Прашања и одговори поврзани со растот и развојот на децата

Дискусија во 'Дете' започната од kristinamk, 20 февруари 2011.

1. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    29.110
    Da, od Prosvetno delo... Imam karticka za popust i znam vo komplet so blokce i boenka tuka nekade plativ

На An-na и irenna им се допаѓа ова.
  2. happiness!

happiness! Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    29
    мајки ајде совет ке ве молам
    синко од септември значи од годината до сега(21 месец), нон стоп е болен единствен месец без антибиотик и температура беше фебруари затоа во март дури 2 пати примаше антибиотик, и сега во мај поминавме добро, ноември бевме и хоспитализирани 11 дена на детско одд.
    ама сега веке 2 ден е со висока ТТ и поврајкање велат вирусно (така кажува крвната слика) секогаш ни се исти симптомите ме загрижува фактот дека е секој месец настинат и тоа што во последно не спага ТТ вчера дадов одвај во 20 часот Блокмакс 4мл и крена ТТ 40 за нецели 3саати, ај на болница како и секогаш и чепче ставивме оти почна со поврајкање, и дијазапам за да се смири па инфузија и спадна ТТ на 36,6 живи срекни во 2 и кусур идиме дома и во 4саат пак 39 ТТ

Сакам ако можите да споделите имунолог во Скопје или било каде добар, педијатар што сметате дека е можно да помогни, начин да се зголеми имунитет ( пиковит, вит Ц, и тие имуносирупи не ни помогаат за жал), инаку веке почнав да се сомневам на крајниците дека ствараат проблем ама не знам каде би можела да почнам да барам решение, од кога е роден викаат црвено грло, големи крајници и се останува на тоа на збор...
    ми е страв дозите на парацетамол и ибубруфен ми се мн зачестени, максимални и не даваат задоволителни резултати

3. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Како се набавува картичкава за попуст?

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.559
    Каква ви е крвна слика?
    Колку се леукоцитите,црп,аст?
    Брисеви?

5. happiness!

happiness! Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    29
    Krvna slika e super koga e zdravo detevo, a leukocitite se pokacuvaat uste na prv nagon za povrajkanje i posle nekoj saat sleduva TT , brisovi od grlo nos bea uredni pred nekoj mesec pravevme toa crp i ast ne znam sto se :)
    Eve sega posledno blokmax deluva 6saati so pomimati 40saati so visoka TT spustena pod 38 bese se na se nekolku saati

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.559
    Епа тоа те прашав колкави се леукоцитите?
    Они при вирус пагаат а не се качуваат.А тебе ти рекле вирус.Вирус не дава упорна Т и не се третира антибиотски
    Проблемот сигурно ви лежи на друго место

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @happiness! ако имате само еднаш брисеви досега направено од грло и нос, направете пак...
    И не ќе е лошо малиот да биде прегледан и од орл доктор, штом викаш дека крајниците се можно жариште...

Можам да замислам како ти е, ама толку високи температури толку често не се од вирус...

Побарај АСТ (АСО) - антистрептолизински - О тест за стрептокока.... И таа може да е предизвикувач на многу работи... Дали има болки во зглобови?... Ова сѐ се нагаѓања, ама чаре мора да се најде....

8. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Kako se pravi.test za streptokoka?

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.846
    Допаѓања:
    202.910
    Се испитувa титaр нa aнтителa преку венскa крв. Требa дa е дo 200, се нaд тoa пoдлежи нa терaпијa сo aнтибиoтик.

На Kaetana и stilas7 им се допаѓа ова.
  10. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    АСО-тест покажува присуство на антистрептолизин-О што е антитело за борба со стрептолизин-О од стрептококата. АСО или АСТ покажува присуство на антитела во крвта, кои ги има малку подолго и по инфекција со стрептокока (до 6 месеци). Во секој случај покажува неодамнешна инфекција, и треба да се следи вредноста - треба да опаѓа.

Ако сакаш да дознаеш за моментална инфекција и да ја локализираш стрептококата се зема брис од грло/нос.

11. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    A kako da i pobaram na maticnata da napravime ispituvanje?na sto konkretno da ispitame i koi analizi da se napravata,deteto ima streptokoka podolg peruod i posledno dobi gnojna angina na grloto.izvini so dodevam.

12. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Нема никаков проблем, не додеваш. Затоа сме тука, ако можеме и знаеме да си помогнеме.

Каде имало детето стрептокока? Со брис или со крв ја утврдивте?

Направете контролни брисеви од нос и грло, а на матичната кажи ѝ дека сакаш АСТ да направите за бетахемолитичен стрептокок.

Што мака има детето?

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  13. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Sinceto posle periodot na poseta na gradinka lani dobi strepokoka phneumone izolirana od sekret od nos(zemena trahijalno),pauzirase doma opstata zdrastvena sostojba mu se podobri i ne se razbole poveke,no pred dva meseci povtorno se vrati vo gradikna kade odese nepolni dva meseci se dodeka.ne dobi temperatura i crveno grlo od kade bese tretirano so antibiotik no po edna nedela dobi visoka temperatura i gnojna angina.povtorno mu se zema sekret od nosot za da se utvrdi dali ima bakterija i bese izolirana slednava bakterija Moraxella(branchamella)catarrhalis.denes go zedov rezultatov i mislev deka se raboti za streptokokata ama ovaa nova bakterija moze nekoj da kazes kako se dobiva dali e opasna i kako se leci?fala

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.846
    Допаѓања:
    202.910
    Во однос на стрептококата - има повеќе видови, конкретно за пнеумони не се испитува АСО титар, туку за стрептокока пиогенис (бетахемолитичен стрептокок од група А). Лоша е, затоа што напаѓа срце, зглобови, бубрези, остава лоши последици ако не се фати на време, и затоа проверуваат титар на антитела, тој се следи ако детето е склоно кон гнојни ангини предизвикани од стрептокока, а не ретко таа стрептокока знае да даде и шарлах како клиничка манифестација, што сепак зависи од имунитетот на детето.

Мораксела или бранхамела катаралис е респираторна бактеријa, знае да предизвика посериозни проблеми кај хроничните болни, причинител на пневмонија, на воспаление на средно уво и компликации на истото, многу почесто предизвикува лесни воспаленија на горни дишни патишта, ама знае да се закомплицира, зависно од имунитетот. Не мора да значи дека кај сите ќе биде комплицирано, со солидна терапија се средува.

На Kaetana и stilas7 им се допаѓа ова.
  15. d.Darla

d.Darla Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    160
    Ќерка ми има 5 години и сакам да испитаме за кандида? Како се прави испитувањето, само преку мокрача? Многу се чеша и се однесува како во пубертет :(

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.846
    Допаѓања:
    202.910
    Со брис се одредува. Од срамните усни ќе и земат, немај гајле. Се жали на нешто, освен чешањето?

17. d.Darla

d.Darla Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    160
    Некогаш мислам дека е од тоа што јаде премногу благо, инаку не се жали, ама сака да се чеша (од креветот на пример) ...ми е страв да не едруго проблемот

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.846
    Допаѓања:
    202.910
    Можно е да се самозадоволува (штом велиш дека се чеша од креветот) - нормално за таа возраст, можеби личи дека е рано, ама кај некои деца има фаза на спознавање на сопственото тело малку порано отколку кај другите. Не е единствена, не е така ретко, и најчесто поминува само од себе, без да се обрнува многу внимание на тоа. Ако сакаш, консултирај се со матичниот педијатар, види што ќе ти препорача.

На galapce, Waka-waka и referentka им се допаѓа ова.
  19. Male4ka25

Male4ka25 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2014
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    8
    Majki sakam nesto da prasam. Sin mi ima godna ipol i pedijatarot mi rece deka trebalo da mu go otvoram copceto celata glavicka da ja izvadam nadvor da iscistam i pak da go vratam nazad. Da ne mu se zalelepo kozickata. Jas probuvam no koga mu go otvaram dupceto mu e epten malo za da izleze celata glavicka nadvor, nemu mu se otvara ama glavickata ne ja sobira niz toa malo dupce. Bevme i kaj doktorot nekolku pati ama koga toj probuvase sin mi od strav samo placese i doktorot rece deka od strav (koga se plasi od doktorot) samo mu se sobira copceto i nemoze togas da ni pomogne. Neznam dali e normalno toa taka da bide mozebi koga ke porasne ke mu se otvori dupceto poveke pa ke moze da mu izleze glavickata ili da barame pomos kaj dr doktor? Imal li nekoj vakvo slicno iskustvo???

20. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    @Male4ka25 i jas imam sin 3 godini za otvaranje na kureto treba da se pocne uste od bebe no na site ni e strav. Eve I jas na sekoe banjane mu go otvaram toa treba posilno I pojako treba da mu e kureto nadrveno a niv gi boli. Fakt e deka polesno ke pomineme ako mu go otvarame nie zosto na klinika se zivotni. No sreka do sega si mocka ubavo nemame problemi pa moze I ke potporasne I sam ke si go otvori ako ne ke odome na klinika treto nema