Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашања за исламот

Дискусија во 'Религија' започната од Hindsighter, 3 јануари 2016.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Lefk

Lefk Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    130
    9:29)
    "Fight those who believe not in Allah nor the Last Day, nor hold that forbidden which has been forbidden by Allah and His Messenger, nor acknowledge the religion of Truth ....." Религија на мирот не би требало да има вакви работи... За христијаните и евреите пишува дека следеле свој пат, но тој е зло :DОтворено убедување како христијанството е лажна вера, како верувале у човек, биле грешници, неверници и еден куп слични ствари.. И да убиство е дозволено у самоодбрана, и за секој убиен на тој начин ти ке одиш у рајот посебно ако е КАУР!! Хехе.. :D

Последна измена: 18 мај 2016
    На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. donnalia

donnalia Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    212
    Имам прашање во врска со раѓањето на дете во муслиманска фамилија.
    Дали има некакви обичаи? Кој го дава името на детето, го носат ли во џамија или ако има нешто друго за кое не сме имале прилика никаде ни да го слушнеме ни да прочитаме?
    Благодарам

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eloves

eloves Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    7.606
    Не зборувам англиски тоест ептен слабо ама те разбирам горе-долу што сакаш да кажеш.
    Меѓу тоа мене не ми е јасно, во сите овие делови што ги постираше ти и еден член наназад (ме мрзи да се навраќам и барам, не ми замерувајте) јас никаде не прочитав дека се оправдуваат силувања на деца, убивања, педофилија, и ред други грозни работи?
    И јасно доаѓам до заклучок дека некои членови пишуваат во темата чисто колку да напишат нешто, колку да излезат од ред.

На theowndemon и Lefk им се допаѓа ова.
  4. Lefk

Lefk Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    130
    Исто и јас бев ко тебе, се додека не се заинтересирав. Само ке додадам дека и самиот Мухамед бил женет со 9 годишната Аиша и некои муслимани го следат неговиот пример. Ова е се точно, мислам дека е добро да се знае вистината. Не е ништо измислено од моја страна, а тоа дали на некој му смета, се срами или се гордее не ме засега.

На joy1 и okcenzi им се допаѓа ова.
  5. mercifulservant

mercifulservant Активен член

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    6
    Јас не знам што уште чекаат муслиманите во Македонија, ниту еден каур на убија. Како ќе одат у џенет ако не убијат :|

На EvAngelos му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ell

ell Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    625
    Муслиманите во Европа и Муслиманите во Арапскиот дел се два различни поима. Еден муслиман од тој дел, самиот ми кажа дека овие од Европа имаат поинаква култура и делумно “поедноставно“ следење на религијата (што е и нормално поради географската положба, односно влијанието на другите народи и религии тука).
    Ако детално почнеш да истражуваш за Исламот таму, можеби и самиот ти како Муслиман би се изненадил. :)

И за да не ми кажеш дека се правам паметна пак...имам контакт со многу луѓе од тој регион.

7. Zeynep

Zeynep Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    1.102
    Ај припази малце што зборуваш или прашувај или не коментирај глупости,не се срами повеќе.

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  8. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    26.295
    За името си го одбираат родителите , нема некои обичаи само ко ке се роди му се чита молитва оџата што ја чита во џамија (езан) се изговара три пати името што е ставено и толку. Небитно кој му чита дали таткото или свекорот или друг

На eloves, donnalia и ell им се допаѓа ова.
  9. mercifulservant

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    6
    Гледај ја својата работа. Ти не воспоставуваш ред тука.

Пораката ми беше саркастична оти не постои нешто како 'да убиеш каур за да одиш во џенет'. Такво нешто немаш во Исламот.

10. Zeynep

Zeynep Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    1.102
    Ти да не воспоставуваш ?
    Знам јас што има што нема во Исламот нема од тебе да учам,ама такви пораки саркастични тука не требат.

11. donnalia

donnalia Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    212
    Благодарам.
    Ако имам нешто друго кое ме интересира би сакала да ти пишам порака, може ли?

На minne992 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. simez05

simez05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    Имам прашање зошто на девојките Муслиманки не им дозволуваат да се венчаат со Христијанин? имам еден пријател Палестинец Христијанин од Бетхлехем нешо така беше некој град хах јужно од Ерусалим, и си допишувам и тој ми рече дека лошо почнале да се однесуваат Муслиманите со него кога предложил брак на Муслиманка Палестинка...

Последна измена: 19 мај 2016
  13. mercifulservant

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    6
    Оти нашите сестри муслиманки се пречисти за да ги даваме по луѓе со сомнителна чистота во физичка смисла и чистота во верата.

14. simez05

simez05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    А што луѓето од друга вера се валкани спрема нив не разбирам што баш сакаш да кажеш чисти..

На Victorian му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Zeynep

Zeynep Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    1.102
    Зошто жена муслиманка не смее да има маж од друга вера освен од нејзината.:)
    На машкото е дозволено,ама на женското тешко бидејќи таткото нема шанси да дозволи,а во случај да е решена,родителите ќе се откажат од неа,тоа е мое мислење јас така мислам.

16. simez05

simez05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    Ок да ама зашто би се откажал од своето дете ако таа го сака него нели љубовта пред се така пишува во куранот мислам така ми кажале :D.. и плус не личат на вонземјани лиѓето од друга вера јас не гледам разлика помеѓу муслиман и христијанин исти се луѓе се...

17. Zeynep

Zeynep Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    1.102
    Не е проблемот тоа дека не си го сакат детето,туку самата вера така налага.Другарство меѓу муслимани и христијани ок,ама повеќе од тоа не.:)

18. simez05

simez05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    Ок мора да има некое објаснување зошто така налага муслиманската вера.. не сум го прочитал цел куран малце фатив и не можев пошо мн лош превод имаше од нет xD .. А и нема да навлегувам во вашата вера ако сте вие муслиман јас имам своја вие своја мене не ми сметаат муслимани ама албанците ми сметаат пошо немаат почин кон нас како македонци и кон плус христијанството како религија.. би ги заменил овие албанци за македонци муслимани искрено, се зезам.. :D

19. Zeynep

Zeynep Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    1.102
    Да де,албанците ова,албанците она,до сега освен негативни,позитивни мислења немам слушнато за нас а и нема ни а слушнам.

20. simez05

simez05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    ахахха што се лутиш одма лее. Јас не измислувам ова што ти го кажувам сум го доживеал, албанците ме вреѓале без јас да ги нападнам прв итн.. сум се дружел со и турци и со босанци и сеуште се дружам и ги сакам ама со албанци никогаш сум немал ист јазик и немам другари албанци сеуште незнам зашто... надвор од темата е ова ама ок нема да пишувам веќе за националности.. овде бев за религија ама излеговме од темата...

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.