Прашања и одговори поврзани со растот и развојот на децата

Discussion in 'Дете' started by kristinamk, Feb 20, 2011.

1. rainlover

rainlover Истакнат член

Bozica1980
    1. Имам пишувано за нашите маки со алергиите и астмата кај син ми, пред година кога најмногу ни се влошија симптомите и завршивме пак во Козле, и добивме хронична терапија (Флексотиде и Тафен Назал спреј за во нос), син ми толку многу хрчеше на спиење што дури имаше и апнеи (за тие што не им е познато апнеата значи престанок на дишењето повторувачки во текот на спиењето), ние дури д-р од итна помош, блиска пријателка ја викнавме на спиење на дојде на го види и преслуша, затоа што на д-рите кога им објаснуваме дека прави апнеи не го сфаќаа истото сериозно. Сега фала богу е добар, хрчи ама доста е намалено, освен кога е поднастинат и му тече нос, тогаш почнува повеќе да хрчи. Ние немаме дијагностицирано трет крајник, ама според д-рите истиот е присутен, другите два се хронично зголемени, но не и воспалени, така што вадењето го пролонгиравме на неодредено време со можност истото никогаш и да не го направиме нели ако нема понатаму проблеми. Јас колку што сум запозната дијагностицирањето на трет крајник е можно само со бронхоскопија да се види дека навистина истиот го има, можеби сум грешка.

2. Син ми е најголем саклетчија на свет!
    Сите по дома наоблечени, тој на памучна маица и ракавите му се константно засукани до лактите.
    Нон - стоп за тоа се расправаме. Ама таков е од бебе, секогаш лесно облечен, малку повеќе ако го облечам, одма почнува да се поти. Немирно спие, ги менува сите можни положби, а ќебето почесто му е на под отколку врз него. Кога беше помал пробував со вреќичка за спиење, ама ете ја 2-3 пати облечена, џабе фрлени пари. Среќа што станот ни е топол, па не се плашам да не настине. Дежураме ноќеска кој како оди во вц прво проверува дали е покриен :D

Bozica1980 likes this.
  2. Ariel

Ariel Форумски идол

На малата моја и се извадени сите 3 крајници. Хрчеше од многу мала, јас и не знаев дека тоа било поврзано со третиот крајник. Таа се разболуваше и многу често, барем еднаш месечно пиеше антибиотик, некогаш и само што ќе престанеше, веднаш се разболуваше.

Откако и ги изадивме (пред околу година и пол) се нема разболено. Порано многу се вртеше во спиење, речиси секое утро ја наоѓавме со нозете на перница, а сега спие многу помирно.

Јас многу се мислев дали да и ги извадивме, неколку години се премислувавме, ама да знав дека толку лесно ќе поминеме и дека после тоа воопшто нема да се разболува, немаше да чекаме толку долго.

Моето искуство е сепак за сите три крајници, само за трет не знам кога и како се одлучува да се извади. Знам дека имаше во болница деца на кои им беа извадени, ама не знам кои симптоми ги имале претходно.

Bozica1980 likes this.
  3. nesa

nesa Популарен член

Ти ја препорачувам др. Катерина Ставриќ. Јас малиот го носев кај неа, прекрасна докторка.

ph.orhideja likes this.
  4. slavica999

slavica999 Популарен член

Јас му имам давано и тоа и тоа на малиот. Forever Kids му ги давав за да му отвора апетит а алоето му го давав појма немам зошто :) во тој период пиев јас (од она за возрасни жолта туба) па и него му давав по 1-2 лаж. од тоа што е за деца. Тоа што е за деца е како сокче и не е гадно, го сакаат децата. Испи 1 доза алое а ова другово е како пез бомбони во разни форми и му давав по 1 на ден. Почнав од Октомври и некаде до пролетта заврши и толку. Незнам дали е од тоа или тоа што јас бев премногу упорна со овошје и зеленчук ама навистина немав некои проблеми со настинки иако одеше во градинка од 1 год.
    Така да пробај па ќе видиш како ќе реагира на твоето дете.

5. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

1)Кога имаше син ми 3 години,му ги извадивме сите три крајника.Имаше многу чести ангини,спиеше со оторена уста,хрчеше навечер и други симптоми поврзани со трет крајник.Кога гo однесовме,со обичен преглед дијагностицираа дека му е потребна операција на крајниците.
    Педијатрите и ОРЛ леакрите се поделени во однос на вадење крајници.Некои викаат да се остават,дека како ќе расте ,така ќе се намалуваат проблемите,а други обратно.
    Најмногу се решивме бидејки почна да му се одразува и на слухот.
    Опериран е одамна,се подразболува,сепак е дете,но не сме секој месец со антибиотик како што беше случај додека имаше крајници.
    Ако се решите за вадење само на трет крајник,треба да знаеш дека тој знае во пубертет да направи рецидив,да регенерира.Тоа е случај со мене.Јас сум на 6 год.оперирана само од трет,а еве сега сите си имам.Затоа ме советуваа ако се вадат,сите три одеднаш.

2)Може такво си е детето.Моите се сега големи,ама кога и да станам навечер се откриени,посебно син ми,јорганот е фрлен.
    И многу шета навечер,оди кај сестра му во кревет,таа во неговиот,па сабајле ретко кога ги наоѓам секој на свое место.

Bozica1980 likes this.
  6. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Сега се вративме од лекар и докторот рече дека е несомнено дека и третиот крајник е голем со оглед на големината на овие два што се гледаат и предложи вадење. Но ми рече да почекам до кај 3,5 год. дека неговото искуство покажувало најдобри резултати тогаш.
    И јас како мала имав проблем со крајниците и ги извадив сите три и од тогаш бев многу поздраво дете.
    Го прашав за чаре за грчењето ама ништо конкретно не ми кажа. Мене само ме чуди како до пред 7 дена спиеше безшумно а сега е како локомотива :(

7. rainlover

rainlover Истакнат член

Истата дијагноза и кај нас без некој посебен преглед и истиот совет да се вадат сите, да се почека до кај 7 години, итн.
    А дотогаш чаре :?:

8. linguaragazza

linguaragazza Популарен член

Прво сакам да се извинам што се мешам во темава,знам не ми е место,ама би сакала да ви го кажам моето искуство со третиот крајник.

На 17 години за првпат ми посочија дека можеби имам проблем со третиот крајник,замислете цел живот се влечкаш по болници,ти настануваат страшни алергии,го губиш слухот на едното уво и на никој од докторите не им текна да го спомнат тој глупав трет крајник.После еден преглед и половина час во операциона сала,алергиите се намалија,почнав помалку да се разболувам и слично.За жал поради тоа што на време не ми бил отстранет третиот крајник денес носам слушно апаратче бидејќи слухот на едното уво ми е 70 % оштетен.

Јас најискрено ве советувам сите мајки чии деца имаат проблем со третиот крајник или кои се сомневаат дека постои таков проблем,да бидат крајно внимателни и многу да не се ослонуваат на тоа дека ќе потпорасне детето,па ќе помине.Јас навистина сум разочарана од докторите тука.Сум била кај еден куп ОРЛ специјалисти низ земјава и на крај ми помогна некој што штотуку специјализирал.

Annath and Bozica1980 like this.
  9. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Majki kako se spravuvate so paketcinjata I cokoladite?
    Malava mnogu saka blago a jas seuste se trudam da kontroliram kolku I koga jade.
    zboruvam za zdravi zabi, deka ke ja boli stomak ako jade mnogu ama so paketcinjava nekako ne mi ide.
    Dedo Mraz gi donel trebalo pod elka da stojat itn. Na pobliskite im rekov podobro edna slikovnica da I kupat no sepak I edno paketce ima I poveke od dovolno blago za edno dete.

10. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Soberi gi cokoladite i smesti gi vo frizider.
    Kje i kazes na malata deka na toplo kje se rasipat i koga kje pobara blago kje i recesh deka ne se jade ladno od frizider. Dodeka ceka da se potstopli blagickoto kje i ponudish ovoshje i kje ja zasitish pa pomalku blago kje jade.
    Moja proverena i sega za sega uspeshna finta. ]:) :D

Bozica1980 likes this.
  11. Ariel

Ariel Форумски идол

Пааа... јас ги јадам.
    Многу се штетни и каква мајка би била јас кога би им давала да ги изедат сите, мајката мора да се жртвува за децата :D

Шега на страна, се трудам дел од работите да им тргнам на место на кое не может да ги земат сами, а дел им оставам на дофат, со тоа што гледам да им давам по еден производ дневно, инаку моиве немаат мерка за благо (не знам на кого :lol: ).
    Производите коишто знам дека не им се допаѓаат гледам да ги раздадам што е можно побрзо.

И јас на најблиските секогаш им кажувам да не ни носат, ама лани како за инает сите со пакетчиња дојдоа. На крај завршивме со вкупно 14 пакетчиња. Последните чоколади ги изедовме во јуни, а јас од пакетчињата качив 5 килогами. Оваа година сега за сега имаме две и се надевам дека ќе бидат единствени.

Bozica1980 likes this.
  12. XMaN

XMaN Популарен член

Ќе и направиш замена со здрави слатки, односно сама ќе направиш здрави бомбици дома (без сахароза) и кога и се јаде слатко ќе и дадеш од нив така да заситена нема да и текне да ги бара штетните. Јас и за мене така правам и супер функционира :)

Bozica1980 likes this.
  13. angeliane

angeliane Активен член

Мајки дали некој имал проблем со проодувањето на вашите деца малецкиот има 18 месеци и уште не проодел сам во меѓувреме одиме на вежби и правевме и др анализи во основа се е во ред освен во одреден дел наодот од ЕМГ и дали имате искуство со некој добар детски невролог на клиника или приватно. Засега велат дека е млитав на долните екстремитети и да видиме како ке оди со вежбите. Ако некој има слично искуство пишете.

14. fighter

fighter Популарен член

Една моja приjaтелка го имаше истиот пробшеч со синот,но тоj беше многу дебел и само седеше Знам во државна го носеа,ама каде точно незнам.Малиот им прооде на две години

15. angeliane

angeliane Активен член

Ако случајно разбереш каде го носеа и со што му помогнаа на детето те молам пиши кога го читам одговорот ми доаѓаат солзи дека се надевам целиот овој труд ке има резултати макар и подоцна не брзам никаде само да биди се во ред фала

16. fighter

fighter Популарен член

Sunshine помогни те молам ;(
    Внукот беше во завод за ментално здравје и аутизмот го исклучија, како причина за послабо развиен говор. Сега од секој антибиотик се прави лом на пелените, јазикот му е бел и чуде и има црвенило под брадата. Со говорот некако почна малце ама не многу .Една пријателка ни кажа дека изгледа има кандида во цреата.
    Налет и матични и се...никој во оваа држава ништо не гледа.
    КАј да го носиме во Скопје? Знаеш ли?
    МОЛАМ ЗА ОДГОВОР...веќе сме сите очајни до бескрај...плус читав дека деца со аутизам имале кандида во цревата?!

17. eva11

eva11 Популарен член

Син ми преоди некаде накај 20-22 месеци бидејки беше предвреме роден а башка многу тешко бебе и преоди многу покасно се држеше за едно првче ама сам никако го носев во мајчин дом докторот вка оди детето не му е ништо одете си дома ама викам докторе не оди сам се држи за прст абе не е сигурен вика нема проблем одете си си тргнавме и кога стигнавме дома немаше пола саат он почна сам да оди да не бев да го видам тоа ке речев абе ај лага е
    за на клиника невролог др наталија ми е ок докторка приступачна и способна а ако веке сакате отидете и кај некој што сечи страв на децата се бае чисто колку да речиш се пробав па ај и тоа не дека нешто претерано верувам

18. angeliane

angeliane Активен член

fala za odgovorot eva11 se nadevam deka taka ke bide i so nas neka e pokasno samo da e se vo red

19. Daci07

Daci07 Активен член

Здраво феминки.....ме интересира кога е најдобро детето да се седнува,да се става во дубаче,да се става на нокширче?Фала ви однапред....

20. aidaaa

aidaaa Нов член

Mojata kerka ima 4 godina no uste kako se rodi samo place bez vrska...Otkako se rodi vtoroto devojce uste poveke.Nemozam nikako da se spravam so nea...Ima li nekoj predlog sto i kako so nea??