Право на годишен одмор

Дискусија во 'На работното место' започната од Lemon, 7 јуни 2015.

1. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    8.899
    Како што рече @Mikha4 годишниот одмор е платен, не смеат никако да не ти плаќаат дневница или плата во тој период. Неплатени денови се регулираат поинаку.

На Dandra му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Astrum.Obtutus

Astrum.Obtutus Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    467
    Дали пред да си дадам отказ можам да си го побарам преостанатиот одмор? Ми кажуваат по 2 дена од месец а јас не сум почетник, веќе 3 години работам во истата фирма. Плус имам искористено 14 дена (повеќе отколку што треба за овие 4-5 месеци) ама за 6 дена преостанати не сакаат да ми ги дадат. Дали по закон ми следува цел годишен одмор пред да си дадам отказ или е исто по 2 дена од месец а притоа имам?

3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.989
    Допаѓања:
    117.226
    Нешто не ми е јасно.
    Тоа два дена од месец е за до 6 месеци.
    После тие фирмата одлучува колку дена е одморот за сите.
    Значи немаш 24 дена годишен одмор сигурно, помалку се и треба да знаеш колку имаш.
    Да речеме дека имаш 24 тие 24 ти се од јуни лани, до јуни годинава.
    Што значи имаш уште 10 дена за користење кои треба да ги искористиш до 30јуни.
    Ако даваш отказ треба да си фи искористиш, а ако правиш трансфер веднаш во друга фирма без орекин на стаж можеш во таа фирма да си ги искористиш, а новите не смеат да те одбијат.
    Така :)

4. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.627
    Допаѓања:
    13.791
    Дали фирмата има право стрикно да го одреди терминот на годишен одмор? Пример јас барам во јули, тие ми даваат во октомври.

5. Astrum.Obtutus

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    467
    Стариот одмор ми е земен од минатата година. Од оваа имам искористено 14 а имам уште 6 кои не сакаат да ми ги дадат пред отказ. Не правам трансфер туку само отказ си давам и сакам уште тие 6 да си ги искористам па да си одам.

6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.989
    Допаѓања:
    117.226
    Е во право се ко така :)

7. Astrum.Obtutus

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    467
    Ако се во право немало ни 14 да ми дадат од оваа година до сега повеќе отколку што треба (ќе ми кажеле не ти следуваат толку, не може). А после 6 месеци работење следува цел одмор а не по 2 од месец што значи имам право на цел одмор.

8. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    8.899
    Зависи од фирмата, ама дел се користи во лето дел во зима, не се користат сите 20 дена одеднаш. Имате ваљда некој план таму.

9. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    8.899
    Стариот одмор се користи до јуни. Кој одмор ти всушност го користиш, ако е стариот, треба да ти го дадат, или да ти го платат.

10. Astrum.Obtutus

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    467
    Новиот. Си давам отказ, немам ли право да го доискористам пред да си одам? Не одам во друга фирма моментално и веднаш.

11. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    8.899
    Новиот одмор се користи од јули па надаље, немаш право на него, не знам како воопшто ти го дале.

12. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.627
    Допаѓања:
    13.791
    10 дена веќе се искористени во зима(февруари), тие беа наложени да се искористат до март, а останатите 10 не се искористени.

13. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    8.899
    Малку ми се измешаа лончињата дека многу прашања з аодмор видов. До јуни се користи стар одмор, од јули натаму нов, така да ако тоа што си го користела во март бил стариот одмор, од јули натаму имаш право на нов. Малку ме збунува како ви остануваат толку многу денови стар одмор, но да речеме вака: од јули натаму се користи одмор (нов), ако сметаме дека е 20 дена, 12(10) се користат на лето горе-долу, а остатокот 8(10) до јуни наредната календарска година. Ако не е вака тогаш мора да е поинаку уредено во твојата фирма, инаку нема логика од март до јуни да користиш 20 дена одмор, а ако од професионални причини морало да биде така фирмата издава документ со образложение зошто не ти дала одмор тогаш кога требало, и мора или да го доискористиш одморот или да ти ги платат деновите, инаку ќе ти пропаднат. Или во крајна линија, ќе ти ги префрлат со право да ги користиш после јуни 2022, што не е по закон, ама вие интерно можете да се договоритњ. И за секој одмор, макар и слободен еден ден МОРА да ви дадат решение за користење одмор, мора да потпишеш, се впишува тој документ во книги итн. Значи нејаснотиите мора да ги разрешиш со фирмата и да си видиш во решенијата што ти пишува.

14. Astrum.Obtutus

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    467
    Те разбрав, ама јас си кажав дека од новиот искористив 14, притоа јас лично искористив 9 овие 2 месеци, а другите 5 ни ги земаа за време на божиќните празници кога беа работни денови и кога нема работа не пуштаат дома и ни одземаат од одморот. Лани заради немање работа цел одмор ни го земаа и после бевме на 70% кога не пуштаа дома. Кога би ти притребал ден ќе ти кажат боловање да извадиш. Ако знаеле дека не смеат да ми дадат толку многу денови од овогодинешниот одмор ќе ми кажеле, ама изгледа и они не ги знаат правилата па сега кога ги прашувам не знаат да ми кажат.

15. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.802
    Допаѓања:
    80.561
    Да.

16. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.546
    Допаѓања:
    8.899
    9 дена одмор за два месеци е многу искрено, ти годишен одмор имаш 20 дена и половината си ја искористила, по некоја груба математика имаш уште 10 дена за 10 месеци. Ако е тоа присилен одмор од Х причини, тогаш мораш со фирмата тоа да го решиш, едноставно затоа што тие вонредни ситуации не се предвидени со законот и интерни ситуации се. Не може да не знаат да ти кажат, а искрено и не може ти да не знаеш, работник си, имаш закон, ќе си прочиташ и ќе си бараш покритие за секој ден одмор, за секое боледување, во договорот за вработување исто ова е регулирано. Ќе прашаш во правна служба, некој мора да им ги води тие работи, не постои фирма без тоа.

17. Adley22

Adley22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2019
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    195
    Здраво.
    Да се консултирам сакам нешто со некоја која повеќе разбира.
    Би сакала да дадам отказ и ми следуваат 30 дена отказен рок по договор, но ми останува и одмор од 20 дена неискористен.

Кои се моите шанси, како да го искористам одморот, и дали фирмата може да не ми го овозможи целосно за време на отказен рок?

Фала ви однапред на сите одговори :)

18. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.268
    Значи даваш отказ и барање да си го искористиш одморот. Бидејќи 20 работни дена се 4 недели, скоро месец најверојатно веднаш ќе почнеш да го користиш, а ќе те одјават со истекот на одморот.

19. Adley22

Adley22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2019
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    195
    Што во случај ако работодавачот не сака да ми го даде одморот? Како можам да постапам?

На Amelia му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.280
    Допаѓања:
    1.716
    Напиши барање, и побарај ако не ти го дадат да ти го платат одморот. Барањето нека ти биде архивирано од фирмата или прати со препорачано писмо. Ако не ти дозволат да користиш одмор или исплатат пријави во трудов инспекторат. Само имај доказ дека си побарала одмор.

На cresa-jagoda, Mikha4 и Adley22 им се допаѓа ова.