Огласот кој е објавен на страната на аврм е за дипломирани или со средно образование лица до 29 години кои немаат работно искуство, со цел да ја научат работата во нивната стручна област во период од 3 месеци. Јас бев, аплицирав, не сум сигурна дали ке се јават ама еве како одат работите. Значи мора да има работодавци кои исто така ке аплицираат дека сакаат да земат практиканти. Кога ке заврши огласот сите кои се имаат јавено ги проверуваат и оние на кои ке им дозволат да земат практикант му испраќаат писмо дека му е одобрено. Проблемот е што иако е многу поволно за нив бидејќи тие немаат никаков трошок за нас, за тоа што му работиме плус, некои и не сакаат да губат време во учење на практикантот. Исто така не се пријавуваат работодавци од секоја област па затоа и не ни се јавуваат. Јас го гледав списокот на пријавени од лани и реално се разочарав бидејки имаше само по 2-3 во град. Единствено во Скопје имаше повеќе, но сепак недоволно имајќи го во предвид бројот на невработени лица...
http://www.vrabotuvanje.com.mk/job-advert/trainees-programa-vo-evn-makedonija/34185 Ако има некој подетални информации за оваа програма на евн да сподели, дали се исплати да се иде, дали стварно може да се научи нешто, да се стекнат некои вештини или е само губење време. И најважно дали постојат шанси за вработување после обукава или слабо?
http://www.najdirabota.com.mk/vacancy.aspx?vacancy=667848#.V1wvj6KE1ZE Студентска пракса во Агенција Рејтинг со надоместок од 4000 мкд.
Дали некој бил на пракса во Охридска банка и да ми каже искуство, дали нешто тии даваат да работиш или слабо?
Има некој да сподели искуство со пракса во штедилница ФУЛМ. Дали е платена, дали стварно ти даваат некакви задачи и задолженија, дали може да се стекне некакво искуство со ваква пракса или слабо? И дали постои шанса да те вработат после тоа?
Јас кратко време бев невработена. Само 1 месец. И активно пријавена во Агенцијата. Случајно видов оглас на ФБ од фирма која бара практиканти, преку Агенција. Бев директно во фирмата, на разговор, ме пратија да пополнам пријава во Агенцијата и да чекам. Не ми е на струката па мораа да прашаат во Скопје дали ако нема заинтереситани кандидати со бараната диплома може да ме прифатат мене. Го одобрија тоа. Бев практикантка точно 3 месеци, ми плаќаа по 5000 ден. (точно на време 15-20 во медецот) за 40 часа работа неделно. По крајот никој кон никого нема никаква обврска. Јас имав среќа да им требаат луѓе и да им се допаднам па ме вработија веднаш по крајот на договорот со Агенцијата.