Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашања за исламот

Дискусија во 'Религија' започната од Hindsighter, 3 јануари 2016.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. ana-milo

ana-milo Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2016
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    203
    Секоја вера се манифестира на дело. Верата без дела е празна вера.
    Наместо да се теоретизира, да се погледне што се случува во светот.
    Еве Европа е преплавена од бегалци кои бараат спас и не бираат
    во која земја ке бидат прифатени христијанска или муслиманска.
    Битно е да им се помогне на тие луѓе.
    По кој пат треба да повторуваме , кој е нашиот ближен.
    А баш пред малку на МРТВ имаше прилог дека некои бегалци во
    Германија почнале да го прифакаат Христовото учење.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Ja davam glava deka nema nieden takov roden od majka sto bi go zamenil islamot so bilo koja druga vera a posebno ne Lugje koi poteknuvaat od Arapskiot svet.Bidejki bas tie lugje se rodile i ziveeat vo mestoto kade ziveele site Allahovi Pratenici a posebno Najznacajniot Allahov Pratenik Muhammed a.s
    Znaci si slusala nekoja verzija koja sto ja objavila nekoja tv sto ne znaci deka e tocna i zgora na toa vo tie delovi od kaj sto doagaat begalcite ima i Hristijani koi sto ziveat tamu i mozno e da si davaat takvi izjavi samo da ja manipuliraat javnosta i lugjeto da gi stavaat vo zabluda !!
    TI VIKAM NE POSTOI MUSLIMAN SO ARAPSKO POTEKLO DA PRIFATI BILO KOJA DRUGA RELIGIJA OSVEN ISLAMOT ZATOA STO ONI GO ZNAAT KURANOT OD KOREN I ZATOA E TOA EDNA GOLEMA LAGAAAA!!!

3. ana-milo

ana-milo Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2016
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    203
    Јас само преносов инфорамција, ништо друго, да се разбереме.

Информацијата беше проследена со слика и интервјуа од Германија, фактички превод. Имаше снимка како се крштеваат во базен па дури и изјави на бегалците.
    Германиците не се мејкери на атракции. Сега ти коментираш нешто што не си гледал. Прво погледај па после коментирај.
    +
    Твое право е реакцијата.
    +
    Но ништо не коментираш дека тие луге се преифатени и згрижени од страна на Христијани.
    Не велиш фала Богу, ( на твој својствен религиозен начин се разбира) дека еве се спасиле тие луге
    од војната, дека има хумани луге во светот на кои не им е битна религиозната припадност и им помагаат
    на други луге без разлика на вера.
    Исто како што на почеток еве од Велес една г-ѓа им даваше храна и облека , колку што можеше,
    и која во ниту еден момент не ја потенцира верската припадност.

4. Скопјетесакам

Скопјетесакам Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2015
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    9.191
    Тоа е она за кое зборев,дека дома ви го перат јако мозокот со религијата.Иса може ти и другарите да си го викате,а се викал Исус,а твојте филмови ке ги прајш на некој неписмен и прост,кај мене не ти поминуваат простиве мислења.од мене поздрав

На okcenzi, Daydream, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Извини ама се воздржувам да не коментирам ,сто пати напишав да прекинете со препуцавање ама вие не разбирате, иначе за нас е тој ИСА и не го викаме ние ,тоа го пишува во куран, никој не ни пере мозок , а ти ако сакаш со твоите другари викај го исус ... Иса се вика и е муслиман . јас во тоа верувам и неможе никој да ме убеди во спротивното , а да убедувам јас во тоа НЕ , сметам дека секој си се има пронајдено во својата религија и доволно е разумен да одлучи во што ќе верува , да напоменам почит за секоја религија ,, немам ништо против , но ќе замолам да не се напаѓа ни мојата а ни туѓа религија на темава , целта беше да се научи нешто паметно .. Како и секогаш ќе има некој паметен што ќе се прави и че ја уништи темата ..
    Ајде пријатно

На Hindsighter и ADOKI им се допаѓа ова.
  6. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Еве извадоци од КУРАНОТ ПРОЧИТАЈ МАЛКУ ЗА ДА ВИДЕШ ДЕКА ПВА СЕ ГОСПОДОВИ ЗБОРОВИ Т.Е АЛЛАХОВИ

Screenshot_2016-02-27-23-20-36.png Screenshot_2016-02-27-23-20-59.png Screenshot_2016-02-27-23-21-18.png

На ANGIE1 и Hindsighter им се допаѓа ова.
  7. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Леле леле леле колку се вознемири ауууу. Нели до сега се беше смирено на темава ( или требаше да биде), што пак сега те боли вистината.
    Баш дека живеат во тој свет, го напуштаат.
    Повели.

На Daydream, joy1, Tanjamm и 3 други им се допаѓа ова.
  8. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Хаха жити се Знаеш ли во последно време од што стравува христијанскиот свет?

Не знаеш ќе ти кажам еве на пример секој трет Англичанец преминува на Ислам а знаеш ли дека безброј научници и паметни луѓе примиле Ислам и ситетоа гп знаете познати глумци спортисти и други личности од Јавниот живот Ама тоа вие него гледате гледате само монтирани филмови за деца !
    А ТУКА КОЈ Е ДОКАЗОТ ДЕКА ОВИЕ СЕ МУСЛИМАНИ ОВА МОЖЕ СЕКОЈ ДА ГО СНИМА И ДА КАЖЕ ШТО САКА САМО ДА НАПРАВИ ФАРСА НИШТО ОД ОВА НЕ Е ТОЧНО !

9. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    А кој те излажа дека секој трет преминува во ислам?
    И НЕ МОРАШ ДА ПИШУВАШ СО ГОЛЕМИ БУКВИ ДЕКА ВИДОТ МИ Е ОДЛИЧЕН, ама ок типчно исламски е. Одма се вознемирувате бре, па се дерете на тастатура. Јасно ми е.
    Видеава се баш доказ. Имамот ти е доказ. Синот на главниот на Хамаз ти е доказ и докази има уште еден куп.

Олабави се.
    Во Англија можеби се зголемува бројот на муслимани дека се котат ко глувци тие дојдените од Ирак, Афганистан итн, а не дека Англичани преминуваат во ислам.

На blackwave, Daydream, joy1 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Хаха па се гледа колку си запозната со податоци за жал и тоа не сакаш да го прифатеш
    Вистината највише боли нели
    А за тоа дека се котат да! Муслиманите не се венчаваат маж со маж се знае Како се прави деца !! Драга моја затоа не се пали се ќе си биде.Го молам Аллах да те упати на прав пат и да не бидеш во заблуда Аллах е се моќен и он простувач голем е нека ти се смилува Аминнн!

11. eloves

eloves Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    7.606
    Едно мало потсетување, било која религија проповеда исти работи мир, толеранција, љубов, почит разбирање, итн итн. така да џабе се натегаме тука. Која религија е подобра не коментирам.

Не е ниту етнички, ниту религиски вака да се однесуваш на форумот или општо каде и да е. Нема потреба од цинични насмевки, исмејување и "хаха" во секој пост. Не сме тука да се докажуваме која религија и подобра, туку темата е јасна, ако имаш нешто да прашаш/одговориш изволи, ако не нема потреба од "дерење", цинично смеење, и ред други работи.
    Исто така нема потреба да се контраш на секој пост и да ги испревртуваш работите, во ред е да си верник ама пред се треба да бидеш човек. :)

На Nausicaa, Adina, Tanjamm и 5 други им се допаѓа ова.
  12. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.768
    Допаѓања:
    169.287
    Не сметате дека брзините се измешаја од двете страни?
    Темава ја читам од ден 1 кога е отворена, ако имам коментирано, ако не се лажам само еднаш.
    Секој си верува во што сака и секој има право на тоа ама нема право под никој случај да се убедува со некој друг за чија религија е подобра зошто својата е секогаш подобра, а уште полошо - да го наметнува своето верување и религија на друг. Како што вие сте имале избор за религија која ја пратите и застапувате тука, така има и соговорникот од другата страна на тастатурата. Ако има повеќе следбеници не значи дека таа е вистинската зошто можеби една религија е прва по застапеност, но некој е припадник на некоја религија која речиси и нема некои големи размери, но за нив е вистинската.
    Избор е. Изборот е личен и не смеј да биди подложен на осуда.
    Секоја религија, како што нагоре и споменувате, проповеда љубов и мир, ама во темава гледам се освен љубов и мир.
    :hug:

На sanjaeva и minne992 им се допаѓа ова.
  13. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Сериозен разговор не се започнува со хаха, освен ако се смееш за да не заплачеш.
    Баш сум запознаена со овие податоци кои самите муслимани ги објавуваат, а тебе ако ти смета или те боли не е мој проблем. Тоа е реалноста.
    Ниту Христијаните не се венчаваат со мажи.
    Ооопссс чекај, во Франција се отвори геј Џамија и имам венчава муслиман со муслиман. Еве податок

Организацијата на хомосексуалците-муслимани во Франција, до крајот на ноември, ќе отвори џамија, кој ќе им овозможи на мажите и жените заедно да се молат и да ги извршуваат обредите за склопување истополни бракови.

„Во обичните џамии жените мора да седат во послените редови со покриени глави, а геј-мажите се плашат од вербални и физички напади, вели геј-муслиманот Лудивик, Луфти Захед.

Првиот геј-маж кој се венча според муслиманските обичаи во Франција, захед, е студент од Алжир кој работи на доктотратот за исламот и хомосексуалноста.

„Моментната исламска етика ја осудува мојата сексуална ориентација, но во исламот и во Куранот нема ни збор за забрана за хомосексуалноста. Да е Мухамед жив, сигурно би венчавал геј парови“, вели Захед.

Францсускиот закон се уште не ги признава истополните бракови. Претседателот Оланд вети дека ќе ги укине законите кои ги забрануваат ваквите бракови и посвојѕвање деца. Ова беше повод за минатонеделните протести во цела Франција.
    еве линкови
    http://www.time.mk/cluster/16c5dfbf7a/vo-pariz-se-otvora-dzamija-za-zeni-i-gej-mazi.html

За последниот болд: Јас сум на прав пат, а ти моли го да те врати тебе на правиот.

На blackwave, Daydream, Tanjamm и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Hindsighter

Hindsighter Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    156
    Мислам дека доволно беше со препукувања и покажување кој е попаметен, нели?
    Олабајте веќе. Тоа важи за @ADOKI и @okcenzi, како и за сите други.

Освен ако не сте дојдени со прашања за Исламот, како што и впрочем гласи темата, не гледам причина зошто воопшто би доаѓале тука.

@theowndemon, ако од никој друг од моја страна имаш љубов. :hug: И ти, и @fighter, @Ginger^, @lovemme, @corto.maltese, како и другите кои дојдоа фино со своите прашања и ги добија одговорите.
    Инаку посебен поздрав имам до @Tanjamm. Очекуваме вести од неа. Знае она зашто. ^_^

На theowndemon и minne992 им се допаѓа ова.
  15. Скопјетесакам

Скопјетесакам Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2015
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    9.191
    Како тоа Муслиманството е првата вера,а во куранот пишива за Исус?Што значи дека првата вера била Христијанството,а можеш извадоци да вадиш и од росица слободно.Жал ми е за ваквите ко тебе што прејако им е испран мозокот, све е тоа од домашната култура.

Јас пак ке повторам,немам протов ни една верс ништо против.Но не ја пипај мојата,за да не ја пипам твојата.позз

16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    12.793
    Јас во последно време гледам дека муслиманки од Албанија стануваат христијанки. Најгласниве овдека сте Македонци муслимани и се чудам зошто сте толку радикални и не мразите. Јас ги сакам Македонците муслимани и се прашувам од каде таков јаз меѓу нас. Ако ме мразиш мене се мразиш себе затоа што јас сум твојот народ. Христијанството не е погрешен пат. Со пост и молитва се одвратив од црни мисли.

Последна измена: 28 февруари 2016
  17. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    @Tanjamm ama imas li informacii pak, od druga strana, vo svetski ramki, kolku pripadnici na drugi veri se navrakjaat na Islam?? Ama toa nit mene ke me naprajt pogolem musliman, nit tebe pomal hristijanin, sekoj so verata svoja. Nacionalnosta nemat vrska so verskata opredelba, pa bil Makedonec Musliman ili Albanec Muslimsn seedno e :) Pred sve, najbitno e ona sto go nosime vo srce.

На Tanjamm, ADOKI и minne992 им се допаѓа ова.
  18. Hindsighter

Hindsighter Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    156
    Абе што све не слушаме во последно време. И што е најинтересно, сите работи за тебе се случуваат во последно време.

Јас (во последно време) слушнав дека муслиманите сакаат да се женат со христијанки оти знаеле да готват манџа. Па и не би било лошо да си ја испробаш среќата ако си особено талентирана за кујнски специјалитети. Велат љубовта највеќе се чуствува кога мажот е гладен, неколку минути пред да јаде. Па ептен во случај да не профукнционира бракот, секако разводот ти е гарантиран од законите на РМ. Пробај ја среќата, оти количините се ограничени. :)

И те молам, да не пишуваме дали Христијанството бил или не бил погрешен пат. Темата не е за тоа. Секој има интернет денес и може да истражува за што сака.

И не заборавај, и ние те сакаме тебе. :handshake:

На Sanjichka007, theowndemon, ADOKI и 2 други им се допаѓа ова.
  19. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Јас сум верник и пред се човек ама неможам да толерирам некој да се исмејува со мојата религија
    Ако ги читаше сите постови ќе се увереш дека е така.
    И да знаеш јас си ја сакам мојата религија и сметам дека нема подобра тоа е моето мислење немора да ти се допадне, а ако сакаш да знаеш нешто за исламот постави прашање барем така гласи темата а не да ја споредувате вашата и нашата религија.Секој паметен и разумен ќе свати што сакам да кажам значи некој се обиде во оваа тема уште од самиот почеток да провоцира и да внесува немир во самата тема па затоа Ги молам сите кои сакаат да постават прашање во врска со Исламот нека повелат ваљда ќе се најде некој што е упатен подобро и ќе му одговори .Јас се извинувам доколку некаде нелој се почувствува навреден ама искрено јас се чувствувам навреден кога некој извртува и преудицира во врска со мојата религија

20. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Брат ако се сеќаваш јас убаво ти напишав уште од самиот почеток на отварање на темава дека не си требал да ја отваташ ама ти рече дека нема ништо лошо во тоа ама еве изгледа јас сум во право !

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.