Право на наследство

Discussion in 'Правни совети' started by genkisi, Mar 12, 2015.

1. keti85

keti85 Нов член

I jas sakam da prasam slicno kako prethodnoto prasanje,Mojata majka pocina pred edna godina,tatkomi sega zivee so druga zena,se sto poseduva tatko mi e steknato so mojata majka ,dali vo slucaj na brak, zenata so koja sto zive ke ima pravo na nasletstvo kolku I mene

2. vale.t

vale.t Активен член

Здраво,
    Ве молам да ми одговорите на едно прашање: имаме покренато оставнинска постапка за имот од покојна баба.Наследници сме јас и брат ми(татко ни е починат), две тетки(ќерки на баба ни) и чичко(син на баба ни).Меѓутоа чичково како дете бол посвоен од неговите чичко и стрина и го носи неговото презиме.Дали и тој има право на наследство од баба ни, бидејќи од разговор дознавме дека ако е посвоен нема право на наследство.
    Се надевам ќе ми одговорите,
    Поздрав- Тина

3. Cka

Cka Форумски идол

Се изедначуваат посвоените и родените деца. Има право на наследство. Вие две ќе добете по една осмина од имотот (ти и сестра ти).

4. farmagotka

farmagotka Нов член

Според нов закон од 2017 година мора да биде присутен адвокат на расправата кај нотарот.
    Дали е тоа и во пракса така или сепак може нотарот самостојно да ја заврши постапката?
    Загрижена сум за финансиските трошоци, претпоставувам со присуство на адвокат е многу поскапо?

5. Поддршка Права

Поддршка Права Активен член

Секој има право на наследство , ваше е дали ке се прифатите за наследник/ка или нема да прифатите.

6. blessed.an

blessed.an Популарен член

Може некој да ми каже за наследство поголемо кои се процедурите
    Имав прадедо во Турција кој работел. Имал пари на сметка,на што како сега да се решавале сите напуштени девизни сметки и откриле дека и тој има пари
    Сега скоро ме контактира една жена како раководител на банка и која вели дека тој немал жена и да точно е нема деца и дали сакам мене да ме пријави за наследник. Искрено мене ми е страв бидејки не ги знам баш добро работите,па некој ако имал вакво искуство нека ме посочи

7. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Доколку станот е купен на кредит 2016 година(мојот сопруг), а законски сме се венчале 2018 година и се уште се плаќа кредит(сопругот повторно), а јас не сум дала ништо за тоа, дали се рачуна како брачна стечевина или не?
    И како се наследува тогаш? (откако ќе се исплати се разбира, и што би било ако на сопругот му се деси нешто а не е доисплатен?) имаме едно дете, плус он има уште две

8. Forca

Forca Популарен член

Станот ќе се смета како посебен имот на вашиот сопруг освен ако не се докаже дека и вие учестувате во отплаќањето.
    Во наследна постапка вие може да барате издвојување на 1/2 идеален дел доколку докажете дека станот е отплатуван од средства стекнати во текот на бракот, во спротивно станот ќе биде оставина на вашиот сопруг и ако нема тестамент или договор за доживотна издршка или договор за дар итн., тогаш ќе се наследува подеднакво односно вие, вашето дете и другите две деца на вашиот сопруг ќе наследите по 1/4 идеален дел од станот.
    Ако се случи нешто на вашиот сопруг додека трае хипотеката со прифаќање за наследници сразмерно секој од вас (сите наследници) ја наследуваат хипотеката (долгот) во рамки на 1/4 доколку некој не одлучи да се откаже од наследство, или биде искличен од наследство итн.
    Претежно се склучува животно осигурување за сиот износ и ако се случи нешто на вашиот сопруг тогаш осигурителното друштво го плаќа станот во полн износ и вие како наследници не должите ништо.
    Ова е накратко што можам да одговорам за подетално ако ве интересира пишете ми порака.

9. Mateas

Mateas Истакнат член

Здраво
    Сакам да прашам за поделба на недвижност (стан).
    Истиот припаѓал на лице што е починато повеќе од 30 години.
    Во документите како наследници се водат неговата сопруга (почината пред 10 год), неговиот син (кој живее во тој стан целиот свој живот) и неговите 2 сина (од претходен брак со друга жена).
    Дотолку повеќе, во текстот стои и дека имало склучено договор за доживотна издршка помеѓу оставителот(примател) и неговата сопруга(давател на издршката).
    Прашањето ми е дали двата сина од неговиот претходен брак со друга сопруга имаат право на дел од станот или дог.за доживотна издршка се смета за доволен за да бидат исклучени од наследство?
    Благодарам...

10. macor24

macor24 Популарен член

Здраво незнам дали е за тука прашањето но ако не е слобоно нека се преместви во друга категорија вака за наследство од подвижен имот која е процедурата ги имаме документите за доделување но ме интереисра за легализиција која е постапката