Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Праг на толеранција на болка

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од ArabellaStarfall, 7 септември 2024.

1. Rozevata

Rozevata Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    820
    За трпење не сакам да трпам, не го сакам тоа чувство кога чекам да помине. (зборам за поголеми болки, не обична главоболка)

Под број 1 нормално забоболка до праг на полудување. Имало момент кога не помагале 3-4 апчиња и сум вриштела затоа што беше празник и немаше никој присутен да ме спаси од мизеријата. :) Од кога го искусив ова, најдов добар заболекар и 2 пати во годината сум си редовна. На никого не посакувам таква болка.

Под број 2 кинење на лигамент од повреда. Иако е моментална болка не боли цело време ама на секое мрдање на коленото таа болка мава во мозок дури и автоматски те праи неподвижен.

Можеби пораѓај ќе ги избрише со коректор овие две... ќе видиме. :)

2. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.633
    Допаѓања:
    8.523
    Праг на толеранција на болка -1.
    Не се секирајте и пред време пијам апче коа осеќам почетна главоболка.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  3. halfasoul

halfasoul Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2023
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    282
    Не да се фалам јачам нешо ама болка трпам последно не памтам нешо тешко болка да сум имал и да ја памтам и чим за забар се плашите да се надоврзам ја си заспав од умор на столица не се шалам озбилен сум :)

4. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.174
    Допаѓања:
    1.664
    Зависи за што.
    Веќе 10 години како имам мигрени со аура, на периоди почесто, на периоди поретко.
    Кој има мигрена со аура знае дека е многу болна, но и дека самата аура ти дава знак дека ќе ти настапи мигрената. Во тој случај, бум еден ефридол и мирна глава. Ако е обична главоболка (без аура), не пијам секогаш апче.

Забоболка трпам, и вадење заб исто не ми е проблем, боље да ме боли 10 секунди додека да се извади забот него да се бафтам со разни лекови, заболекси, дробен парацетамол на забот, тинтири-минтири.

Стомачна болка исто трпам, ама гадење не можам воопшто. Неколку пати имав гастритис, и болката ја трпев, ама кога ќе преминеше во гадење тогаш посегнувам во апче.

Инаку и како мал, не се плашев од инјекции, а ниту денес.

Друго да чукнам во дрво не ме болело... сочувствувам со сите други вас.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.999
    Допаѓања:
    32.337
    Трпам болка прилично многу.
    Најјака болка до сега ми било до камен во бубрег. Е тоа не се трпеше. Стварно досадно и јако боли. Породилните болки нула ми беа во споредба со тоа. Малку поблаги од менструални. Е завршив на царски и по 12 саати станав. Исто не беше страшно, само знам имаше во другата соба една која не сакаш да стане после царски два дена наводно многу ја болело.

6. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.310
    Допаѓања:
    13.242
    Чекај малце, аура е она коа пред очи пред да почне главоболката, имаш као треперење на некои као фигури ли се шо ли се, не знам како да ги наречам и после следи главоболката и повраќање?
    Повраќање и гадење не мора секогаш ама често присутни се.

Ова од дете ме мачи уште, дури тогаш пречесто ја имав. Па ја снема неколку години, после пак ете ја, сеа иначе во годината неколку пати ми се појавува.
    Добро е што последниот пат за чудо не беше јака главоболката, немав ни гадење, обично знаеш и ти дека фаќа јако. Али она треперењето е прегадно чувство, јас поише од тоа се плашев, сеа веќе навика ми е и ништо, чекам да прекине. За околу 10 мин мислам проаѓа, дур извртат сите кругови и све мислам дека едното око е само погодено.

Еве мене ни обичната главоболка не ми проаѓа без апче. Сум трпела ама не прекинува.
    Се тешам што стварно ретко ме погаѓа.

Ќути, добро е што не се мигренозни болки кои траат со денови како што се жалат луѓе. Само па знам после да се осеќам ко камион да ме има прегазено после ваков напад, зависи од интензитетот. Последниов летоска се зачудив и ја, скоро неприметно пројде.

7. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.174
    Допаѓања:
    1.664
    Да, тоа е аура :) фигури, ѕвезди, бои се прелеваат итн.

На SummerGirl и Mrs. right им се допаѓа ова.
  8. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    7.822
    Вие што имате мигрена со аура поблага е болката пошто знаете дека следи глсвоболка после аурата, и можете навреме да се напиете апче да спречите.
    Добро е што од ефридол ти поминува. Мене никакво апче не ми помага.
    Обавезно си трае по 3 дена. И после болката сум цела мамурна. И пак нефункционална.

9. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.310
    Допаѓања:
    13.242
    Зависи кој како ја доживува. Некад е појака, некад послаба. Некад стварно цел ден трае и покрај испиено апче. Дефинитивно не е ко обична главоболка.

Така утепано и омалаксано се осеќам и јас откако ќе помине. Порано дека не знаев, чекав да помине целото срање со тие одблесоците, па да настапи болката и тек потоа пиев апче ама приметив дека не ми чини баш и се мачам подолго време така. Сега веќе одма чим приметам дека почнала аурата одма апче зиам и поарно е. Еве и мачнините, гадење и повраќање немам веќе, инаку беше обавезно тоа.

Иначе да, позитивна работа е тоа што знаеме што не чека, ни алармира дека ќе почне ама гадно е бе многу тоа чувство, не можам да глеам убаво, заматено е све, ќе пребледам, омалаксам..
    Добро е што ете не ми трае со денови, ти си знаеш како издржуваш.. Мајка ми има такви главоболки и иде да полуди, глеам како се мачи. Јака ви душа.

10. Martina991

Martina991 Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    161
    Дедо ми го имаше ова.
    Можеби имаш проблеми со шеќер,притисок,стрес,тироида,алергии?.
    Дали стоиш многу пред екран.
    Дали конзумираш алхохол кафе и стимуланси.

Вака нешто?

Прикачени фајлови:

11. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.174
    Допаѓања:
    1.664
    Да, тоа е. Имам проблеми со вратот и кичмата јас, од таму ми се мигрените.

12. Martina991

Martina991 Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    161
    Што поточно од седење пред компјутер+многу светлина од екран.
    Или дебелина,шеќер,притисок?

13. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Од невролошка гледна точка, болката се дели на брза и бавна, а со тоа и различни типови на неврони се вклучени во преносот на информацијата до кортексот. Пример за брза болка е забодување на нож во прстот, а за бавна болка пример е главоболка и слични болки кои најчесто не се толку локализирани како брзата болка. За брзите болки прагот на толеранција е многу низок. За бавната болка, зависи, најчесто може да се толерира.

14. Milaaaaaaaaaa

Milaaaaaaaaaa Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2024
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    108
    Прилично висок праг на толеранција на болка имам ова се однесува на се освен на главоболка ,имам мигрена па ако не се напијам нешто на време после нема начин да си помогнам .

15. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.174
    Допаѓања:
    1.664
    Од првото. Шеќер и притисок немам, а дебел не сум ама не сум ни слаб :D

16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.565
    Допаѓања:
    43.001
    А во Лондон не ти пуштаат сестра туку сам да одиш во вц и да се тушираш. вечерта во 7 беше царски, сабајле ме скорнаа на нозе да одам да капам. Мачно беше многу, ама помина, после тој ден веќе полесно беше за движење.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.