Прашања и одговори поврзани со растот и развојот на децата

Дискусија во 'Дете' започната од kristinamk, 20 февруари 2011.

1. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Ajde jas tuka ke prasam nekako kako da mi fali tema za opsti prasanja za deca ama ako ne e za tuka premestete go. Vaka nie cela zima nosevme hulahopcinja ete ziveeme vo kuka so slaba izolacija i fura od segde a deteto non stop na tepison e dole. Pa me interesira dali onie majki koj im oblakaat veke gi trgnale od upotreba poradi zatopluvanjeto

2. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.548
    Истиот проблем го имаме и ние со проодувањето. Скоро 3 месеци како оди, сѐ постабилен и постабилен е ама никако да се пушти. Кога ме држи за рака (прст) лета. Ама се пушти ли и одма паѓа на газот.
    Пробувам да го пуштам по малку без да забележи ама многу е плашлив за сам.
    Јас мислам дека само ќе им дојде...а дотогаш ќе одиме свиткани ко кифли :)

3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549

4. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Вечната дилема дали му е топло или ладно. Јас се водев по мене, ако мене ми е топло тогаш и него му е. Ако му се ладни рачињата и носето тогаш ладно му е. Ако носи сеуште од оние подебели/зимски памучни тренерки тогаш мислам дека нема потреба од хулахопки одоздола.
    Обично машките деца не трпат многу топло па нема потреба од повеќе облекување.
    Како ти е тебе така и за бебушот
    Јас и се чудев на другарка ми во Шведска. Цела зима децата се боси на плочки. Инаку грее со парно и има подно но по нивни педијатри таму е така. И тоа си има зошто (рамни табани и сл.) Или пак во Април/Мај се капат во река бррррр

На karak и joy1 им се допаѓа ова.
  5. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.887
    За проодување е рано, и јас така повеќе притисната од околината со секојдневни прашања прооде ли се пушта ли, цело време ми беше на мисла, кога ќе се пушти, не сакаше да ја држи некој за раце и да патка, НИТУ ЕДНАШ не дозволи некој да ја држи за раце да оди, само лазење и одење околу кревет или маса до година и три и пол месеци :) на 15,5 месеци прооди и не застана од тогаш, и тоа кога се пушти си беше стабилна, веќе добро и беше извежбано одењето и беше сигурна во себе, немаше потреба од трчкање по неа, ако паднеше знаеше како да падне на газе, тоа е многу битно, значи уште еднаш си потврдив сама на себе дека без потреба ги форсираме децата, самите најдобо знаат кога и како да одат чекор напред во било што. Значи нормално е децата да проодат до 18 месеци, без грижи и без форсирање до тогаш.
    Мојата прооди со чорапчиња дека зимно време низ дома, не и облекував кондури.

На victoria, girl-miri и ddevojce им се допаѓа ова.
  6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Da vo pravo si, ne treba da se forsirat decata, tie si custvuvaat najdobro koga i kako treba da naoravat nesto. Ne ja forsiram ni jas mnogu, samo sega.imame ramni stapalca pa.koga kje ideme na kontrola treba da orasam pedijatar za toa, kakvi obuvki potocno.i sl. Da vidam toj sto kje kaze, inaku ne e toa strasno. Zalicala na baba mi vo stapalata :) ( samo toa go ima od mojot soj, drugoto e na tatko i)

7. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Nie sme vo stan,pod nas i okolu stranite dve ima luge tie si gorea parno do nekoj den.
    Malata e celo vreme na pod,kade na kilim kade na plocki.
    Seuste i nosam hulahopki i lesni helanki od zgora,a denes ima i podebeli helanki.
    Vremevo samo menuva eve tri dena samo vrne i ladno e,mislam e rano za da neioblekuvam a dodeka e na podov ke gi ponosi uste nskoe vreme :)

8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.261
    Допаѓања:
    259.002
    Мајки не знаев каде да прашам, на син ми вчера приметив мало топче како зрно грашок на вратот. Не знам дали се работи за жлезда, едвај го наоѓам, мало е близу жилата, ама од памет ме извади. Денес ќе го носам на лекар. Не сум мирна. Пред велигден крвната слика му беше добра, леукоцитите мирни.
    Не сум приметила да е настинат, освен што ете му се ронат забчињата, и да има расипан заб па жлезда, друго не ми паѓа на ум. А и незнам дали има врска некаква.
    Паника ме фати, што може да е, некој со слично искуство?
    Инаку син ми има 18 месеци, со прилично јак имунитет, сеуште цица, ама слабо јаде, ретко е настинат,па ова од памет ме извади.

9. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.887
    За рамни стапла мислам најдобро е боса. Ние бевме на ортопед од кога прооди и препорака на ортопедот е кога ќе се стопли, колку може почесто да ја оставаме боса да шета, инаку е се ок.

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.899
    Допаѓања:
    203.095
    Да не се потресуваш, нормално е кај мали деца, поради конституцијата да се познаваат жлездите. Најчесто на вратот, во тилниот предел, лесно се напипуваат, понекогаш се видливи со голо око. Нема причина за грижа, во принцип со текот на годините се повлекуваат. Кај син ми понекогаш се така видливи, ама не го пратам цело време. Додуша, минатата пролет имаше прилично отечена жлезда од едната страна, испадна гнојна ангина дека е во прашање. Иначе правевме периферна размаска, укажа на присуство на бактериска инфекција, со антибиотик се повлече целосно. Ако се уште се мислиш, може да направиш испитувања, ама јас би ти рекла да не си го трауматизираш детето без потреба.

11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.261
    Допаѓања:
    259.002
    Фала Ана, малце ме смири, испаничена сум ептен. Јас имам проблеми со жлездите, пишував порано, во втора година средно правев и пункција и немаше ништо. Ги контолирам со редовна крвна слика, следам леукоцити и седиментација, и знам дека кога има вакво нешто леукоцитите се покачуваат, а кај синко се мирни, мислам пред две недели беа во ред.
    Јас за секој случај ќе го оденесам на лекар, крвна слика и ако е во ред не го малтеритрам по испитувања.
    Ќе ја следам ситуацијата.
    Инаку мало е ептен, реков едвај се напипува, како зрно грашок, го имав приметено пред некое време, ама не го осетив и баталив, па го снема, ете го вчера пак.
    Многу се плашам од вакви работи, затоа и сум без памет од вчера.

12. Cuci81

Cuci81 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    3.830
    Majki koga vasite decinja pocnaa da zboruvaat?
    Moeto e 2.5 god i zboruva samo malku po nekolku zbora i toa samo koga mu treba nesto.

Od gradinka mi velat deka drugite deca site zboruvale, samo toj ne. A i mi velat da go proverime da ne ne slusa (da e gluv).

Zivotot mi se skrati ovie nekolku dena ve molam za mislenje, sovet. Na lekar sekako ke go odnesam.

13. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Колку се само нервирав околу истото. Некаде на истата возраст син ми почна да сврзува реченици и сега верувај уста не затвара. Некако преку ноќ почна да зборува.
    Обично викаат машки деца и првородени покасно прозборувале.
    Ти го познаваш син ти, ако имате контакт со очи, нема проблем со социјализација, ако се одазива кога го викнеш, мислам дека немаш зошто да се грижиш.
    Во секој случај можеш да се консултираш со некој логопед.

14. Cuci81

Cuci81 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    3.830
    Ovie denovi odkako pocna da odi vo gradinka (jas pretpostavuvam od revolt, bidejki slabo e delen od mene) pocna i na ime da ne se odziva ili samo kratko ke me poglednei si prodolzuva so toa sto pravi.

15. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    За вакви изјави во нормални држави можеш да ги тужиш за емоционален стрес, како бре не им е срам и жал да даваат такви дијагнози, ненормални.

Кај мене се прави тест за слух во првите 12 часа од кога ќе се роди бебето, не знам како ви е таму ама сигурно до сега ќе сте приметиле ако детето не слуша.

За зборење секое дете е различно, на логопед се оди тек после третата година ако не збори а твоето збори само не е зборлесто.

Инаку постариот син почна да по некој збор да збори на 12-13 месеци, после до кај 2 години врзуваше по некоја реченица, нешто на македонски, нешто на англиски, до третата година веќе почна така по убаво да си збори.
    Помалиот син исто почна на 12-13 месеци ете го 2о месеци има, знае по некој збор да каже, неколку збора по ред да сврзи и тој исто нешто македонски, нешто англиски ама сирот од брат му што толкумногу збори не може да дојде до ред.:talk::lol:

16. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    @Cuci81 сега ли тргна во градинка?
    Не дозволувај да ти го наметнат притисок, демек сите зборуваат а твоето не. Ти најдобро си го познаваш своето дете и највероватно е дека е и револтиран. Сепак е период на адаптација, секое дете различно го проживува.
    Дај му малку време, не врши притисок на него, уште тоа му фали.
    Јас пример бев изненадена кога видив во групата на син ми дојдело ново дете, па има значи околу 4 години. Детето со никого не зборуваше воопшто, со денови, само плачеше, воопшто не се смируваше, ќе речеш голем е за такво однесување. Исто не се делеше никогаш од мајка му, ама учителките беа толку очајни што мислеа дека нешто не е во ред со него. Оне сепак не го познаваат детето, и дамо даваат претпоставки.

Во право е битер, кај нас не знаат како да се справат и само ти залепат етикети.

На Cuci81 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    43.245
    E ne se normalni be , kako taka vi kazale ...proverete dali e gluv bozesacuvaj
    mene od toj test za sluh mi se skrati zivotot vo bolnica koga se rodi malovo . Samo sto rodeno posle nekolku casa mu pravele test za sluh a toa grevnoto uste ne mu se iscistile kanlacinjats na usinjata od plodovata voda i so ti ja znam
    i na desnoto uvce ne pokazalo signali , posle eden den povtorno test istoto pokazalo . Jas rastrevozena cela ni dadoa da zakszeme vo bolnica za uvo ...toe denovi neznam kako mi bese samo dodeka cekav ...
    a bas dodeka bev vo bolnica slucajno davaa reportaza za bebinja so osteten sluh i cela deprimirana bev
    na terminot za 2 nedeli odprilika se pokaza deka se si e vo red . Si slusa so dvete usinja normalno
    ama stres e

inaku za govorot , mojata se pusti vo gradinka koga trgna na 2 godinki
    nie posto zborime dva jazika za nea mozebi bese potesko ...
    posle edna godinka malata si zbori normalno , dva jazika malku mesa
    povekje germanski nego makedonski ama bitno se razbira i na dvata jazika

vo gradinkite raboti logoped , eepak so dve ipol godinki neznam kolku kje sorabotuva i samoto dete
    ama smetam deka ne e vo red da se stavaar takvi stresovi na roditelite so takvi glupi izjavi
    jas kje se pozalam na glavnite tamu
    ne se sporeduvaat decata , sekoe si e svoja individua .

18. Cuci81

Cuci81 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    3.830
    @bittersweet i @Sky-butterfly vi blagodaram za odgovorite me smirivte malku. Eve 3 dena se nerviram. Za slusanje znam deka slusa, iako oni vikaat "daj boze da e taka", demek ne veruvale ama aj stom nie vikame taka neka ni bide.
    A za zboruvanje znam deka ne e muabetcija ama se nadevam deka ke se sredi.
    Sekako ke go odneseme kaj maticnata da ne upati kade treba da se testira sluhot. Cistoza da imam dokaz deka se e vo red so nego.

На bittersweet и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  19. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    Бевте ли на доктор те прашувам бидејки и син ми има две зрнца незнам како да ги речам на вратот едното му е одма зад увото а другото близу до главната жила.кога ги заприметив пред околу еден месец и се јавив на матичната и ми кажа дека е нормална појава кај малите деца и не превзедов ништо,па затоа те прашувам и ако можиш пиши како сте поминаче и што ти рекоја.

20. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    Zboruvanjeto e individualna rabota sekoe dete razlicno ima deca koj poznavsm i na tri ne zboruvaat a ima i na dve raskazuvaat prikazni. Sekoj spored svoj razvoj pokasno ili porano ke si prozbori. Konkretno ete moeto sum zadovolna na skoro 2 si zboruva ok znae da kaze naednas jabolce kade si baba kade si i ako ja nema da kaze baba kade nema sto za taa vozras da svrzuva tolku mi e ok ali ako go sporeduvam so tie sto raskazuvaat ke recam moevo nisto neznae taka da jez zamaranje sekoe dete so svoja tezina i stvarno nema potreba da se sporeduvaat deca pa dve deva od ista majka ne se istini ete neka kazat tie so dve a ne pa tugi deca