Прашања и одговори поврзани со растот и развојот на децата

Дискусија во 'Дете' започната од kristinamk, 20 февруари 2011.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.559
    Црвенилото е еден од симптомите на конјуктивис.Внимавајте да не се пренесе и на другото око.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    А како ли фатила? Никој немаме дома, а заради работни обврски сум отсутна до касно па гости не ни дошле повеќе од недела дена,.,.
    Се надевам не е тоа.

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.559
    Инкубацијата трае 5-7 дена пред да излезат првите симптоми.Можеби претходно била во контакт со некого.
    Но може е промаја во прашање :) Не се грижи ,ке се повлече што и да е.

4. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    Здраво мамички И ние како и сите деца имаме некоја навика . Керка ми има 2години и уште од мала во уста го пика чичакот од чевлињата и го шмука ко да е највкусното нешто на светот. Пробавме неколку пати да ja od викнеме и цедев лимон кога ке го земеше но таа не реагираше исто ко да не му имам ставено ништо. И го криев но тогаш и во сонот го бараше и мн плачеше челе мама дај челе. Што да правам да оставам на времето сама да се одвикне или имате решение за нашиот проблем

5. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    А што е чичак?

6. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.909
    Допаѓања:
    36.740
    Претпоставувам мисли на лепливата трака од кондурчињата.

7. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    [QUтокму n-na, post: 2372032, member: 45635"]Претпоставувам мисли на лепливата трака од кондурчињата.[/QUOTE]
    Да токму така лепливата трака е чичак

8. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Да токму така лепливата трака е чичак[/QUOTE]

Можеби е симптом дека и фали некој минерал, витамин. Па ништо, дошла лошата тетка и ги зела баш тие кондурчиња што она ги цица :angel:. Еден-два дена ќе плаче и ќе надмине криза. Претпоставувам дека по дома не носи кондури туку само кога излегувате надвор, па тогаш нека оди и нема да може да ги става во уста. Или пак доколку е во количка облечи ја во онакви патики/кондури што се навлекуваат (немаат лепенки и врзанти) или се на патент.

На macence4 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    По стабилното проодување отидовме на ортопед, востанови дека има О кај ноџињата. Ни даде зголеман бр.на вигантол капки 15 дена по 7 капки и 15 дена по 3 капки, отидовме на контрола. Само го погледна како шета и рече има благо подобрување. Рече одиме повторно со истата доза.
    Кажете ми има ли некој искуство со ова?

10. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Сноу син ми се роди со криви ноџиња, како расте така му се исправуваат, а ортопедот ( докторката што работи со Видоевски) ми рече дека дури кога ќе прооди ќе му се исправат. Сега има 9 месеци, прави чекорчиња ако некој го држи, сам стои и очекувам наскоро да прооди. А Вигантол пиеше 10 дена по 20 капки, па на следната контрола педијатарот ни даде уште 20 дена по 10 капки. Педијатарот ни го зголеми Вигантолот, не баш конкретно поради нозете, првите месеци многу напредуваше син ми, и во висина и во тежина, па за да не му бидат меки коските, да не биде рахитичен.
    Кога ќе одите пак на контрола ?
    Ако не си задоволна од објаснувањето на ортопедот побарај друго мислење.
    Не се секирај мајка, ќе му се исправат, може ќе треба повеќе Вигантол и сонце.

На Snow-Queen му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Дефинитивно ако не превземе нешто друго или ако нема подобрување по следната контрола ќе си одам и кај друг лекар, нема да останам само со едно мислење

12. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Веројатно за овде ми е прашањето. :)

Колку спиеја/спијат вашите деца на возраст од 15-16 месеци?
    Кога вадат заби знам дека е хорор ама сепак колку вкупно саати во 24 часа им се спиење?

13. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Син ми на таа возраст спиеше еднаш кратко околу 40 мин до саат и уште еднаш околу 1,5 саат дење, а навечер ич:) мислам по цела ноќ плачеше и мижеше.....после вадењето на 3 и 4 милина, по цела ноќ спиеше и дење околу 3 саати еднаш.

На Nova му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Никола за 10 дена ќе е 16м. и ова ни е темпото:
    станува 7:20-7:40
    легнува 11 до 13
    легнува16;30 до 18
    легнува 22 до сабајле.
    Ама постојат денови кога ќе стане во 7:30 - 8 па до 12 не спие после спие од 12 до 15 и си легнува во 21:30

На irenna и Nova им се допаѓа ова.
  15. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Ќе го поставам прашањето тука зошто не знам која тема е најсоодветна.
    Би сакала @Annath да ми одговори, но и искуства од другите мајки ми се добредојдени.
    Со излегувањето на првото запче на син ми редовно му ги четкам непцата, јазикот и секако запчињата што му се излезени.
    Четката ја плакнам со вода пред да му ги четкам забите и откако ќе ги исчеткам.
    Прашањето ми е кога да почнам да користам паста за заби и каква да купам?
    Кога да купам четка со нормални влакна бидејќи оваа што сега ја користам е со гумени влакненца? Препорака за детска четкичка? И до кога да терам со оваа што сега ја користам?
    Некаде прочитав дека до две години забите се четкаат само четка за заби и вода, без паста за заби.
    Колку е оваа информација точна? И знам дека некаде е спомнато, но да не пребарувам по темиве кај едно, па и друго прашање ќе поставам.
    Кога треба да биде првата посета на стоматолог?
    Четките кои сега ги користиме се овие:
    Благодарам! :)

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.846
    Допаѓања:
    202.910

Ај по ред ќе ти кажам:
    паста за заби - порано се препорачуваше кога детето ќе научи да плука, бидејќи скоро сите пасти содржат флуор, па за да не го голта (мене ова ми немаше логика со оглед на тоа дека флуоронатрил им се дава на деца, ама ај). Може од прво запче да се мијат, со оглед на тоа што има пасти што не содржат флуор. Слободно земи било каква паста без флуор, има на Чико, има на Билка (хомеопатски) и мислам дека и Елмекс не содржат флуор (ама провери, не ме држи за збор). Другите сите го содржат.
    Колку за инфо - јас на син ми (4 години) уште му ги мијам забите само со вода, бидејќи детево не сака паста. Четката ја менувам секој месец, редовно му го четкам и јазикот. Фала му на Бога, сите запчиња му се на број, здрави прави. Тоа не е само до генетика, туку битното е вие, родителите правилно да им ги исчеткате забите на малите. Да, слободно дајте им сами да мијат, ама или пред или после темелното миење од ваша страна (без оглед на тоа колкави се децата).

Четка со нормални, меки влакна се препорачува од сам старт, овие гумените повеќе се наменети за меки ткива (конкретно јазикот). Има голем избор на детски четкички, јас лично сум најзадоволна од детските на Лакалут, а сме пробале различни со синко.

Погоре ти кажав зошто важи тоа дека паста кај деца се користи од две години, па нагоре, ама ете, не мора, може и од почеток.

Прва посета на стоматолог - најдобро околу година и пол-две, зависи од детето. Не да се чека стадиум кога веќе има болка. Првата посета треба да биде едукативна, со максимално вклучување на детето во прегледот и објаснување. Можеби и нема да сфаќа толку многу, ама важното е да се надмине стравот од белиот мантил уште пред да му биде всаден.

На Mrs.Bass, Snow-Queen, leona83 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Jas mu gi mijam so pasta lakalut i koga ke ja vidi znae deka mu e vreme ză mienje i vika pasa pasa :) i mieme so cerkicka so vlakna :)

18. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Moeto go nosev na stomatolog eden mesec otkako napolni 2 godini. Cekav do togas zatoa sto bavno gi vadevme zapcinjata I koga otidovme mu falea samo vtorite katnici.
    Zabite mu gi mijam od 6 meseci iako togas nemase zabcinja pred legnuvanje navecer obavezno cistenje na zlebinkite da ne mu ostanuva mlekoto na zlebinkite preku nok. Koga pocnaa da mu izleguvaat zapcinjata pocnav da gi cetkam so pasta za deca sto ne sodrzi fluor.
    Mu ostana navika I den denes gi mieme ednas pred da spienje preku den, I pred spienje navecer.

Koga bevme na zabolekar mu gi iscistija zabcinjata I mu svetnaa kako bisercinja:D placese no toa I dade podobar pristap na doktorkata za cistenje:lol:
    Na nekolku zabcinja odma pod zlabinkata imase malku zolto i so cetkanje mu go iscisti, no Mi kaza da mu gi cetkam so kruzni dvizenja za da gi fakam I tie delovi. Vo sekoj slucaj sekojdnevno cetkanje e zadolzitelno, i poseta na stomatolog za profesionalno cistenje na sekoi 6 meseci.
    Sega Mi kaza deka navecer moze da pocnam da upotrebuvam pasta za deca so fluor no samo da zamackam na cetkata epten malku bidejki seuste ne znae da pluka.
    Od dogodina planiram da pocnam I so konec navecer da mu gi cistam. Se nadevam ke mu sozdadam zdravi naviki I nema da mora da popravame zabi:clap:

На Annath, joy1 и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  19. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    773
    Како се справувате бе мајки со немирните деца јас го имав најмирното бебе мислам на свет буквално се правев со него,мислам од работа дури не прооде а од тогаш хаос бре една секунда не знае да седне и да се заигра со нешто,само се оди,само се шета и што е најлошо све гледа да турни нешто све ми е разватено низ дома,све што ке земи врака мора првен да го фрли,знам и да го удрам по газе да го искарам ама не бре тој тоа што си го знај,нема страв ни од карање ни од котече и со добро пробвам да му кажам ама џабе,некогаш си викам мал е не разбира уште ама од мал треба да се научи се чудев некогаш со немирните деца и бев најпротив тоа детето да нема воспитање ама на глата ми дојде.

20. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Eee ne se sekiraj doprva ti proodelo deteto, normalno e sega da istrazuva, da rastura, da odii ( ja isprobuva novata vestina) samo nemoj so karenje oti arno rece uste se mali, ama od mali se ucat. Kje go naucis na vikanje i taka kje si terate. Trgnuvaj se sto imas niz doma niz komodi ukrasi itn i nema da rastura.

Edit: prasanje za majkite. Nie uste ne sme proodile ima mnogu golem strav. Nekolkupati se ispusti taka 5-6 cekori ama poveke ne. Po kreveti po dzidovi po stolovi odi, sama stoi vo mesto, se kacuva i simnuva od kreveti, ama strav i e da se pusti. Za race koga ja drzam trce i odi. E sega imame ramni stapala, kakvo vi e iskustvoto so ramni stapala na decinjata, imam slusnato deka taka pokasno prooduvale. Ii kakvi obuvki koristite za decinjata. Dali vloskata na obuvkata treba da e meka ortopedska, ili dovolno e gjonot (gumata da se vitka lesno)???????

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.