Прашања и одговори поврзани со растот и развојот на децата

Дискусија во 'Дете' започната од kristinamk, 20 февруари 2011.

1. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Аидааа и јас го имам истиот проблем додуша сегана 14 месеци е далеку посмирена труди се ти да бидеш смирена и даи зборуваш мене тоа најмногу ми помогна иако и јас нерви искорнав, трудејќи се да бидам смирена додека тоа вришти пишти

Мене проблемот ми е друг, детево се повеќе и повеќе не спие на пример легнува 9 часот станува во 11 се нишаме до 01 и заспива потоа повторно кај 05 часот ,порано стануваше од глад меѓутоа ќе добие млеко и си заспиваше но веќе не сака ништо ни млеко единствено вода но не заспива со неа туку ја шмука во огромни количини а сега зимно време нема шанса да е толку жедна, пробувам да имаме иста рутина пред спиење но ни тоа не пали веќе некој совет ?

На aidaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.033
    Допаѓања:
    42.728
    Да плаче без врска :^) мора да има некоја причина , па има 4год детето сепак не е бебе , мада и бебињата не плачат без врска . Се си има причина
    Треба разговарање, сепак има 4 год, пробајте преку разговор прашајте ја што и пречи итн
    Може да плаче и кенка , ако не и е обрнато доволно внимание , па така скренува внимание ...
    Секое дете си бара внимание , барем така е кај нас. Јас уште од мала на малата и зборам и со неа се однесувам како спрема возрасен .
    Ако е мала и неможе да збори уште , сепак си имаме јазик и си се разбираме , ја уклучувам во секоја активност ..
    Заедно играме , читаме книги и сл.

На aidaaa, Mama25, NoellePage и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Daci07

Daci07 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2013
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    21
    Мислам дека девојчето е желно за внимание.....сака нон стоп да сте околу него да се чувствува сакано,заштитено...мислам дека треба многу да му се зборува,да се каже дека многу ја сакате,но не премногу за да не биде мн разгалено...да почни во градинка што мислите?Да се дружи со врсници?

4. aidaaa

aidaaa Нов член

Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Da daci07 pocna vo gradinka i sega cekam da vidam rezultati se nadevam ke se smiri normalno i obrnuvame poveke vnimanie pa se nadevame na podobri rezultati sepak fala vi

5. rainlover

rainlover Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    633
    Ќе ве молам препорака за добар оториноларинголог на Детска клиника?

6. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    И моето ке направи 3 годинки па знае понекогаш да си плаче брзврска,и кога го прашам зошто плаче ми вели зошто ми се плаче,такво си е и на градинка оди и пак е тоа,се помирив веќе со тоа зошто прво почнав да му зборувам не сака да му зборуваат уште похистерично почнува да плаче,еден период му спискував и тоа не бидна,почнав да му одврнувам внимаие ни тоа не успева,и сега му велам на секое плачење без врска ќе бидеш казнет со тоа и тоа,демек играчка ке му скријам или било што па сега за сега има добра реакција па ќе видеме

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.420
    Допаѓања:
    108.218
    Зависи од тоа колкаво ти е детето, ако се работи за мало дете е шкаклива тема, мене Чакар ме има средено и Елена Думова, мислам така беше не ме фаќај за збор. Во градска ти го препорачувам Караиванов ;)

8. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Ne znaev kade da pisam ama mislam deka ovde e najsoodvetno.Znaci vaka...imame skoro 13 meseci,pocnavme i sami da odime po 3-4metri po soba :) od pred 2-3 meseci negde malata pocna koga ke se naluti za nesto da go krcka levoto koleno.Ja opira ednata od drugata noga i go krcka.Sega pocna pocesto toa da go pravi,duri i koga ne e iznervirana.Kako da go izmestuva od zglobot i pak go vraka,taka mi izgleda.Namerno go pravi toa,pocna veke mi preci, imal nekoj vakov ili slicen problem?!

9. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Мајки имам проблем со син ми и не сретнав таква тема па ќе пишам тука. Ни сме четири члено семејство а мм е постојано отсутен. По цел ден е на работа, ваму таму. Син ми има 5 години и имам ќерка 2,5 месеци. Цел ден сме супер. Многу се мирни и двајцата. Тој многу ме слуша. Ако речам да јаде ќе јаде и нема да речи ништо. Ако е надвор ќе го викнам ќе дојде без приговор. Со еден збор прави се како што ќе му речам. Се е феноменално се додека не се прибере мм дома навечер. Тогаш куќава станува хаос. Детето се менува за 360 степени. Не можам да го препознам. Плачи за се, се нервира, скока, урла. Се претвара во животинче. :envy: Иако претходно му се спие ќе седи до 1 часот. Проблемот го имаме скоро една година. Ова прераснува во семеен проблем бидејќи мм го гледа само во такво издание и нонстоп ме обвинува дека не сум го воспитала и дека бил како дивјак, па доаѓаме до кавги. Не можам да му објаснам дека детето не е такво и дека не знам што се случува. Не ми се седи навечер дома. Дури и кога одиме на гости поинаков е кога е со мене поинаков е кога сме сите заедно. Прво мислев дека јас сум можеби построг родител па повеќе ме слуша ама кога ќе размислам мм му вика повеќе од мене. Јасно ми е да се опушти кога има некој дома и да направи некоја детска будалштина ама плачењето и нервозата не ми се сватливи. Ве молам пишете дали сте имале некој сличен случај.

10. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.471
    Јас се извинувам што се мешам во темава, зашто свои деца немам, премногу рано ми е ама сакав да си пишам мислење.

Според мене, детето тоа го прави зашто сака да го привлече вниманието од татко му. Можеби го чувствува неговото отсуство, сака да биде повеќе време со него, па затоа кога татко му ќе се врати навечер дома мисли дека со тоа ќе го натера повеќе да биде околу него. Пробајте да разговарате со детето, обрнувајте му повеќе внимание, татко му нека биде околу него колку што може, нека игра со него, нека му обрнува внимание па видете како ќе реагира. Не му викајте ако е немирен, можеби па и ако вие двајца се карате пред него да му претставува еден начин на револт.

Мое мислење е ова, не мора да значи дека е точно, сепак нека кажат тие што имале вакво искуство.

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    И јас немам лично искуство со деца,барем не со свои и советот ми е исклучиво од теоретско познавање.

Децата во таа рана возраст повеќе се приврзуваат за родителот од спротивниот пол. Во случајов синчето со тебе. Така малиот го доживува татко му како конкурент,во борбата за тебе и твоето внимание. Мал е и себе си се доживува немоќно и затоа реакцијата е плачење и нервоза. Особено ако татко му ти има подвикнато пред него,па детето чувствува потреба да те заштити. Колку и зголемениот тон да не бил страшен. Така работи детскиот мозок во тој период. Те сака тебе само за себеси. Сите деца го поминуваат тој период во развојот,само кај некој е потивок ,кај други понагласен. Станува збор за период во кој се идентификува со машкиот родител и затоа треба таткото да биде особено внимателен како се однесува со него,затоа што тоа понатаму ќе се рефлектира врз неговото однесување во иднина кон себе пред се.

Мислам дека станува збор за ова,во секој случај мислам дека би било добро да консултирате детски терапевт,што ќе ви помогне да го надминете успешно ова скалило од развојот.

12. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Majki kolku spijat vasite decinja preku den?! P.s. Nie imame 13 meseci, spieme 2pati, prviot pat 30min. A vtoriot 60min.

13. macence85

macence85 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    823
    Ние сме 18 месеци и спиеме еднаш на ден од еден саат до сат и пол максимум. Вака сме од 13 месеци.

14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Син ми е 16 и пол месеци и до пред 1 месец спиеше два пати по 40 мин. до 1 саат, а сега еднаш само од саат ипол до 3 саата, зависи, некогаш повеќе некогаш помалку, некогаш 1 саат, некогаш 2, некогаш дури 3 часа може да спие, што е малку поретко, ама во целост така спие сега , еднаш во денот по толку како што пишав :)

15. olence86

olence86 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    287
    Допаѓања:
    91
    Мамички кажете ми што да и давам на ќерка ми за да и се зголеми апетитот???
    Буквално ништо не јаде само сув леб сака..... ( насабајле јаде овошна каша - домашна )се останато плука и се нервира кога и давам.....
    Инаку имаме скоро 13месеци , спиеме еднаш на ден отприлика по 2 ипол часа.
    Дали можам да и давам нешто како Пиковит, Дуовит и сл?

16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас сакам да прашам дали ги миетете забчињата на вашите бебиња/дечиња, т.е. од кога почнавте да ги миете забчињата? Јас не сум почнала на син ми уште да му ги мијам ама разговарајќи со една пријателка која има ќерка приближно на иста возраст со син ми, ми рече дека таа веќе одамна и ги мие забчињата со паста за деца, но тие се мали и не знаат да ја плукаат па ја голтаат пастата за заби, а мене ми е страв, некако ми е шубе да ја голта секој ден таа хемикалија.....ајде кажете ми вие што правите, дали и како им ги миете забчињата !

17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

На чико пастата пишува 6+ а нормално дека не знаат да плукаат на таа возраст, па претпоставувам не е страшно и да ја голтнат. Ние почнавме на година и пол со миење заби, претходно сите обиди беа безуспешни.

18. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.033
    Допаѓања:
    42.728
    ^ Кога ќе излезе првото забче се почнува со миење. Ние ги миеме со првото никнување прво со едно вакво го миевме забчето
    после земавме и четкичка 0+ исто и паста .
    Не чекајте долго колку и да одбиваат миење , мора да се мијат ..... навечер пред легнување обавезно
    Купете им некоја интересна четкичка , четкајте заедно со нив заби . :)

На kallias и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  19. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Оленце сега го видов прашањето. Со син ми го имавме истиот проблем до пред две години (сега има 5). Ги пробав сите витамини, јајца од потполошка и се што имав слушнато и ништо не ми помагаше. Пред две години баба ми ми вика:„па што мислиш ти на времето имавме витамини да им даваме на децата за да јадат, ќе му нудиш на секој 15 минути и ќе му се отвори апетит“ :^) Прво бев скептична ама пробав и навистина успеа „третманот“. Можеби ќе се измачиш една недела ама успех има. Давав на секои 15-20 мин и сите ме правеа луда ама откако почна да јаде еве и ден денес немаме проблем. Од витамините јас го препорачувам Саностол.

20. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Јас на почетокот и ги четкав запчињата само со четка без паста,колку да се створи една навика зошто увидов дека незнае да ја плукне пастата ,сепак е тоа хемикалија. Со тек на време усовршивме техника. со тоа што јас и ги четкав. Кога се поднаучи заедно во друштво си ги миевме забите :D