Прашања и одговори поврзани со растот и развојот на децата

Дискусија во 'Дете' започната од kristinamk, 20 февруари 2011.

1. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Koga nesto kje i zemam od racete na kjerka mi, vednas pocnuva da se dere, da place da se nervira kako od zemja da se treska. Koga kje i go vratam vednas prestanuva. Normalno li e toa ponasanje ili toa (inatenjeto) i e nasledeno od mene??? koga nesto ne e po nejzino pak ista pesna, samo sto ako sedi vednas se treska na zad, dali na krevet ili vrz mene ili tatko i (zavisi kaj sede ili koj ja drzi).

2. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Isti sme i nie,ako ne i dadam toa sto go saka,pocnuva da skoka so nozete ili da se navaluva na nazad.Ne gleda voopsto kaj e,dali e na zemja ili na krevet.Jas mislam deka e toa faza vo razvojot,poveketo deca sto gi znam go pravat istoto.Sepak mn.se nerviram sto mi pravi taka,me srami na javni mesta,vo prodavnica i slicno.Samo trpenie velam :)

3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    258.354
    Мајки, има некоја од вас искуство со хидроцела, односно задржување на течност во тестисите на дете?

4. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Maliot moj koga se rodi mibrekoa deka ima voda odnosno vodni kila najverojatno taka gi vodea. Neznam dali zborime za isto i kolkavo ti e maloto no na nas ninrekoa deka do godinka ke se izgubat odnosno povlecat taka da eve na dve godinki sme ok i nemame nisto.

5. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Добро е, не сме единствени:)
    Исто така прави и ќерка ми, ама не се загрижив зошто знам дека после 2 година се учат на мое/твое, може/не може.
    Син ми беше со обратен проблем- тој па и да му земеа нешто не реагираше и се нервирав, ама тргна во градинка и одма се смени- почна да се учи да се 'бори'за своето, да дели играчки и сл.

6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    258.354
    Според докторката тоа е насобрана течност, ништо страшно, ама кај него се појави на 18 месеци, порано не. Ставам облоги ациди борици кога можам и секако ќе го носам на уролог.

7. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.273
    @JuLleE не се плаши воопшто.
    Ние го имавме истото со малечкото. И него му се насобра течност во таа зона што опишуваш (на десниот тестис имаше едно буквално како балонче насобрано со течност), ама за неколку денови самата и исчезна. Мислам дека не е ништо страшно, ќе помине :).

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  8. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    @JuLleE na edna rodnina maloto(15mes) go imase istiov problem,neznam sto posle se sluci ama koga razgovaravme po eden mesec mi kaza deka ne go ima veke problemot i se e vo red :)
    Ti posakuvam brzo da mine :)

9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    258.354
    Покрај тоа синко веќе трети ден е со температура, качува и 39 со 7, денес ми се чини е подобар, ама пак качува до 39. Правеме крвна слика и урина, урината е во ред но ЦРП е 12, а леукоцитите се 17.7. Го следам потечени му се жлездите и едвај голта, се држи за грло постојано, хрчи навечер, носето е затнато а секретот е зелен. Пред една недела пиеше алмацин, заради црвено грло, а крвна слика ок, а за три дена по престанувањето на антибиотикот само да качи температура. Ќе правам брис од нос и грло, се сомневам на гнојна ангина, а и реков на матичната дека постајно се држи на грло. Ова ни е прво посериозно разболување, без памет сум, едвај симнувам температура, давам ибопрофен и туширам, само на тој сируп реагира и паѓа температурата. И пие амоксиклав од петокот.

10. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Да не има бактерија на грлото, а антибиотикот да не не бил соодветен за неа па пак качува т? Направете брис. Син ми во градинка закачи бактерија и качуваше висока темп.и одма оспен му дадоа, и после 3 дена стасаа резултатите и видовме дека за бактеријата не е соодветен оспенот, ама др.рече ај да видиме демек може нема да продолжи темп.за да не му менува антибиотик, но два дена откако престана да пие оспен пак качи темп.и пиеше друг антибиотик на кој бактер.е се сензитивна.

11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    258.354
    Ќе зимаме брис секако, ете денес е подобар, синоќа само еднаш качи температура,ама не сака да јаде. Плус се мачи со носето, хрчи, и инхалации му правам ама џабе. Инаку ете почна со градинка и веднаш е болен, а претходно освен обична настинка друго не ни фаќаше.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Mi se skrati zivotot. I dadov krem da drzi vo rakata za da vlezam vo wc i samo sto izlegov ja vidov kako jade. Celata bese izmackana. Ja izbrisav izvasiv toa sto imase vo usta ama krem e, se razmackuva. Sega neznam dali ima goltnano, pravo i dadov da cica. Neznam so da pravam strav mi e od tie hemii sto gi ima vnatre. Sovet ili mislenje... ??

13. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Следи ја, да не почне да повраќа ама не верувам дека голтнала многу. Ако до сега е ок, немај гајле.

14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Samo ja vidov kako se mrstese, i zagorcelo, ne veruvam ni jas da goltnala mnogu ama pa nemozam ni da bidam sigurna. Sega kje ziveam vo strav ;(:worried: imam griza na sovesta i nemozam da si prostam.

15. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    ајде ајде, не се потресувај. Ништо нема да и биде. Колку па можела да изеде, лизнала малку и видела не е убаво :)
    Сериозно, не си ставај таков притисок и грижа на совест, се случи и тоа е.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    258.354
    А како даваш на дете крем? Јас ги кријам оти а најде кутија го отвара и се мачка. Твоја грешка е, ете си знаеш следен пат. Ништо нема да и се случи на малата, се што не јадат малите.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Morav da i dadam nesto sto kje ja zainteresira da odam vo wc. Kutijata bese zatvorena. Ja otvorila (prvpat ja otvara)i zavrsila rabota. Fala Bogu dobra e, znaci ne izela mnogu. Samo blizna i se namrsti. A pusta majka kje se vadi od pamet. Tocno moja greska e, ama crknav od grizi. Fala za mislenjata na site.

18. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Nisto ne im e a krema im e najvkusna sistojka :) jas koga mu menuvam peleni mu stavam na racinjata da pravi mac mac ama toj krem sekogas zavrsuva vo usta dobro ok ne e kolicina edna tocka samo ama nego mu e interesno i go jade :)

На dejana2 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. dejana2

dejana2 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    38
    А вие мајки кои не сте во мк, како зборувате со децата дома, зашто освен во градинка во коМуникација со други деца како ќе го научат другиот јазик пред да тргнат на училиште?

20. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    @dejana2 jas i zboruvam na makedonski,nekoi zborovi(da,ne,ajde,ne tamu, i slicno)i gi kazuvam i na italjanski za da pocnuva po malce da razbira i italjanski.
    Isto taka gledat i crtani od koi dosta se uci jazikot,i taka ne planiram vo gradinka da ja pratam pred 3/4godinki a do togas ke gi znae i dvata jazici.
    Sepak prvin makedonski kako i sto zvoruvame doma :)