Прашања и одговори поврзани со растот и развојот на децата

Дискусија во 'Дете' започната од kristinamk, 20 февруари 2011.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.756
    А на лекар не бевте?

2. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Ne nebevme se javiv i maticnikt ni bil na odmor a od zamenata ne sum ic zadovolna. No ako ne mu se simnuva utre sabajle ke mora da odime. Go legnav vo 12 so 38 t mi kaci vo 13 39.5 vednas go razbudiv i pod tus i mu dadov blokmaks sirup iskustvo nekoj od sirupot. Prv pat go koristam. Sega ima 38 ama so golema zal morav da zaminam na rabota ke si puknam a mm se vrati da go cuva.

3. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    5.373
    @karak да не испаднам дека кажувам бабини деветини нека му стават ако стои чорапчиња со киселина.Јас кога сум испаничена и кога не му се намалува од сирупите му ставам делува кај моето

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    @karak алкохол 70% мешан со вода 1:1 размер и мачкање. Ако е помирно детето нека натопи многу убаво крпа со растворот и така да ја цеди поминувајќи насекаде освен на главчето.

Вака и на Клиника и ја симнуваат.

5. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    @karak ние користевме Блокмакс, од мое искуство поспоро ја симнува температурата од Далерон, ама и поспоро се качува, дури и на 4 саати му имам давано Блокмакс. Ако е вирус ќе трае 4-5 дена, туширање, ладни облоги... макар што јас успевав да му го разладам телото ама главата му вриеше. И дајконот симнува темп. изрендан во една тетра и се става на телото и главата.

На pravnicka2 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. pravnicka2

pravnicka2 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2013
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    333

Истата ситуација ја имавеме и ние.Доколку се крева температурата до 39-40 мора да го однесеш на лекар.Син ми од нигде никаде ми крена температура 40(пред тоа ни носе му течеше ни кашлаше ни ништо)кога отидовме на лекар ни кажаја дека има гној на крајниците(и јас се чудам какое тоа можно зошто многи го пазам ни ладно му давам гледам се да е стоплено,го облекувам нормално прикладно со времето)
    Му препишаја терапија антибиотик(не можам да се сетам кој зошто ова беше прошлата година)и докторката ми рече дека неколку дена ќе крева температура додека не проделуваат лекарствата.И јас му давам сируп Блок макс,и сум прилично задоволно.Бидејќи детето има висока темопература 39,не се надевај дека со сирупот ќе му ја спадниш на 36.Таа може да слези до 37 со нешто/38
    Со помин да ви е!!!

На joy1 и karak им се допаѓа ова.
  7. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Imame tusiranje na sekoj 20 min.nokeska ocet na corapcinjata i oblogi. Dejstvoto na blok maksot pominalo i povtorno se borat so t. Zal mi e sto ne sim so niv znam deka mu trebam na maloto. Ali obavezno sabajle na doktor :(

8. pravnicka2

pravnicka2 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2013
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    333
    Како поминавте?Бевте на доктор?

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  9. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Da bevme sabajle ni rekoa crveno zsr grlo. Inaku cela nok se cuvavme tem. Imase eve denes dva ipol dena on so mal prekin pksleden pat nokeska blokmaks mu dadiv vo 2 pa sega pak pred rabota vo 13 zaroa sto pak kaci. Doktorkata ni prepisa antibiotik no uste ne sme mu dale ke go pkdrzime i denes od pricina sto ete pkgolem del od denot ne krena tem. Tecnosti pie malku kasna pa moze i da mu pomine grlceto. Predhodniot mesec ete taka pak trebase lekovi da prima no so mm se dogovorivme da ne zima nisto isto crveno grlce a site brisovi i krvta mu bea vo red. Ete ke pocekame do utre pa ke vidime dali ke dademe lekovi. Sakam bar organizmot malku od malku da mu se izbori

10. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Вари му чајче од бозел,или босилок колку толку ќе му го смири грлото

11. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Pocnavme so antibiotik nema sansa prirodno 3 dena izgore od t. Denes bil podobar jas na rabota sum ke zbesnam ali toa e za dr tema aj bar mm e doma go cuva jadel makaronki i malku cokolino srce ima apetit a bolnicko. Se nadevam denes ke bide podobar od sirupot. A nie ke pospieme poveke od 2 saati. Samo neka e dobar majcino srce izdrzuva se ;)

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. d.Darla

d.Darla Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    160
    Сигурно прашањево го имате 100 пати одговорено досега, ама итно ми е и немам време да барам на форумов :/ Ќерка ми има скоро 5 години и денес на секој саат повраќа...Ве молам репорачајте нешто, пие и чај од нане и соленки...Како да го запреме повраќањето? Фала...

13. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    Нас многу ни помага шилките емесан, ама прво обавезно консултирај се со педијатар.

На d.Darla му/ѝ се допаѓа ова.
  14. d.Darla

d.Darla Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    160
    Што е тоа?

15. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    супозиторие се за доле Емесан, за повраќање се ама не можеш на своја рака да ги земаш треба рецепт од педијатар.

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.756
    Емесан се чепчиња и може и без рецепт да се купат

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.851
    Допаѓања:
    202.953
    Чај од нане и банана не. Соленки, варен компир, двопек може. Можеш електролити да раствориш во малку кока кола и дај и голтка по голтка, ќе го прекине повраќањето. Смекта прашок ако имаш, уште подобро. Емесан К чепчињата мислам се за помали и нема да и делуваат. Инаку, немој да даваш ништо одма после повраќањето, нека се смири желудникот. Ако не престане да повраќа, трк на лекар, да не дехидрира.

На d.Darla и joy1 им се допаѓа ова.
  18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    hey majki nie sme 19+ neseci i vi posledno vreme navecer ic ne spieme. se budi kjerka mi na pola saat ili saat. Ima nemiren son, samo mrda i preta. Uste se doime ama ne stanuva dekogas za doenje. Mislite li deka e period ili ima bekoj skok vo razvoj na godina ipol.??

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.851
    Допаѓања:
    202.953
    Како стоите со заби? Тројки, петки?
    Ако е премногу активна преку ден, го преживува сето она што и се случува. Вообичаено е на таа возраст.

Мојов имаше ноќен терор во тој период, ама кај твоето девојче не ќе да е тоа. Или заби или премногу активност.

20. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    ^^
    Колку што знам има скок во развој и на 18 месеци.