Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Пратки по пошта

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Snow-Queen, 22 јуни 2012.

1. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    2.084
    Зависи од вредноста наведена во декларацијата, не ми текнува но мислам до 50 евра не се царини.

2. AndyRad

AndyRad Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    437
    Nad 20€ se plakja carina, a nad 40€ se plakja i danok. Takov e zakonot. Ke ti se javat od policija ili od posta da dojdes da si go zemes, osven ako ne si go zemale tie samite, kaj nas taka e...ako go bendisa, otide... sepak zavisi i od srekjata, moze nisto nema da ti pobaraat

На angela.kostova и Forca им се допаѓа ова.
  3. Yuukii

Yuukii Нов член

Се зачлени на:
    9 август 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Dali znaete od prilika kolku cini da se isprati mal paket do amerika???

4. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.554
    Допаѓања:
    12.781
    Нарачани делови за компјутер од Германија, на нивниот сајт пишува дека се во Македонија и дека се на царина, дали има некој искуство колку време би требало од царина да ги донесат во пошта и колку време трае отприлика процесот додека да ги поминат на царина сите процедури?

5. prashinka

prashinka Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2021
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    798
    Лани пратив едно писмо по пошта, препорачано и патуваше скоро 2 месеци. Ни во сон веќе праќање преку пошта. :puke:

6. ivanchos

ivanchos Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2015
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    18.730
    Што значи препорачана пратка? Утрово поштарот ми доставил едно пакетче од Алиекспрес и картичка за препорачна пратка но не знам што значи ова.

7. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Препорачана пратка треба лично да ти ја предаде, треба да се потпишеш, бидејќи не те нашол дома ти оставил картичка за да одиш во пошта сама да си ја подигнеш пратката (писмо или што и да е).

На Alex.T и ivanchos им се допаѓа ова.
  8. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    823
    Допаѓања:
    2.628
    Имам една пратка што треба да ја пратам до Германија. Колку е цената до 2кг.? Или освен пошта кои се други, можам преку дхл?

9. IrenaP

IrenaP Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Mnogu loso iskustvo so Postexpress – Brza posta Makedonija. Ne gi preporacuvam.

10. ^mila^.m

^mila^.m Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2022
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    22
    Zdravo dali znaete nekoj sto nosi mali pratki od MK vo Holandija

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.667
    Допаѓања:
    24.415
    Дали има некок искуство со ова: од Германија ни праќаат пакет како изненадување и не ни кажуваат, пошо демек требело да се изненадиме и не прашуваат за целосна адреса, напишано е име, презиме, улица, број на зграда, град ама без број на стан. Поминуваат 3 недели ни кажуваат за пакетот ама обично знаат кај што нема број напишано долу во вчезот да остават ливче со име и кога да се поддигне, такво нешто нема. Дечкиве не го пратиле препорачано и немаме број за пратење на пратката, дали е можно сепак да се најде пакетот во пошта со останатите податоци и дали пакетот доколку не се подигне ќе се врати на нивна адреса во Германија?

12. AndyRad

AndyRad Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    437
    Мора да стигне. И јас сум нарачувала пратки на кои немало број за следење, ама кај нас може да касни и тоа по два три месеци, а може и некој да си го земал од пошта. Моментално имам две такви пратки кои каснат и ми рекоа не се стигнати уште. Ако има име и презиме, адреса и ти стигнала таа картичката, тогаш таму е, само каде...Ќе треба да поминеш од задниот дел од поштата каде што им се пратките па таму да прашаш.

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    4.667
    Допаѓања:
    24.415
    Сум праќала и јас од Австрија за Мк и стасувале за најкасно 2 недели ама ми е проблем што немаме картонче, нити овие напишале број на стан, пратката е пратена со уште еден пакет за во друг град од Мк, они го добиле пакетот на 26ти декм, ептен чудно ми дојде..

14. ijana

ijana Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2014
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    275
    Феминки,пратена ми е пратка од Шпанија, ми ја нема веќе 55 дена, пратена е без тракинг и не можам да проверам :( Дали каснат у Македонија пратките?

15. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    8.284
    @ijana Нели е многу скоро 2 месеци за од Шпанија? :?:

Контактирај го испраќачот, прашај преку што е пратената пратката па потоа контактирај го тоа карго/пошта. Може и на нашите тука да им пишеш секако. Но, прво види дали можеш инфо од таму некое да добиеш.

За доцнење, се зависи од каде е или до самиот сервис, што знам. Вообичаено се дава датум кога е предвидено да стаса. Досега немам искусено да доцни предолго од предвиденото.

И пример, од Велика Британија ми има стасано за 3 дена. А од Кина ми е разбирливо да е повеќе чекање.

Последна измена: 20 мај 2023
  16. Elence93

Elence93 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.873
    Допаѓања:
    5.210
    До колку часот работи поштата во Аеродром?

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.681
    До 20 часот. Во сабота до 15 часот. Ако мислиш на таа кај Јане Сандански. А таа кај железничка до 19 и 30. За сабота не сум баш сигурна до колку работи.

На Elence93 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.690
    Допаѓања:
    11.200
    Дечки, како се адресира писмо/плик :$

На задната страна се пишува адресата од примачот, така? Не на таа напред кадешто се залепува пликот?

А од испраќачот каде?

19. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.308
    Допаѓања:
    13.239
    На задната да.

Од испраќачот внатре во писмото или што и да е, не на надворешната страна од пликот.
    https://www.posta.com.mk/правилно-адресирање/

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.645
    Допаѓања:
    61.736
    Јас обично запишувам податоци од испраќач напред, најгоре кајшто го лепам ковертот. Никогаш немало проблем. Секогаш пишувам "Од" и "До" пред податоците.
    Едит: Добро е да има адреса од испраќач во случај да треба да се врати писмото. А ако е препорачано, бараат во пошта да се напише и испраќач на ковертот.

На elenaklasik и Bitter-Sweet им се допаѓа ова.