Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Прашања за исламот

Дискусија во 'Религија' започната од Hindsighter, 3 јануари 2016.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    12.793
    А за погребувањето што стана? Ќе ги раздвојат ли на смрт сопружниците од различни вери?

2. Hindsighter

Hindsighter Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    156
    По правило, децата по развод остануваат на чување и одгледување кај мајката, а по исклучок кај таткото. Исто како и во граѓанските закони. Старателството е нешто друго. :)

Во однос на второто прашање, мислам дека треба да се утврди најпрвин причината за развод за потоа да се одлучи каде ќе припаѓаат децата. Кај овие две прашања голема улога игра принципот на совесност и чесност.

Во однос на посвојувањето на децата, дозволено е посвојување во смисла чување, одгледување, воспитување итн. на детето. Во Македонија постои потполно и непотполно посвојување. Бидејќи студирам право, можам да тврдам дека непотполното посвојување е дозволено додека потполното не. Зошто? Бидејќи според Законот за Семејството од 1992 год. кај потполното посвојување настануваат односи на родители и деца кои постојат помеѓу крвни роднини. Што значи, посвоеното дете се смета како роден син/ќерка на посвоителот, како негово биолошко дете. А во Исламот не се дозволува од проста причина што се настојува да се направи „нешто што не е така“. Не може за детето кое биолошки не е твое да се заснова правна фикција дека тоа дете е всушност твое. А непотполното посвојување ги опфаќа горенаведените обрвски на посвоителот за чување, одгледување, воспитување, оспособување за самостоен живот и др., што е сосема дозволено.

За последното прашање верувам дека логички можеш да заклучиш зошто не е дозволено вештачко оплодување од друг маж.

3. papillonP

papillonP Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2013
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    4.544
    Не, не можам да заклучам затоа и прашувам. Во христијанството е дозволено (зошто некои го прифаќаат тоа а некои не е сосема друга тема), зошто во исламот не е?

едит: благодарам за одговорот.

4. Hindsighter

Hindsighter Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    156
    Инсеменација со репродуктивен материјал од друг маж претставува нешто „туѓо“ за жената врз која се врши оплодувањето, бидејќи другиот маж (донорот) не е во брачна врска со дотичната жена.

Од друга страна не гледам причина зошто од некој друг маж би се одземало репродуктивен материјал кога од нејзиниот маж може да се земе истото, па и во случај тој да е стерилен. Медицината напредува и во репродуктивниот материјал на стерилниот маж се додаваат плодни сперматозоиди со цел упешно оплодување на неговата жена.

Но ако причината што жената склучува договор со донорот за негов репродуктивен материјал е што тој имал плави очи па нејзиното дете да се роди такво, или како што постои во некои држави во каталог да си одбереш дете со карактеристики кои на жената и се допаѓаат и со тоа да го одберат соодветниот донор (како детето да е накит кој го бираш во каталог) тогаш тоа не само што е забрането во Исламот, тоа го повредува и здравиот морал и сенсот на природност на човекот.

Инаку во Христијанството во општа смисла незнам, но кај Православното Христијанство сигурен сум дека не е дозволено вештачкото оплодување со друг маж. Ова може да е дозволено кај Протестантите или другите деноминации кои настанале по Големата Шизма.

Се надевам дека постигнав да одговорам на твоето прашање.

5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    12.793

Распрашај се за ова каде ќе ја погребуваат жена христијанка мажена за муслиман. Ова го зборев и со блиски, ама никој не знае одговор. Јас мислам секој во свои гробишта, не верувам дека христијанка ќе примат во муслимански гробишта, со христијанско име. а верата не ја прифатила.

6. Hindsighter

Hindsighter Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    156
    Го прашав Google и ми одговори преку овој линк.

По правило не се закопува немуслиманин во муслимански гробишта, но не е изречно забрането, бидејќи за да биде нешто забрането треба да постојат докази од Куранот и од автентичните хадиси.

По исклучок, може да се закопа жената христијанка, бидејќи таа припаѓа во Ехлул-Китаб (Народ на книгата), и логички ако Исламот дозволил муслиманите да се оженат со христијанките и еврејките и ако им е дозволено да живеат заедно, да раѓаат деца, да се има меѓусебна почит и секој да ја почитува верата на другиот брачен другар како посериозни нешта, тогаш секако се дозволува и нивно закопување еден до друг во муслиманските гробишта како помалку сериозен случај.

Но секако, ако брачните другари се одлучат секој да почива во своите гробишта, тие ќе бидат погребени така како што одлучиле.

Затоа, во случај да планираш да се омажиш за некој муслиман, да не береш гајле оти ќе можете и заедно да почивате еден до друг покрај заедничкото живеење. :)

Последна измена: 20 февруари 2016
    На Rose96, Adina, Tanjamm и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    12.793
    Онака прашав

8. Hindsighter

Hindsighter Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    156
    Слободно, за што и да си прашала. Ако треба на сите прашања во врска со бракот ќе ти одговорам само да твоите (потенцијални) идни планови не се нарушат поради некое недоразбирање.

Па да не израдуваш со некоја добра вест. :)

Последна измена: 21 февруари 2016
    На Bender Rodriguez, minne992 и blueberry93 им се допаѓа ова.
  9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.058
    Допаѓања:
    12.793
    Хаха ме зезаш. Ако не се лутам.

На Hindsighter му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    Bas od ovie I uste nekolku zivotni prasanja, licno, sum protiv meshanje na brakovi.. Spored mene, nebitno vo kakvi grobista ke bide zakopano teloto, dusata e onaa koja patuva kun Gospod, nezavisno na koj nacin nastradalo teloto, na koj nacin e zakopano ili kade e zakopano...

На Tanjamm, minne992, ADOKI и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    751
    Chisto i jas da napisham neshto shto smetam deka e taka,no i neka si go postavat kako prashanje site tie shto si go pochituvaat islamot.Bez nikakva negativna konotacija,osven ako smeta nekoj deka moeto ubeduvanje e izrazuvanje so negativna konotacija.

Epa vaka,islamot e lazna religija koja poteknuva od 7 vek pa navamu.zosto go tvrdam ova.nie ziveeme vo period koga ima arheologija .nema nikakov iskopan dokaz na star zavet spored islamska verzija koj poteknuva pred muhamed vreme,ednostavno ne postoj nikakov arheoloshki dokaz na star zavet islamska verzija ili bilo kakov drug iskopan dokument koj e spored vasa verzija ali da poteknuva pred muhamed.ednostavno ne postoj.ne vikam deka covekot sam lazel mozebi gavolot stvarno mu go dal kuranot .ali sepak ucenjeto islamsko e lazno i gavolsko.Za biblijata ima eden kup dokazi i bibliski i nebibliski.se imaat najdeno pisma od star zavet i se vo sklad so segasnata biblija.tie pisma se cuvaat vo muzeite.zapazeni se 8000 manuskripti na latinski,4000 na starogrcki,13000 manuskripti na noviot zavet,manuskriptite vo kumran itn.na primer rakopisite na prorok isaija vo pesterata kumran koi poteknuvaat pred hrista i ja zboruvaat nasata verzija a ne islamskata;pismoto na zenata na pontij pilat prokula koja stanala hristijanka i dava opisi za hristos koi se sovpagaat so poznavanjeto za nego ,toa pismo se cuva vo muzej vo italija;pismata na nekoi upraviteli vo toa vreme;poglednete gi samo rimskite nebibliski dokazi i pisma i ke se uverite za nastanite sto se odigruvale vo toa vreme,a ne nekoj vo 7 vek da mi pisuva sosema druga verzija koja nema nikakvo pokritie ni od rimskite dokazi ni pa ima nekoe versko pismo najdeno vo toa vreme da zboruva za vasa verzija.

На okcenzi и Rama им се допаѓа ова.
  12. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    ^ Значи Куранот е од ѓаволот а ние ѓаволски деца?
    WOW ова е нешто ново. :D

На BoneMachine и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  13. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.304
    Допаѓања:
    22.594
    Мене ми раскажале охриѓани вака:
    Кога ја изградиле на времето џамијата таа почнала да се руши. Луѓето еден ден ќе го поправат тоа а другата ден пак срушено ќе го најдат. Предходно дали таму имало црква или било осветено местото не знам ама на некој му се сонило оти на џамијата мора да има крст ако сакаат да не се руши постојано. Па така тие ставиле крст и таа си останала цела.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Скопјетесакам

Скопјетесакам Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2015
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    9.191
    :devil::devil::devil:

На Sanjichka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јуни 2012
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    11.928
    ^
    Вчера ми рекоа дека личам на змија, денес дознавам дека уствари сум ѓаволско дете.
    Видиш, се се поклопува. :D

На BoneMachine и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  16. Скопјетесакам

Се зачлени на:
    11 јуни 2015
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    9.191
    Има тука нешто еј :D

На Bender Rodriguez и Sanjichka007 им се допаѓа ова.
  17. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Decko ocigledno ti si vo golema zabluda i nemas pojma za sto zboruvas.Islamot e najstarata treligija a e posledna objavena od Allah. Sto znaci so objavata na Kuranot koj mu e objaven na Muhhammed a.s od strana na Alah d.z. A za tvoja informacija islamot kako i mnogu drugi religii imale sledbenici A eeden od niv E Adem a.s i Ava a.s koi bile prvite lugje stoa Alah gi sozdal od zemja .Nuh a.s , Ibrahim a.s i t.n
    Znaci pred 1437 god pocnalo da se smeta vremeto po Islamski kalendar ili t.n Hidzretski kalendar a toa e zemeno kako datum koga Muhammed a.s Se preselil od Medina Vo Meka bidejki mu bil zagrozen zivotot od strana na Evreite t.e nevernicite .
    Znaci Islamot e mnogu postara religija odosto misles ti momce koe najverovatno neznaes sto treses gluposti.
    I edno e da znaes Edinstvena svera kniga koja nema Nikakvi promeni i e verodostojna na svoeto objavuvanje e Kuranot , dodeka site drugi knigi megju koi i biblijata dosega imaat pretrpeno mnogu izmeni star zavet nov zavet i t.n A za razlika od niv Kuranot e eden i edinstven koj ima milioni lugje sto go znaat od zbor do zbor i takvite lugje se narekuvaat Hafizi. A AKO SAKAS DA ZNAES PRASAJ I NEKOJ POP KE TI KAZI DEKA VO BIBLIJATA.SE SPOMENUVA DOAGJANJETO NA MUHAMMED a toa e znak deka Islamot e pravata vera koja site ke ja prifatat kako najcista i naj ispravna vera
    Zatoa te molam drug pat koga ke zbores nesto za nekoja religija prvo procitaj neato za nea a posle tresi zeleni Bulgarce edno

На srcesrce и minne992 им се допаѓа ова.
  18. Скопјетесакам

Се зачлени на:
    11 јуни 2015
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    9.191
    Првата религија во светот е Христијанството,а потоа е Муслиманството.Немам против ни една вера,кој сака во што сака може да си верува,да не ме сватиш погрешно.

Навредување на религија за мене е голем грев.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ana-milo

ana-milo Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2016
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    203
    Може ли некој познавач на Муслиманската религија да ми објасни зошто и од кои причини кај нив е дозволено 1 маж да има повеќе жени?

На Скопјетесакам му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Ne zboreme koja e najbrojna religija jas taka te svativ.Za sekojda znae koja e prva religija treba da proucuva kako sto toa go pravat golem broj na naucnici koi se ne muslimani i so tekot na proucuvanjeto uvidele i utvrdile deka vistinska religija e Islamot i zatoa ima mnogu svetski poznati licnosti koi sto primile ISLAM
    Znaci da de se lazeme nekoj islamot go poistovetuva so nekoi lugje koi imaat muslimanski iminja i smetaat deka islamot e religija na nemir i t.n
    Ne gledajte gi lugjeto prouceteja Religijata videte taa sto propoveda i togas mozete da zborete lozo ili dobro znaci jas ne mozam da ocenuvam po toa dali nekoj se Vika Trajko , Petko , ili Asan , i Mehmed
    Treba da se procita za da se osuduva nekoja religija

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.