Прашања и одговори поврзани со растот и развојот на децата

Дискусија во 'Дете' започната од kristinamk, 20 февруари 2011.

1. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Mamicki gledam za temperatura ste pisale,pa da vi kazam edna prijatelka na majkami ima kazuvano nejzinite devojcinja nemalo sansi da krenat a bez inekcii da ne pominat.Edna zena i kazala koga ke krenat da im skapi jajce vo corapcinjata i da im gi oblece i taka da prespijat i vistina im pomognalo toa i sega taka pravi sekogas koga krevaat.Nisto ne gubite probajte ako deluva zasto da im davate lekarstva uste sega,moe e da vi kazam pozz

2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    zabi ima od 1-4 i gore i dole. Ja pipkam za petkite ama nema nisto. Preku denta e aktivna, trca, skoka. Mozebi e skoks vo razvoj. Se mislam da ne stanuva samo za cicanje da ne e gladna. Inaku vecerame i spieme. Nemam plan da ja odbijam od cicanje, ponataka.

3. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Не знаев каде да ја ставам статијава, па ми се чинеше најсоодветно место.
    Впрочем, Др. Ранко Рајовиќ го имам слушано и порано, некои од неговите предавања и можам да кажам дека многу се согласувам со него и препорачувам ако имате можност да го слушнете некое од неговите предавања (јас ги слушав на јутјуб). Мислам дека се многу корисни за секој родител, посебно за родител од ова нашето поднебје.

http://www.ringeraja.mk/statija/dr-ranko-rajovik-roditeli-razbudete-se_5031.html

На Annath и chocolade им се допаѓа ова.
  4. lans

lans Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    153
    dali nekoj ima odneseno svoeto dete na testiranje za sluh gore na drzavna klinika?
    testot e dodeka spie deteto,pustaat zvuci i merat mozocna aktivnost da vidat dali mozokot reagira.snimaat moznocna aktivnost preku tri lepenik,dve zad ushite i edna na celoto

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.988
    Допаѓања:
    327.726
    Мајки ве молам за совет.
    Керка ми со денови е некакп тажна и повлечена.Само лежи.Денеска конечно се отвори.Во класот(2 одд е) бирале претседател на клас.Кога стигнал редот до неа ниедно дете не гласало за неа.Тоа мн трагично го сватила и тагува со денови.Ми се скрши срцето кога ми рече:мами јас не сум убава девојка и не зборувам добро како останатите затоа не ме сакаат :(
    Знам не треба да кревам фама околу тоа но ете мајка сум и тешко ми падна да ја видам уплакана поради тоа.
    Вие како родител каков совет би му дале на детето во една ваква ситуација ?

6. Sfera

Sfera Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    2.416
    @joy1 ми ги разбуди сеќавањата на периодот кога јас бев отприлика на возраста на твојата ќеркичка, на тоа колку ме растажуваа неправдите во однос на форсирањето на одредени дечиња (чие родители биле на некој начин блиски со наставник), поделбите во однос на другарувањето, поддржувањето, односно неподдржувањето на едни со други, итн. Не сум била дете на познати, финансиски премоќни родители кои би биле подготвени да го задоволат секој мој каприц. Ме воспитувале дека мое е да учам, да си ги исполнувам своите училишни обврски, да бидат примерна и дисциплинирана ученичка. Така и јас го советувам својот син кој е една година помал од твојата ќеркичка. Се сеќавам дека "неправдите" најмногу ми пречеаа до петто одделение, кога ни се смени наставникот, ни дојде класен раководител, па ајде нови предмети, наставници, поголеми обврски итн. и тука мислам дека најмногу излегуваат квалитетите во однос на учењето. Не сакам да се фалам, а нели и немам никаков бенефит од тоа... бев ученичка број еден од петто, па до четвртта средно. Моите соученици имале вид и слух за тоа и самите ме предлагале и избирале за претседател, со мандат од петто до четвртта средно. Можеби затоа споменувањето на оваа "функција" не ме фасцинира. Од личен аспект, не гледам никакви бенефиции и привилегии од истата, освен социјализирањето со останатите соученици дека не сме подготвени за испитување за денешниот час, може ли да се одложи истото за наредниот час. Извинување (брукање) пред професорите од страна на претседателот, во името на целиот клас. Да не должам, забегав во друга тема.
    Оттука, мојот совет би бил во насока на тоа како мене ме воспитувале моите родители и како јас го советувам мојот син кој како што кажав е на приближна возраст со твојата ќеркичка, и верувам дека се среќаваме во исти/слични проблеми, ситуации... Нивно е да учат, да си ги извршуваат своите обврски, да бидат дисциплинирани, и на крајот на денот ќе се најдат некои кои ќе ги препознаат нивните квалитети, а дали ќе бидат или нема да бидат наградени за истите е релативно прашање.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    @joy1
    Јас вака би и одговорила:
    "Те разбирам и фала што сподели со мене ( на тој начин не и ги негираш чувствата и ја охрабруваш повторно да споделува со тебе), ама ти знаеш дека тоа не е вистина. Ти си умна и убава девојка и никогаш немој поинаку за себе да мислиш. Во животот ќе се случуваат работите такви, денес никој не гласаше за тебе, некоја друга прилика можеби тебе ќе те изберат за претседател, ама како и да се почуствуваш тоа не ја менува една вистина за тебе: дека си убава и умна, дури и кога никој не гласа за тебе."

Битно е да разбере и сфати својата вредност, а друго само по себе ќе дојде. Евентуално, ќе преброди тоа, ама добро е да слушне дека вреди, и никогаш да не се споредува со другите. И ти да не ја споредуваш со другите.

Се надевам не изфилозофирав многу, само ја замислив ситуацијата и се ставив на твое место, како јас би изреагирала:)

Ах деца.... не се лесни тие школски денови, а и децата некогаш знаат да бидат сурови.
    Сите сме го минали тоа, или слично.
    Битно е ние, родителите, да работиме на самодовербата на нашите деца, за во вакви и слични ситуации да не зависат од туѓото мислење, да си ја знаат својата вредност и полесно да се справуваат во иднина. А ќе има вакви ситуации сигурно уште...
    Дефинитивно треба да мислиме долгорочно кога се справуваме со вакви ситуации.

На karak, Annath, chocolade и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.988
    Допаѓања:
    327.726
    Мене воопшто не ми пречи што не била избрана :) ме станува збор за тоа ич.Туку нејзе срцето и се скрши.Мала е и претрагично го сватила фактот што баш ни едно детенце од класот не дало глас за неа.Се почувствувала отфрлена и дискриминирана

9. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    @joy1 ,
    Не сум мајка,ама кога растев бев прилично повлечено и емоционално дете,па ќе се обидам да ти одговорам од моја перспектива.
    Научи ја ќеркичката секогаш да разговарате за се што се случило дента на училиште. Мене ми доаѓаше многу подобро откако ќе зборував и гласно ќе го кажев проблемот,макар било нешто најситно на свет. Помогни и да ја израционализира ситуацијата. Пробај да и објасниш зошто нештото се случило,дека не е страшно,може да се промени и така. Знај дека тензијата особено ќе и се зголемува во недела навечер,кога ќе знае дека ја очекува средбата со децата другиот ден. Па пробај да и посветиш повеќе време во тој дел од неделата.
    Воспостави другарски однос. Да знае дека ти ја цениш,ја вреднуваш,дека си тука за да и помогнеш во остварување на целите,дека може да ти верува. Тоа што го зборувате нека остане меѓу вас,не го споделувај со наставничките или други мајки од нејзина близина,за да не се почувствува како таа да е проблем што ти треба да го решиш.
    Заедно сконцентрирајте се на позитивните особини нејзини и пробајте максимално да ги развиете. На пример мене секогаш ми оделе предмети со размислување,логика,а многу помалку социјализирањето со децата. Па така ако едниот аспект во животот ми бил развиен и исполнет,сум имала од што да црпам самодоверба и на што да се ослонам,кога некој друг аспект бил послаб. Да и помогнеш со учењето е многу важно и да ја поттикнеш на активност на час. Тогаш она што го учела го повторува пред публика,ако знае ,добива потврда од околината дека добро го направила тоа и така самодовербата и расте ,а после и полесно ќе остварува контакт со децата.
    Исто така,посрамежливите деца,остваруваат подобар контакт во дружење еден на еден. Покани некое другарче на гости,однеси ги на кино,во зоолошка. Да стекне доверба и да се почувствува прифатено полека полека. И така постепено зголемувај го кругот на деца со кои има контакт надвор од школо.
    Ако наскоро и доаѓа роденден заедно со другарчињата пробај да и организираш роденденска забава изненадување каде нивното внимание ќе биде насочено кон неа. За да види дека децата ја сакаат и ја прифаќаат.
    Инаку ваквите проблеми се минливи ако детето воспостави самодоверба и исчезнуваат во средно школо. Е сега, емоционалноста и зимањето се при срце и тивкото патење се карактерна црта и јас уште си ги носам. :)

На WORRIED.BT, Annath, Sfera и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.988
    Допаѓања:
    327.726
    Мн убав и искрен одговор
    Ви благодарам на сите,ме ставивте во размислување.
    Мислам дека знам делумно каде лежи проблемот и ке се трудам да го решам.
    Точно она е осетливо и срамежливо дете.Потиснува мн во неа и дај боже во иднина тоа да го промениме.

11. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Ova za temoeraturata stavas skrseno jajce zivo vo corapcinjata i taka da spijat?jajceto nema da se Jastece?

12. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Mozes kesence da stavis,po edno jajce vo corapcinjata i taka da prespije,ova go ima kazuvano zena sto ima deca od malku ladno i vednas se bolni

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.988
    Допаѓања:
    327.726
    Се става белка не цело јајце.Се мати белката и се мачкаат стапалата па се облакаат чорапчиња.

На WORRIED.BT, stilas7 и referentka им се допаѓа ова.
  14. butterfly*

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Sekoj razlicno znae jas taka imam slusnato taka kazuvam,ovaa kapela celo i pomagalo pa sea kako si sakate

15. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Sin mi nekolku pati mi se pozali na levoto okce. Znaci prviot pat go zanemariv mislejki deka mu vlegla trepka ili nesakajki se izgrebal, no potoa uste 2-4 pati spomna pak I mi vika samo mami okceto I go trla ili zamizuva. Ova go pravese vo rok of nedela dena no ne sekoj den ili poveke od ednas vo denot.
    Ne znam sto bi mozelo da e, nema nitu crvenilo nitu pak mu solzi. Dve ipol godini e pa me moze detalno da mi objasni sto vsusnost cuvstvuva, be znam dali e bolka...
    Ke se javam na pedijatar no ako znaete sto bi mozelo da e be molam spodelete. Vo priroda sum panicar pa za se mnogu se sekiram.

16. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Dali ima nekoj roditel ako se razbira ili ima iskustvo da pise nesto okolku sum na srce kaj dete?

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.988
    Допаѓања:
    327.726
    Што конкретно те интересира?
    Причина,последица,терапија?

18. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Ni rekoa denes da napravime eho na srce kaj deteto koe ima 3godini,na prasanjeto zosto ni rekoa deka ima mal sum na srce kako kaj mnogu decinja.Mene me interesira dali e opasno?

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.988
    Допаѓања:
    327.726
    Точно мн дечиња го имаат.Некои од само рагање некои го стекнуваат во тек на живот поради анемија,висока Т или високо аст.Стекнатото скоро никогаш не захтева терапија.Јас исто имав на 6 год возраст и водам апсолутно нормален живот.

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Земи си упат за на очен преглед. Можеби е инфекција, а може има некоја прашинка навлезено. Не се страшни тие прегледи, само може да му олесни на малото. Сепак око е!