Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашања за исламот

Дискусија во 'Религија' започната од Hindsighter, 3 јануари 2016.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.455
    Молитвата фатиха е последната што ја кажал Мухамед или не?

2. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    26.262
    Прва молитва е.

На iloveyou29 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.935
    Допаѓања:
    48.110
    Извинете можеби глупаво е прашањево, но ме интересира дали во куранот пишува дека е дозволена полигамија?

4. vidya

vidya Нов член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    5
    Повеќе работи имаат смисла. на пример некои работи се просто неприфатливи од црквата. Еве пример црквата вели дека Светата Троица е состоена од три личности, но едно во суштина. Ислам вели дека само Таткото е еден и единствен во суштина, и дека Христос и светиот дух се створени од него. Поприфатливо.
    Црквата вели дека сите луѓе го наследуваат првобитниот грев на адам и сакаш нејќеш го имаш тој грев. ислам вели дека не постои такво нешто и дека баш напротив, ние се раѓаме чисти но потоа самите правиме гревови. што значи не наследуваме ничиј грев претходно. Зошто јас да наследам грев кој некој друг го сторил? Има логика за неки ствари..

На zhap4e, Bender Rodriguez и iloveyou29 им се допаѓа ова.
  5. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Ova shto go kaza i da ti objasnuvam so kratki crti nema da me sfatish.A da pishuvam celi knigi nemam vreme za takva zanimacija.Bi ti preporachal podetalno da ja ispituvash pravoslavnata vera ne samo od biblijata tuku i od svetite otci.
    Nakratko samo biblijata veli ama znaesh deka samata ne si protivrechi.A kuranot slatkorechivo veli ama ne se slaga so nikoe pismo pred muhamed.Ne postoj pismo da e vo sklad.Islamot veli biblijata e menjavana,a ima arheoloshki dokazi i najdeni knigi deka ne e menjavana.Znachi minuvaat vekovi i kako se dobivaat knigi od proroci ne si protivrechat tuku se vo sklad.Duri i stariot zavet e vo sklad so noviot.
    A kaj islamot vo 7 vek se pojavuva edna sosema nova verzija na kniga koja nema nikakov sklad so prethodnite knigi na prorocite.A zamisli muhamed se narekuva posledeniot prorok.Ako e posledniot kade mu se prethodnite da go potvrduvaat?.I za da si se opravda vika biblijata e menjavana .....ama za sreka ima sochuvano knigi bezbroj koj se gledaat deka ne se menjavani.

Za prvobitniot grev zalam shto ne sfakash deka od Adam pa navaka site otpadnaa od rajot i se greshni,a samo so pokajanie ke se spasat.Bi te prashal ako rodeno dete e bez nasleden grev,zoshto nekoi deca se ragaat falichni?Jas poznavam chovek koj odi vo crkva ama za zal mnogu si laze i sekoj vtor zbor mu e laga.I zamisli negova vnuka mu se raga so iskrivena usta koja nemoze da zbori.Neznam moja pretpostavka deka e nasleden grev bash poradi toa.A mozebi poradi drugoo e grev ama nasleden e.
    Ako nemashe nasleden grev site ke si bevme vo rajot nemashe da otpadneme.Tvrda hrana e za tebe toa.Zemi po mlechni knigi od pravoslavie i porazlistaj ,a kuranot otfrli go da go ispituvash.Bidejki za da ispituvash druga vera treba prvo prvata na koja si bila dovolno da ti e poznata.Inaku odish vo prelest.

На Gerbera му/ѝ се допаѓа ова.
  6. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.455
    Исламот го признава стариот завет од Библијата и Исус како пророк мислам. И го чекаат неговото второ доаѓање.

7. Lefk

Lefk Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    130
    Да, еден маж да има до четири жени

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  8. vidya

vidya Нов член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    5
    кога веќе се спомна полигамијата, и таа претставува добро решение, иако јас не би можела лично да го прифатам. Додека сите вери забрануваат односи пред брак и надвор од брак, полигамијата е единствено решение. Подобро повеќе жени барем да се знае со кои е, отколку една жена „официјално“ а љубовници од страна колку сакаш. Ниту еден маж не може целиот живот да остане само со една жена.

9. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.015
    Допаѓања:
    51.988
    Сериозно веруваш во ова?

На Аliсe, blackwave, Lefk и 4 други им се допаѓа ова.
  10. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    И тој што има 4 жени, ако му се шврља, ке си најде уште 4-5 швалерки. До личноста е, не е до моногмијата

На Abeja, iloveyou29, crimson и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Сите правила, произлегуваат од традицијата, а таа пак се воспоставува со години, прилагодувајќи се на животните услови.
    Исламот се раѓа во Мека. Саудиска Арабија се карактеризира со екстремно високи температури во повеќето делови (највисока забележана Т 51,7 степени)
    Сега да ти кажам зошто не јадат свинско или ќе сконташ?

На Аliсe, papillonP, blackwave и 2 други им се допаѓа ова.
  12. vidya

vidya Нов член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    5
    Да, зошто да не? Ако некој решил да биде добар верник, ова му е единствено решение. Како што реков јас лично не би прифатила, но да признеме дека ниту еден маж не може цел живот да помине само со една жена. И да може би се гледал од другите со понижувачки очи или како глупав или неспособен, што е сосема нормално. Но знаејќи ја природа на машкото, и имајќи го во предвид фактот дека верникот не може да има односи надвор од брак, полигамијата е прифатлива за мене. И така скоро сите оженети мажи варат, па подобро да ја земе и да има одговорност према жената, отколку да ја има само за еднократна употреба.
    Ова е само мое мислење.

13. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.015
    Допаѓања:
    51.988
    Јас познавам повеќе жени што не можат да бидат само со еден човек, отколку мажи.
    Жал ми е што сите луѓе што ги познаваш ти направиле таква слика за целиот машки пол, ама тоа што наоѓаш оправдувања за такво однесување ми е многу тажно.

На Аliсe, Bender Rodriguez, blackwave и 4 други им се допаѓа ова.
  14. vidya

vidya Нов член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    5
    Секој има свое мислење. За некоја ова е тажно за другата ова е мудро и оправдано. Кој како гледа кон нештата

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Zeynep

Zeynep Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    1.102
    @vidya Ц ц ц те читам и жално е што имаш такво мислење...Ама нек ти стои.

На blackwave му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.995
    @vidya Не се согласувам со полигамијата во Исламот, ама треба да се знае дека таа не постои за да има мажот повеќе жени со кои може да спие, туку за да бидат повеќе жени згрижени. Сето ова има историски контекс. Сега може е чудно некоја да се мажи за мажот да ја вдоми и да и обезбеди материјални средства бидејќи повеќето жени работат. Во седмиот век кога се појавува Исламот, само мажите носеле приход во домот и затоа тие требало да обезбедат дом за нивната жена, бидејќи тогаш жените само дома работеле.
    Затоа е дозволена полигамијата- за да има повеќе згрижени жени, кои можеби биле сиромашни или вдовици и условот е мажот за сите да може исто да се грижи и исто да им пружи.

Последна измена: 22 април 2016
    На Bender Rodriguez, Sanjichka007, Gerbera и 2 други им се допаѓа ова.
  17. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Ете како може да познаете жена со ниска самодоверба и мала љубов кон себе. Само таква жена денес може да си го правда мажот на тој начин. Нека има уште три жени коа јас не сум способна. Или подобро да има уште три дома, отколку надвор, бидејки немам (не знам)
    што да направам.

Последна измена: 22 април 2016
    На Аliсe, crimson и Zeynep им се допаѓа ова.
  18. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.382
    Допаѓања:
    17.582
    Чекај малце, а ти нешто си као премината од христијанство во ислам?

На theowndemon и sanjaeva им се допаѓа ова.
  19. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Не, туку као нешто таа не е ни христијанка, ама сака да стане муслиманка. Поим нема од христијанство а ти ја прашуваш дали е христијанка.

20. Gerbera

Gerbera Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2016
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    772
    Машката и женската природа не се разликуваат многу во потребата за интимност и (не)прилагодување кон ексклузивитетот, нема врска тоа дека мора да се сфати природата на мужот да не јаде грав секој ден. Индивидуално е тоа, не е родово-зависно. Јас пак, сум слушнала за неколку примери на мажи кои неуспешно пробале да живеат во полигамија (во конкретниве случаи бигамија) и по одреден период останувале со една жена, во два од тие случаи баш со првата, значи не поради финансиски потешкотии за издржување на двете и баш ми го раскажуваа ова со чудење, демек кое машко не сака повеќе жени, плус тоа и да не мора да се крие. Така што нема правило.

На blackwave и okcenzi им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.