тие 6 месеци не ми е јасно.
Месечно добиваш 1 ден. Не мора 6 да поминат за да ги земеш претходните. Може да споиш, ако немаат против.
дали морам да земам одмор две споени работни недели? имам прилика да одам два пати по една недела на одмор ама во различни периоди, сега во август и после во септември
Здраво, во приватна фирма, ако може некој да ми објасни како се пресметуваат слободни денови според стаж?
На секои 5 години стаж по еден ден одмор, ако си со високо образование добиваш плус два дена одмор за првите 4 години стаж.
Од јуни сум на породилно, земав цел одмор во мај и после отворив породилно. Е тогаш ми кажаа дека ми ги даваат сите денови од одмор да ги искористам пред породилно иако не ме следувало оти не поминале 6 месеци во 2024. Инаку, сум во фирмата од септември 2023. Породилното ми завршува крај на февруари и после сакам да ме одјават, нема да продолжам. Прашањето ми е дали може да ми прават проблем за тие денови што ми ги дадоа иако не ме следувале сите наеднаш? Пример да кажат да ги одработам или некако парично да вратам?
Не, зошто иако си на породилно, те следува цел одмор од 2024та. И нема врска што не биле поминати 6мес од годината, ти во март си направила 6месеци во фирмата и од тука натаму ти следува цел одмор. Сум пишувала и претходно, нов одмор се зема во текот на целата тековна година, најдоцна до јуни следната година, а не после јуни од тековната година како што кажуваат во некои фирми.
Здраво, имам добиено отказ на 30 Декември со отказен рок од еден месец. Дали ми следува нов годишен одмор на 1ви Јануари? Никаде не можев да најдам информација за ова. Благодарам
Како да разберам дали имам добиено плус ден одмор после направен стаж од 10+ години? Не сакам да испаднам претенциозен и да барам преку леб погача ама ме интересира.