Прашања и одговори поврзани со растот и развојот на децата

Дискусија во 'Дете' започната од kristinamk, 20 февруари 2011.

1. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Како се нарекува мокрењето во себе? Значи не ноќно мокрење туку и денски и ноќе без осет. Една пријателка има дете 8 годишно и пред една година почна да мокри. Е сега цел интернет е преплавен со ноќно мокрење а не можам да најдам и денско мокрење. Детето мокри на пример во трчање и воопшто нема осет дека го направил тоа се додека мајка му не го викне

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.559
    Незнам стручно како се вика но дали посетиле лекар?велиш од пред една год е вака.обавезно на уролог па и психолог.Детето може поминува низ психички стрес или има проблем со простата,некоја инфекција,дијабетис или нешто друго.

3. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Е тоа е проблемот всушност. Биле и на психијатар и ги направиле сите прегледи. Докторите сметаат дека е ноќна енуреза ама освен мокрењето, детето нема симптоми други. Ем ноќе мокри, ем дење. Значи не знае дека воопшто тоа се случило се додека не го опомене некој. Не го осеќа ни тоа дека е водено. А не е баш мало. Јас само малку сакав да истражам, ако можам некако да и помогнам

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Majki da ve prasam za mislenje. Imame tocno 1 godina i navika sto voopsto ne mi se dopagja. Si go buti prsceto vo usta i pravi da i se gadi. Mnogu, mnogu cesto go pravi toa, a se slucuva i da povrati. Uste e bebe a mnogu e itra i pametna, pa, koga i velam da ne pravi taka se smee so prstot vo usta i me izaziva, ako go trgnam pogledot od nejze pak pravi taka. Koga ke ja poglednam se smee i pak prstot vo usta. Ocigledno mojata reakcija i e interesna pa mozebi i zatoa pravi taka, ama ne veruva, nejze i e vo navika prejdeno. Ke cekam da pomine, da zaboravi, drugo resenie i ne veruvam deka ima. Koga ke ja vidam deka pravi taka, rakickata i ja trgnuvam od usta i ja zaigruvam, a po nekoe vreme kje i tekne pak. Uste e bebe i se i e igra nejze.

5. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    @ddevojce сите деца се такви, моето па бркаше со прстот во нос, ти му викај немој он се смее и си продолжува да си брка во нос, кога го карав, тој мене ме караше исто со прстот(facepalm), почнав да не му обрнувам внимание, престана да си брка во нос. Така и ти не и обрнувај внимание, прави се како да не ја гледаш дека си го пика прстот во уста и за ич време ќе престане тоа да го прави (ќе почне нешто друго да прави:lol:).

6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Haha, da taka e, vo pravo si, ama pa nekni povrati dvapati i dlaboko vo grlo si buti. Od pamet me vadi i kako star covek ispusta zvuci koga povrakja. :puke::(

7. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Леле и мојата го прави истото. А јас па си реков дека само со моето нешто не е во ред:?:
    Убаво што прочитав дека има и друг исто искуство:whew:

8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Hahhah, a so da pravime, edno kje zaboravat pa drugo kje pocnT. Neka se zdravi i zivi samo.

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    @ddevojce isto sme i nie 13meseci ima ama taka pravi,prstite vo usta i potoa i se gadi i samo se ligavi koga gi ima prstite vo usta.
    Mali se od sega ke pocnat da razbirat pa ke smenat,nie so mm veke ja uzime sto ne treba na primer koga odi i vo steker buta prsti i i vikame NE NE toa NE,isto i prstite koga gi uta vo usta i vikam ne taka i igo trgam raceto.
    zaborava za moment i posle pak ke ja vidis isto :D
    Vazno e da im kazuvame a so vreme ke naucat,sepak seuste se mali :) od sega e nivnoto :)ubavini mali tie :l: :*

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ee za vo steker imam kapacinja staveno ama pak cepka tamu, ama i velam NE, i nekogas poslusuva nekogas ne, i pravo se kara, i pokazuva so racinjata vo stilot nemoj tamu. Ama sega ako inate ideja kako da ja naucam sama da si zaspiva, oti samo na cice i u raci spie. Planiram na gradinka da ja pustam pa polesno da bide za nea. Se muslam nekoe mecence taka da i zemam so nea da ja zaspivam i da se uci poleka. A u deka sme binstop zaedno cica preku celiot den. Mi podiga bluza, brka vo bluza i bara cice. Mnogu e interesna koga ke i recam kade e na mama ciceto. Ama da ne i bide problem ciceto za zaspivanje u gradinka.

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    nesretnav tema ili ne vidiv dobro pa da prasam za brisevi od nos i grlo za vo gradinka.maticnata mi rece deka zimaat vo prolece so uput pa me interesira kolku pari e ,a se javiv vo avicena i mi rekoa 440 den.za dvata brisa

12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

350 во адриа лаб, а со упат макс.200 мкд во пролече.

13. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Vo Prolece e 60 den.so upat

14. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Мојата кога е со мене се уште заспива цицајќи, во градинка е од 10 месеци и таму заспива без проблем. И со татко и заспива без цице нели :) Сакам да кажам таму во градинка ќе ја научат да заспива, а дома терајте си како и до сега.

15. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Kako se primeruva toj skok vo razvojot ?

16. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    Мајки , сакам да ве прашам нешто во врска со син ми! Завчера син ми трчајки падна и си го удри носето (му стана како раничка). Е сега што да му ставам за да не остане белек или да помине побрзо? И згора на се истиот ден ја отвори печката и си ја изгори раката од вратичката што на оваа рана да ставам? Син ми е 1 ипол година. Ви благодарам однапред.

17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Мајки нема активна тема па пишав тука. Што се става за конјуктивит кај 13 месечно бебе? претпоставувам дека тоа ќе биде, има жолтеникав исцедок...

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.559
    Леона тој може да биде заразен па посетите лекар.Ако е вирусно поминува само,но ако е бактериски најчесто даваат капки или маст(антибиотски).
    Можеш ладни облоги на окото да ставаш и со газа и вода да го чистиш.

19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Нас ни дадоа Тобрекс капки, тоа беше кога имаше 2-3 месеци. Но на своја рака не би дала, подобро да ја ѕирне доктор.

20. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    На своја рака ништо не давам, со газа и чиста вода ја одмивам и гурелки нема ич само малку е црвена белката во окото.