Прашања и одговори поврзани со растот и развојот на децата

Дискусија во 'Дете' започната од kristinamk, 20 февруари 2011.

1. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Аха, да од 5 месеци јадат манџи, на 7 прозбореле, на 9 какаат на нокшир и од 10 прооделе..... Како да не. Јас не се замарам, не објаснувам, си терам по свое, кај ќе ми беше крајот ако за се се замарам.

На girl-miri и slimy им се допаѓа ова.
  2. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Нема правило...некои порано, некои подоцна проодиле. И сигурно нема никаков проблем, само е во прашање време кога самото ќе биде спремно па без помош да зачекори. Некои проодуваат на 10, други на 18месеци (знам такви случаеви), та за година две и едните и другите трчаа и играт без проблем. Затоа спокојно и трпеливо...
    Инаку ќерка ми прооде на 12,5 месеци. Претходно не даваше никави знаци на проодување, освен што сама се исправаше во креветчето и се движеше по него. А вака по дома ниту еднаш не се исправи сама на маса и да се движи по неа.Го прескокнавме делот ,,одење по мебелот низ дома,, Сите ми велеа дека е дебелко бебе и наводно касно ќе прооди (а мене па гајле ми беше дали рано или касно ќе биде). Еден ден кога се вратив од работа ме изненади со тоа што сама се движеше кон мене. Дури сум била јас на работа, баба и ја паткала низ дома и ја оставала сама да оди.Не и требало многу обиди да направи, штом сфатила дека може без помош лесно се охрабрила и тргала сама да оди. Ете ја сега трча низ дома, паѓа по 100 пати ама нема плачење. Од желба да стигне до некаде заборава да плаче...циркузи сме низ дома!

На slimy, irenna и Mrs.Bass им се допаѓа ова.
  3. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Ќе проодат кога ќе им дојде моментот, ама и вие не ги придржувајте и пазете цело време - како што треба да учат одење, така треба и паѓање. Со секое притресување само стресот им го наголемувате, затоа опуштено и обезбедете го просторот околу нив, се' друго само ќе си дојде ;)

На MacenceEna, joy1 и slimy им се допаѓа ова.
  4. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    @snegulkata ти благодарам многу и јас се водам со тоа дека секоа дете сам кога ќе биде спремен ќе се пушти ама пак кога слушаш нон стоп од другите демек „ касниме „ ние и дека треба да се бринем за тоа??
    А ние сега имаме 13 месеци само.И син ми е буцко подебел и затоа не може да се исправи лесно гледам, кога имавмо последна контрола докторката рече перфектно здраво е детето сам кога ќе посака ќе хода.
    Ме утешивте многу мајки, полесно ми е кога споделувам со некој кој може да ме разбере и е во иста ситуација како јас @irenna .

5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.910
    Допаѓања:
    36.745
    И мојава е скоро 13 месеци и сеуште не оди.
    Лази, се потпира на мебелот дома (дури и на трпезариската маса се исправа) ама абер нема од одење.
    Неколку пати пробував да ја паткам, не сака. Најверојатно кога ќе биде спремна, тогаш ќе прооди. Јас ич не му се секирам, ниту пак сум цело време залепена до неа. Ја оставам сама да ја истражува околината. Се разбира дека секогаш ми е пред очи, ама не и дишам на врат.

На Glasna и slimy им се допаѓа ова.
  6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    @slimy kerka mi proode na 14 meseci i edna nedela. Nemoj da se grizis. Ne go forsiraj sam kje si preodi. Da ne mu stvoris povekje strav. Inaku eden nas prijatel proodel na 7 meseci, a kjerka mu na 9 proode. Site deca ne se isti. Koga kje mu dojde vremeto togas kje se pusti da odi. Koga deteto kje si bide spremno.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    Ти благодарам мила многу,
    Знам дека така е јас проодев кога сум имал 15 месеци мајка ми рече валјда на мене личи.
    Поздрав :inlove:

8. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Slimi voopsto ne se sekiraj ima vreme ce trca bucko cel zivot. Malava ima skoro 14 meseci i seuste ne e proodena. Se isprava, lazi, se prefrla od masicka na fotelja no sama nikako da proodi. Samo sto ce ja pustamnod race vedas sednuva na gaze- znaci seuste ne e spremna.

9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    slimy ic ne se grizi malava na 13meseci ne ni znaese da pusti noga a ne pak da odi ili pak sama da odi,se sama si pocna koga si imase sila za toa.
    site mi vika lelee nema da proode pred godina,lele nosija me pregled :D eve ja odi veke dva meseca i toa ne sednuva ic :D
    uzivaj mila ke si mu dojde samo toa,za den ke go vidis kako cekori ;)

10. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    @iki26 ti blagodaram mila se nadevam deka taka kje bide samo se molam da bidam doma da ne sum na rabota da ne gi propustam prvite cekori, ionaka propust am cel den sme razdeleni i mnogu mi nedostiga.
    @girl-miri me ohrabri duso kako i sekogas so tvoite pozitivni soveti .
    pozdrav i backi do vasite malecki

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  11. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.329
    Moeto dete e rodeno vo Januari, a proode vo April slednata godina.
    Nisto ne mu fali, ke si proode koga ke mu se saka.

На stefanija70, slimy, girl-miri и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Ortopedot mi dade eden mnogu ubav sovet za prooduvanje, mi veli site deca prooduvaat vo isto vreme, a toa e koga ke naucat da pagaat. Taka da ne se sekirajte, posle koga ke proodat odi fati go.
    Izvinete lat. od mob. sum

На Mrs.Bass и slimy им се допаѓа ова.
  13. Gordana988

Gordana988 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2015
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Zdravo majki, imam bebence od 6 meseci, veke lazi i se podiga....od samiot moment koga se rodi e postajano aktivno. Sekoj moment koga e budno e aktivno, mrda so nogjinja racinja, se vrti. Koga ke go zemam vo race se buta, me kloca postojano se mrda. Moram postajano da bidam pokraj nego vo sprotivno panicno place, ne dozvoluva nikoj da zeme, nisto ne ja interresra povekke od 3 min. Site prijatelki koi imaat deca im se mirni, pretpostavuvam deka e normalno ama malku mi e strav bidejki e premnogu hiperaktivno. nekoja majka da go ima istoto iskustvo?

14. Neodlucna

Neodlucna Популарен член

Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    1.053
    Ех и кај мене нешто слично. Од моето искуство тоа е одприлика 50 % вродено а 50 % дека ги мазиме, не дозволуаме да поплачат, сигурни на секое нејзино заплакување си трчала кај неа и сега не знае за друг начин. Мојот е сега 3 скоро, и да е жив и здрав уште е ист, но се навикнав, обожавам што имам пргаво дете, сегде се уклопува одма во секое друштво, игра, беснее но се додека сака после одма мамаааа. ете се прилагодувам. бај д веј мртва уморна сум и слаба и пропадната :D. И не им љубомори на тие со мирните, сите си имаат свои проблеми како и начини на грижење.

На Gordana988 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Многу е рано да го наречеш хиперактивно.
    Мојот внук од сестра е дијагноатициран со хиперактивност на 3,5 години ама кога беше бебе беше многу мирен.
    Намали телевизија гледање за почеток.

16. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Ke ve molam za brz odgovor sinko do 15 casot bese ok jadese piese igravme se smeevme doruckuvase i uzinka obroce kako sekoj den. Koga stanal od spienje i eve uste gori od temperatura. Dali mu e moze zspce 2 god. I 2 meseci nemame 5 ki. Denovive imase i po kasesta stolica i pocesta. Poradi toa sto ne sme bile vo kontakt so dr deca se mislam deka e zapce ke idam sega doma da vidam. Mislenje vase mn. Sum voznemirena

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.763
    Висока Т се јавува од мн причини:заб,уво,грло,вирус,уринарна инфекција.
    Бидејки е ноќ појдите на брза помош.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  18. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Мене ми личи на вирус. Некогаш и ние им носиме вируси, не треба контакт со други деца.

19. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Sestrami so decata e vo mak i vika dvete decata imat nekoj virus temperatura proliv i povrakajne pa zavrsija vo bolnica cel den.
    Odi na dezuren dokolu e visoka T ne cekaj.
    Jas od ovie virusi ovoj period gledam pomalce da se dvizime so lujge i deca.

20. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Cela nok bevme so t vo 12 mu staviv cepce eferlagan 38 ,7 spievme do 15 i posle 39 t i odvaj ja simnavme pak so cep i ocet na nozete cela sum premorena. Sabajle pak 38.,5 ne mu davam nisto samo tusiranje. Eve 11 saat e malku caj pieme maklu supa i ete 37,5 t of nemozam veke :(