Право на годишен одмор

Discussion in 'На работното место' started by Lemon, Jun 7, 2015.

1. Abel

Abel Популарен член

Логично би било да, зашто си се појавувала и јавувала воопшто, на годишен одмор сум и чао, ништо нема да се случи верувам ако не си ти присутна. Јас не би ни прашала искрено, сама би си напраила extend на одморот.

bookslover likes this.
  2. Tam4yy

Tam4yy Истакнат член

Кај мене имаше многу работа и не можев да си го земам одморот. Сега излезе веќе пропаднал, такада дечки не чекајте и форсирајте со време за све што ве следува. Јас си ја научив лекцијата.

3. Iva:)

Iva:) Популарен член

Како пропаднал, до крај на годината може да си го земеш било кога.

4. Tam4yy

Tam4yy Истакнат член

Од 2024 не ми го даваа дека немало кој да ме смени, па после и ме убедуваа дека не ме следи. Не се понудија ни да ми ги платат тие денови, а да не зборам па за саати и денови плус што сум работела. На крај заклучок пу пу не важи ајде нов одмор имаш сега. Криво ми е само што не бев поупорна на времето кога ми требаа деновите, а работев и болна. Пак ќе кажам на грешки се учи, требало вака да биде да се опаметам.

Momichka likes this.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Дали Бадник се брои во годишен одмор или не? Знам дека Божиќ не се брои, ама верскиве кога ќе се паднат во работен ден?

6. Merten

Merten Популарен член

Кај нас не се брои, мислам дека е неработен само за православни Бадник, па на тие што го слават не им се одзема ден

CameliaMiller likes this.
  7. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

За православните е неработен 6ти, не се смета во годишен одмор, башка е. :)

CameliaMiller likes this.
  8. sakamskopsko

sakamskopsko Активен член

Се вработив крај на август. Дали за септември, октомври, ноември и декември ми следат 8 дена одмор а од нова година да ми важат тие 20?

9. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Да. За секој месец по 2 дена, кои можеш да ги искористиш до Јуни во оваа година.

sakamskopsko likes this.
  10. Tam4yy

Tam4yy Истакнат член

Зависи. Некои фирми ти даваат пропорционално. Пример кај мене така за 4 месеци даваат 7 дена одмор, тоа е минимумот.

11. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Може да објасниш подетално. Пример од крајот на август ете до крај на јануари има 10 дена(по 2 за секој месец). Дали ако овие 10 дена се искористат тогаш се одбиваат после од тие 20дена што ти следуваат после 6 месеци? И ти остануваат само уште 10 за користење?
    Или тој одмор после 6 месеци нема поврзаност со овие денови? Па ако не ги искористиш до 6 месеци ти пропаѓаат?
    Се надевам дека се разбравме што сакам да прашам:)

12. Tam4yy

Tam4yy Истакнат член

Не ти се одбиваат и можеш да ги искористиш до јуни мислам.

Billy Idol likes this.
  13. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Баш онака како што @Tam4yy ти објаснила.
    Сите слободни денови од минатата година, треба да ги искористиш до крај на Јуни од оваа година.
    А за оваа година имаш 20 дена по закон.

Erika.greeneyes and Tam4yy like this.
  14. idktbh

idktbh Истакнат член

За вработен од февруари во фирма, дали 2та дена од секој месец доколку ги искористи пред истекот на тие 6 месеци отпосле се одбиваат од 20те дена годишен одмор? Од погоре што читам претпоставувам дека не се одбиваат, меѓутоа до кога можам да ги искористам? И дали овие 12 дена од тие 6 месеци смеам да ги спојам или само 2 дена месечно?

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Ако во календарска година имаш помалку од 6 месеца, тогаш само тие ги добиваш. Пример вработена во септември, до крај на годината ќе ти следуваат 8 дена што може да ги искористиш до 30јуни следната година. Ако во календарска година имаш повеќе од 6месеца стаж, пример вработена во март, до 6от месец имаш по 2 дена месечно, ако не ги искористиш, по 6от месец ги добиваш сите 20. Ако користиш во тие први 6 месеца, се минусираат од вкупните 20 за таа година.
    За твојот конкретен случај, до август имаш 2 дена месечно, после август имаш 20 минус што веќе е искористено, и може понатака да се користи до 30 јуни следната година.