Ме интересира, во фирмите каде што работите, какви се правилата околу земање годишен одмор? Сакам да направам споредба кај мене. Во некои фирми знам им викаат првата половина мора до тогаш-и-тогаш, а втората кога сакате; некаде мора колективно кога цела фирма оди на одмор и сл. Некаде не ни водат евиденција... И дали постои некое ограничување во смисла, мора да најавиш минимум месец дена унапред?
Мислам дека секоја фирма си има различна политика. Ние немаме колективен одмор, си ставаме денови кога сакаме, и кога ни требаат. Кај мене политиката е да се најави 3 недели минимум предходно. Ние планиравме подолго летен одмор крај на јули па јас си кажав уште во Април за да си имаат во предвид.
Дали смее фирмата да бара од тебе да го враќаш годишниот одмор откако ќе се вратиш? Прв пат се соочувам со вакво нешто. Да нагласам исто дека би требало да работам скоро цел месец без слободен ден. Немаат вработени и наместо да вработат нови тие што сме тука не користат максимално. Не знам ни според кој закон смее да работам 78 саати неделно.
Годишниот одмор е законски загарантирано право, како да го враќаш? Јас знам порано за случаи кога на папир се водеа го користат, ама го работеа и на рака им плаќаа како да си работеле регуларно, значи си го продаваа годишниот одмор.
Па сега земав неколку дена месецов од годишен, а нареден бараат да работам без слободни. Ќе им кажам дека не прифаќам, ако треба и отказ ќе дадам. Само криво ми е зашто имам 20 дека одмор што ќе ми пропаднат. Згора на се ме убедуваат вака било во секоја фирма, па ајде реков да пишам тука јас да не сум нешто грешка, иако нема никаква логика. Место договорените 40 да работам 78 саати неделно.
Не постои такво нешто. Имаш загарантирано право на 20-21 дена одмор. Која е поентата на годишен одмор ако треба да се окозиш после на работа. Па не ти се ни исплати да одиш. Веројатно си млада и неискусна и те користат. По правило, ќе си одиш на одмор, ќе се вратиш, ако работиш плус саати на работното време, треба да те исплатат. Прв пат слушам вакво нешто, како воопшто им седите таму.
Никако. Во ниедна фирма не е така и нека не ве лажат. Пријави во трудова, ќе постапат по пријавата 100%.
Дали имаш регуларен договор и што пишува во тој договор врзано за одморот? Ќе се повикаш на тоа што е напишано, ако веќе си решила да тераш до отказ, тогаш имаш месец дена отказен рок во кој ќе си го искористиш одморот. Не гледам како би можела законски и човечки да работиш 80 саати неделно односно дупло од предвиденото, односно сигурна сум милион посто дека не постои, освен ако работиш на црно и договорена си да имаш хх саати во неделата кои сега мораш да ги надоместиш (односно ако работиш на црно не ни имаш право на одмор). За сѐ друго захтевиве се нелогични и бесмислени.
Може да ги платат тие денови, но секако не ми одговара имам и други обврски. Ќе пробам да се разберам човечки, ако не ќе дадам отказ.
Имам договор да, регуларно сум вработена и ме следуваат повеќе од 20 дена одмор, но џабе. Јас поднесувам се регуларно да земам годишен одмор и после ми викаат ама нареден месец има потреба да работиш без слободни. Кога се побунив дека јас во тој случај не зимам годишен одмор туку ги одработувам после тие денови добив одговор во сите фирми е така. Во договор ми стои исто 40 саати неделно, а бараат од мене да работам 78. Не се работи за ден плус само па да се најдеш, туку за подолг период вака.
На ниту едно раб.место не било така. Така не било во ниту една фирма верувај. Законски те следува одмор и какви 78 часа, ти не си робот.
Ќе пробам прво да се разберам со добро па ќе видиме. Секако не ми дошло да мора да останам на работа има милион опции, да знаев дека ќе е вака уште порано ќе си отидев.
Во ниту една фирма не е така, за 25 години ваква глупост не сум чула, дури и со консултантски договори не сум имала никогаш ангажман од 78 саати неделно, тоа е смена од 14 саати, дали се нормални. И јас ти препорачувам да си го земеш законот за работни односи, договорот во кој ти стои дека имаш право на минимум 20 ден годишен одмор (и сигурно никаде не стои дека треба да го враќаш, каква глупост) и ако сакаш и си во прилика, да ги пријавиш. Океј е да има зголемен обем на работа, да се договарате за одмор во зависност од обемот, да ускочиш ако нема доволно врботени, да работиш ден плус (значи пет плус еден) понекогаш, ако ептен затреба, ама враќање одмор, дупли смени и слични работи, тоа не.
Секаде е различно. Од искуство, некаде сум најавувала буквално во петок за понеделник, некаде сум најавувала во јуни за септември (пример). Зависи од многу работи, обем на работа, колкав е тимот, имате ли смени, каква е природата на работата. Кај нас најчесто имаш летен одмор (или недела или две) и другите две недели (во просек) ти се до крајот на годината или до јуни наредната година. Некаде има интерни правилници или колективен договор каде се регулираат овие работи за да се има ред и правила, некаде се оди колективно на одмор во однапред определени датуми. Милион ситуации, реално затоа што и законот дозволува еластичност.
Здраво девојки, сакам да прашам во фирмата каде што работам сеуште немам 6 месеци. Одморот сакам да го земам во август па дали би можела според тоа што за секој поминат месец во фирма следат 2 дена одмор а до август ќе имам направено 5 месеци дали би можела да земам 10 дена платен одмор. Ме убедуваат дека такво нешто не е можно и единствено можело неплатен одмор. Работата е што кога се правеше муабет за одмори сами рекоа дека не е проблем да се земе и порано бидејки кога ми паѓа да го користам се очекува зголемена работа а сега е поопуштено. Тогаш не спомнаа дека ќе биде неплатен туку рекоа не е проблем се си иде во меѓусебен договор ама по ова сега не постои никаков договор туку едно кажуваат друго прават