Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашања за исламот

Дискусија во 'Религија' започната од Hindsighter, 3 јануари 2016.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Serhan

Serhan Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    15
    Ти неможеш никој да описмениш затоа што не си добро научила за себе.Не само ти и 1 милијарда да ми кажуват тоа што јас лично ке го прочитам, немоши да ми го промени мисленјето и веруванјето зато што добро знам кој е мухаммед зошто е дојден како телесно суштество во земјата,кои се негови родители кои се негови деца кој е најблискиот на мухаммед.
    Не само муслиманите на судниот ден ке барате милост сите од мухаммед за тоа што погрешно го славите бошијот пат.
    Бог е еден и единствен....
    Никогаш и никаде не пишува да ги навредувај ги ки лугето а посебно така наречен испратен бошиј пророк.ке има суден ден тогаш ге излезе вистината на виделина
    Трето што сакам да ти дадам фпечаток.
    Збори со некој отец.за исламот тие се учени луге који многу добро ја знајат вистината а ве упатуват по погрешен пат, погрешни книги, погрешни размислувања тоа така им одговара.
    Но исламот веке не се прекрива сите веке много добро го разбираме исламот.
    Исламот се шири се повеке,милиони верници од исламот умираат но од исламот не се откажуваат од аллах,исламот.
    Исламот има секој дневно 5 пати намаз, за сите муслимани и ете кде повеке се потсетуваме повеке на аллах и на испратениот мухамед.
    Кај христијанството исто така постојат молитви пред јаденје пред излаванје но кој го прави тоа кој од помладите зна да се помоли на бог да испрати молба до бог пре кој како ништо не знат.се им е кои.и на крај чекај да ве изучат.
    Зато најди 1 милијарда луге христијани изучени колку тебе.

2. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    За почеток да ти објаснам, јас те описменувам со цитати од куран и не измислувам, а тоа што ти си инает да не речам малоумен убаво кажа и 1 милион муслимани да ти кажат ти пак ке бидеш инает.

Велиш мухамед пророк итн,а спомнуваш и суден ден, па ај јас да те прашам КОЈ КЕ СЕ ВРАТИ ПОФТОРНО НА ЗЕМЈАТА НА СУДНИОТ ДЕН ИСУС ИЛИ МУХАМЕД?

Др работа е што кај нас не е задолжително да верникот се моли секој ден КПАИРАШ? Никој не го присилува на ништо, додека вие мора тоа да го правите, зошто на некој начин сте приморани, дали од стравот кон вашиот бог, дали од тоа да ве видат лугето во џамија во петок, тоа си е ваше, ама знам колкави „муслимани“ живеат овде.
    Уште нешто, секој ден се повеке муслимани се конвертираат во останати религии, ама добро, твое е да си се тешиш.
    Исламот единствено може да се шири само со котење, а не со конвертирање.
    И за крај, секогаш кога ви попуштаат вентилите правите споредби со христијанството, па да те потсетам темава е за ИСЛАМ, а не е за споредби ( си има тема за тоа), па за тоа не ми врти муабети.

пс ме чуди како тоа муслиманите со сите останата имаат проблем ( евреи, христијани, будисти, хиндуси итн) додека останатите немаат некои поголеми проблеми меѓусебе?

ФМП

Последна измена: 30 мај 2016
    На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Serhan

Serhan Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    15
    За судниот ден го чекаме и ние исус не го одрекуваме тоа.исус ге дојде заедно со м:мехди но исус од самото заминување од земјата не фкусил смрт. Ке дојде за да ја фкуси смрта.
    А за мухаммед.не ми кашувај за читатели од куранот затоа што има и растурачи на исламот
    На мухаммед прва жена му е hz.hadiza до смрта на hz hadiza не се оженил со друга жена.тој од неа добил 6 деца.salih,rukayie,zeynep,umnu gülsum,Fatma Abdullah.
    2 машки 4 женски
    2 машки починале уште кога биле мали 3 женски _ rukayie,zeynep,umnu gülsum.починале прет смрта на мухаммед.....
    Да го напишеше ова вака
    Па да продолжиш по смрта на
    Hz hadiza.oki
    Значи треба да имаме разбирање еден со друг а не само расправи.ти пишувам од куранот.

4. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Не, неморам сите негови жени да ги споменувам, дека ке дојдевме и до детето Ајше. Јас само ти кажав дека и мухамед оженил немуслиманки и за тоа само тие ти ги наброив.

Него зошто на еден пророк му биле потребни сексуални робинки? Зошто во рајот се потребни 72 девици? Зар се се врти околу сексот и телесните- земјени задоволства, за да муслиманот го сака својот Бог? Значи не го сака зошто заслужува туку дека ке добие секс? А што кога овие 72 девици ке ги легне и после нема да бидат девици, далли тоа ке е доволно или ке бара повеке?
    Зошто за жената не постојат мажи во рајот, туку ке бидат најубави ангели ( зборувам за покорните муслиманки)?

На Tanjamm и Gerbera им се допаѓа ова.
  5. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Епа бидејќи викаш дека исламот веќе не се прекрива кажи ми како те учи исламот за библијата,дека е мењавана и денес ниедно писмо нема сочувано во потполност исто или дека не е мењавана?

6. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    6.633
    pogolem del od vas site taka razmisluvaat.zatoa sto taka ste vospitani.ovde pisuvate za pocit na drugite religii a realnosta e sosema druga.kaj vas se znae sto ke bide ako muslimanka pogledne hristijanin.
    da ti odgovoram na prasanjata. jas sum hristijanka takva sum se rodila takva i ke umram i nikoj nema da me smeni.ako eden den se zaljubam vo nekoj sto ne e moja vera i ljubovta mi e vozvratena.se sakame,se pocituvame,ne bi se odkazala od taa ljubov dokolku me prifati takva kakva sto sum.ako dojde do brak i ziveam zaedno so toj covek jas pak ke si gi slavam moite praznici.sekako ke slavam i Bajram.racete nema da mi se izedat ako napravam baklava.koga bi imale deca bi ostavila da porasnat a potoa da izberat koja vera sakaat da bidat.i koga bi imala sin nema da bidam protiv da bide obrezan.ne od verski tuku od higienski pricini.
    taka razmisluvam zatoa sto moite taka me naucile deka osven nasata vera ima i drugi.sekako nema da im bide milo ako najdam covek od druga vera no so tek na vreme bi prifatile i bi me podrzuvale.kaj vas vospituvanjeto e drugo.

7. Serhan

Serhan Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    15
    ....значи дека така ти одговара така пишуваш мухаммед s.a.s никогаш не заробувал робинки не ги присилил за ништо.
    После смрта на hadice,
    По некоји години се оженил со ajsa керка на ebu bekir sidik, но не имал никаков однос на ajse вите мали години.
    Другите наброени жен

8. Serhan

Serhan Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    15
    Библијата е менјавана од стариот завет се извадени деловите од шеријатот _наново и полесно да е библијата е направена со новиот завет.
    Ако пак зборуваме за библијата на јеховините сведоци.
    Е уште по нова и е многу сменета од православната библија.
    Додека.католичката од православната имат разлика помеѓу сметањето на времето од (граг) календар.
    Другото е заедничко.

9. Serhan

Serhan Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    15
    АХМЕДИ ТАРИКАТ рушенје на исламот
    _денеска овој тарикат кој го нема во куранот запишан го руши исламот.кој исто така и потикнува од исламот
    Овој тарикат ко шири исламот на погрешен пат од една страна муслиманите који добро не ја познаваат својата вера се подлашуват на овој тарикат.
    Во овој тарикат е спомнат мухаммед како испратен од аллах.но не дека е последен пророк од аллах.
    Тие во денешно време го опишуваат нивниот Шеј ахмед како бошиј пророк.
    Пошто многу добро го знат исламот знат како да ги извадат лугето од ислам и како другите вери да мислат погрешно за исламот.
    1Ова е пред 1000 година
    Тарикатите се дадени во времето на MUHAMMED S.A.S. Na HZ ALLI i na HZ EBU BEKIR sidik.11 tarikat receni (cihri) se dadeni na HZ ALLI i eden tarikat Take recen (sufi) e daden na HZ EBU BEKIR
    По тоа што одржувањето на тарикатите доаѓа до _PIR ASAN UL BASTRI во кој од неговите пра фнуци по име HASAN BAKI (Sabah)
    Кој многу добро го изучил куранот. Поради не дадениот баран чин.
    Се заканува на исламот на куранот.
    Дека ге извади тарикат АХМЕДИ.
    По тоа што тој тарикат го почнал од индија па го донел денес и нис целиот свет.
    Така да писатели те на ахмеди тарикат го рушат исламот.

10. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    @H.VAGA Ne stanuva tuka zbor za moeto vospituvanje, koe i ne bi trebalo da go komentiras poso i ne me poznavas voopsto.. Jas dovolno ja poznavam I pocituvam tvojata vera,ja proucuvam, se interesiram da naucam novi raboti, imam premnogu pravoslavni prijateli so koi se druzam, zosto gi sakam i pocituvam, ama isto kako I tebe, svojata vera ne ja davam.. Velis "ako me prifati kako takva" !? A kolku bi go prifatila ti nego i negovata vera? Sustinata na zivotot ne e vo Veligden ili Bajram. Ubo vikas, nemat racete da ti se izedat ako naprajs balkava, ama Bajramot ne e samo baklavata, na Bajramot mu predhodi Ramazan, ke postis li?? I mislis realno bi bilo da cekas na 18 godini da se odlucat tvoite deca sto ke bidat? Najprvo, koga edno bebe ke se rodit, imas drugi obredi, osven obrezuvanje, koi roditelot e dolzen da gi obavit za svoeto dete. Nastrana od se, da se druzime i pocituvame vzaemno, dovolno e prijatelstvo pomegju nas...koe vo denesno vreme retko koj e spremen da go pruzit, bez nekakov interes, bilo musliman ili pravoslaven. Muslimanite ne se sovrseni, ama ne se ni pravoslavnite, vo sekoja vera imat lugje I nelugje..

На mssuniquee, Tanjamm и Zeynep им се допаѓа ова.
  11. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    6.633
    ne te poznavam no od tvoite postovi kolku tolku te zapoznav.
    nema sto poveke da se objasnuvame.samo primer ti dadov.ako nekogas mi se sluci ne bi se odkazala od ljubovta poradi vera.nema jas da postam za Ramazan.nema nitu nego da go teram da posti pred Veligden.nema go teram da se menuva nitu toj mene.nitu pak nema da cekam moite deca 18 godini da napolnat.so tek na vreme ke vidat kade se pronaogaat.
    velis deka ne e se do vospituvanjet?da si nasla hristijanin sigurno tvoite nemale mirno da sedat tuku bi se krenale do deseto pokolenie na noze,sto ne e slucaj kaj nas.

12. Gerbera

Gerbera Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2016
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    772
    ^^ Почит не се изразува со постење на пости од причини во кои не веруваш ни самиот.
    Почит е секој своите пости да си ги тера, притоа почитувајќи ги посните денови на другиот, трудејќи се да не го провоцира со нешто, намерно или ненамерно. Со другото се согласувам се си е на место кажано. Поголема почит е да се потрудиш да направиш нешто убаво за вечерата (ифтар се вика и дома кога се прекинува или само групните собири?)
    И убаво е што проучувате и за други вери, само со информираност може да се достигне она целосно и недвосмислено почитување на туѓото, без да застраниш ниту милиметар од своето. Тоа е моќта на едуцираноста. И токму поради ова верувам дека поголеми шанси има за тешки конфликти меѓу традиционални верници, додека пак да ставиш на маса едуцирани и продуховени свештени лица од разни религии, голема е веројатноста да се добие убава дискусија. Запознаеноста со туѓото и своето пред се е многу важна придобивка.

На Victorian, Sanjichka007, crimson и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    @H.VAGA Lesno e vaka da si zboruvame, realnosta e mnogu posurova.. Na pocetok, dodeka ljubovta cveta, sve ke e super, ama pokasno ke dojdat nesoglasuvanjata,veruvaj mi.. A deka moite bi se krenale do desetto koleno ne odrekuvam, ama isto e I kaj vas, licno primer od drugarka, mnogu bliska,imase vrska so musliman albanec, nejzinite se krenaa do 15 koleno, pa devojkava na koj sve nacini ne proba daogi ubedit, ete ja "srekjno" mazena, so dve deca, za pravoslaven.. Vo nasava zemja, meshanite brakovi se teshko izvodlivi, sakale da priznaeme nie ili ne.. Mozda mladite se povekje objektivni, ama deka pritisokot ke e ogromen,to e fakt...

На mssuniquee и Tanjamm им се допаѓа ова.
  14. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    6.633
    moite bi se krenale i do 20 koleno ako doznaat deka ne sum srekna so nekoj i me maltretira.mnogu pati mi kazale deka za niv najgolema sreka e mojata taka da sto i da odlucam vo zivotot,so sto i da se sretnam ke znam deka sekogas nekoj stoi do mene.za drugarka ti ne znam,ova za mene ti go kazuvam.

На Adina му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    @H.VAGA Sekoj roditel istoto bi go storil za svoeto cedo,sigurna sum, srekja ne vetuva brakot pomegju pripadnici na ista religija, kako sto ne znaci deka sekoj meshan brak ke bide nesrekjen.. Muabetot mi bese deka vo meshan brak imas premnogu prepreki, sto od verska gledna tocka, sto od pritisokot sto istiot go nametnuva,ama sekako toa ne znacit deka ne e vozmozen takov brak,naprotiv, ama licno jas ne poddrzuvam takov brak, sekako nikomu ne go nametnuvsm toa mislenje, neli tuka sme da se educirame, da spodeluvame I da ucime edni od drugi...

На Tanjamm, minne992 и H.VAGA им се допаѓа ова.
  16. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Сега ќе мора да ти дадам еден археолошки нокаут.Бидејќи претходно кажа дека исламот веќе не се прекрива и јас се сложувам.Ние живееме во време каде археологијата е толку добро развиена каде нема место за лаги и прикривања на факти.

Еве ти археолошки доказ дека библијата не е мењавана http://dss.collections.imj.org.il/isaiah
    Писмо од Исаија кое потекнува пред Христа најдено во пештерата Кумран и е во потполност исто со писмото од Исаија кое го имаме денес во библијата.

Земи ја библијата во раце и споредувај реченица по реченица и увери се сам.
    Ете јас за моето тврдење ти изложувам археолошки доказ бидејќи се сложувам дека исламот неможеш да го криеш и да лажеш за него веќе, во време кога има археологија.

Е сега размисли кога лажеш барем поткрепувај со докази инаку како ќе ти верува некој дека не лажеш. :)

17. Serhan

Serhan Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    15
    и ѝ
    Сеуште не го прочитав твојот доказ.гока ге прочитам и ге видам од каде доаѓа овој археолошки доказ повторно ке ти пишам

18. Serhan

Serhan Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    15
    БИБЛИЈА (Свето Писмо): Стариот и Новиот Завет (MKB ...

19. Zeynep

Zeynep Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    1.102
    @okcenzi ТИ НАС МУСЛИМАНИТЕ ДА НЕ ОПИСМЕНУВАШ ?
    Сериозно ова го кажа или ? Само се препукуваш на темата па дури на човекот и малоумен му напиша,културата ти е нула.Кој ти рече дека клањаме 5 пати на ден зошто некој не присилува ?
    Ти неможеш на нас да ни кажуваш бре за Исламот ние Куранот го имаме цел прочитан а не како тебе што го копираш само тоа што ти одговара.А тоа што на некои не им се одговара во ова тема е баш за ова како тебе што Исламот го напаѓат.И немора на секоја страница да се препукуваш штом ништо не те интересира остави ги другите да прашуват или пак ако не темата нека се затвори или нека се блокират некои личности,многу досадно стана да се чита.

На Sanya20 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Тука се даваат прашања и се одговара на нив.Ако ти е досадно да читаш прашања кои не ти се допаѓаат и затоа и не ги дочитауваш твој проблем.
    Јас поставив многу битни прашања со аргументи поткрепени,а ти на се тоа се изјасни дека не ме ни дочитуваш.Тогаш ти си тој што треба да си баниран од темава,бидејќи се уклучуваш за да се расправаш и ништо повеќе.Ниту одговараш на прашања ниту прашуваш.Ај гитла од темата и остави муслимани да одговараат.

На joy1 и okcenzi им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.