Прашања и одговори поврзани со растот и развојот на децата

Дискусија во 'Дете' започната од kristinamk, 20 февруари 2011.

1. Male4ka25

Male4ka25 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2014
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    8
    Fala ti mnogu za odgovorot i nie sega zasega nemame problem so mockanje.

2. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    624
    Тука најблиску се пронајдов за мојов проблем....

Денес го однесовме син ми (2 години) на ортопед кај Темелковски. Двете стапала со прстињата му одат навнатре. Ни рече обратно да му ги облекуваме обувките (топлинки, патики) и така да оди. Веднаш му ги сменивме и воопшто не му дојде чудно на детево, него си го прифати тоа скроз нормално.
    Прашањето ми е далинекоја до вас се соочила со ваков проблем, и ако може да ми препорачате друг ортопед да одам на второ мислење...

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.559
    odi kaj dr vidoevski

На galapce, nadelinka и Пчела им се допаѓа ова.
  4. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Ова е стар метод кој го применувале нашите баби и мајки кои самите се сметале за доста стручни, но затоа сме сите со искривени стапала и нозе. Имам слушнато за тој ,,метод,, искрено не би го применила на свое дете. Некако повеќе верувам на ортопедски обувки отколку на ова. А можеби и грешам, не знам!
    Побарај второ мислење, немој со ова наопачко носење на обувките поголем проблем да направиш.

На galapce, girl-miri, nadelinka и 2 други им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.615
    Допаѓања:
    76.846
    Vidoevski pa vika deka takvoto gazenje e normalno kaj malite decinja, taka so takvo gazenje deka se doblizuvaat kolenicite i nozete se ispravuvaat, on ne preporacuva ortopedski cevli do 3god, mi objasnuvase deka site koi nosele ortopedski cevli i posoci so prst nakaj maz mi, koj ima noze kako voz da pominal (stvarno kako mal nosel ortopedski samo) deka nozete se iskrivuvaat nanadvor, a jas pa ne, jas golem dvor imav i povekje boso dete bev, nikogas ne nosev skapi ili ortopedski obuvki. Pobaraj mislenje od drug ortoped, neznam za kolku vnatresno gazenje stanuva zbor, isto i sin mi taka gazi..
    Jas sum na toj stav deka sto povekje stapaloto da e na prirodno gazenje, da nema pernicinja, odnosno da ne se nosat ortopedski cevli, sto povekje boso deteto.. primer bas pleminjana so kakvi pravi noze se, a samo bosi se :D

Последна измена: 18 септември 2016
    На galapce, girl-miri, nadelinka и 3 други им се допаѓа ова.
  6. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    624
    Фала на мислењата.

Детево мое цело лето беше босо, на песок, камења, трева, и дома си е така навикнато.Ама сега почна во градинка така да топлинките се неизбежни. Инаку и Темелковски кажа дека до 3 години не се даваат анатомски или ортопедски кондурчиња кај деца бидејќи нема да го дадат посакуваниот ефект. Ќе одиме неделава на вотор мислење па ќе видиме што ќе ни кажат...

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.615
    Допаѓања:
    76.846
    Меки топлинки со рамен ѓон... исто како да гази босо...

8. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Тоа дека до 3 годинки не се препорачува ортопедски обувки не е правило по кое мораме да се раководиме (по мислење на др. Бојаџиев )Кај некои дечки има поголемо искривување на стапалото , и треба навреме да се реагира.
    Баш заради тоа дека до 3 години нема потреба јас не почитував мислење од ортопеди и не ги земав обувките кои на 2 годинки ни ги имаа кажено да ги носи. Но летово ептен ја загледував во стапалото и со мое нестручно око се гледаше дека ептен и ,,забегува,, стапалото. Сега е 2,5 години и имаме големо искривување на левото стапало. Мора да носи. Ако сум ја сфатила работата сериозно и навреме ги носеше до толку немаше да се искриви стапалцето.
    Боса оди многу, освен анатомски обувки други нема носено... ама ете стигнавме и до ортопедски. Се разочарав кога ми кажа дека мора до 6 години да е со ортопедски обувки, а поанатаму со влошки. А грди ми се ептен тоа ортопедските, како за чичко ми се не за детенце, ама тоа е.

9. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    624
    Мајки еве ние бевме и на второ мислење кај Др. Споа во Ремедика, и тој ни потврди сето она што ни го кажа Темелковски. Сите обувки обратно да се носат. Сега за сега тоа било доволно, ососбено за топлинки за по дома или во градинка. И двајцата ми кажаа дека треба време за да има некаква промена (ако воопшто ја има) па следно видување во мај. Ианку за одење босо кажаа дека е многу препорачливо, ама не на паркет, него на нерамен терен песок, камчиња...

10. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Не знам дали е пишувано претходно, имам огромен проблем здравствен со детево прво. Оди во градинка веќе 6 месеци, ама оди 1 недела па паузираме нормално ради настинка. Од последново настинување сфатив дека не ми е крива градинка туку моево од што вика, грлото одма поцрвенува, носот се полни со секрет од плачење и ете го кругот. Сега сум со бебе дома и мора да оди, не се издржува со две дома и не можам да го анимирам цел ден сама. Ноќе се гуши и едвај спиеме од апнеи кои ги прави од секрет во.нос...ни капки ни инхалации ни антихистамини не помагаат.

На Gabrielle... му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Да одите на орл?
    Да видите да не има мака со трет крајник, ресичка, или нешто такво? Најубаво ќе може да се дијагностицира, башка аспирација таму направена ќе ве ослободи привремено.

12. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.901
    Допаѓања:
    108.051
    Мајки на деца над 5 години , кога паѓа првото млечно запче кај детето? Ќерка ми е 5ипол години , па се прашувам кога можам да го очекувам овој момент :D

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.559
    Mojata od 6 pocna da gi vadi
    Sega ima 8 i uste trae toj proces .Gi nema site izvadeno

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Дур оди детето со наопаку чевлите и ти твоите носи ги наопаку. Па да почувствуваш како му е на детето.
    Не се навредувај, не зборувам против тебе, туку против докторите што сакаат да бидат доктори со бабини методи. Кој што сака нека каже, наопачки чевли не е лечење и не е стручен совет од доктор. Да си бараш трето мислење, не мачи дете.

На girl-miri, Kaetana, LaDyDoLl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    624

Да ти кажам право детето мое цело лето обратно си ги облака јас го поправав дека таке не треба, за сега така да треба .... И да ти кажам детето не ни примети некоја разлика, нити пак нешто му смета во одење или трчање... Двајца доктори ми се повеќе од доволни, и немам намера да одам на трет. Сега за сега ќе тераме вака. ОД околината гледам дека многу родители се соочуваат со истиот проблем и решението им е исто... Ова секако не може да му наштети...

16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Абе твое дете е како сакаш облекувај му ги. Туку дали ти објаснија на кој навики кај детето да внимаваш. Односно која е причината што ги криви стапалата. Зашто џабе лечиш, ако причината за кривењето е присутна.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.955
    Допаѓања:
    153.341
    Kako kaj koe. Na sin mi prvoto zabce mu padna na nepopni 5. Sega na 6.5g mu se smeneti site edinici i dvojki. Jas mislam deka prerano pocna da gi menuva neznam dali e pricina sto rano pocnaa da mu rastat, od 5m. Zabarkata mi kaza deka moze da mu se iskrivat bidejki mu e vilicata uste mala a vtorite zabi se pogolemi ama toa e. Duri ednata edinica pred da mu padne veke novata od pozadi pocna da mu raste.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325

19. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.419
    Допаѓања:
    26.708
    ќерками направи 1 и 10 месеци и многу нервозна е направена нонстоп ме бара се лепи по мене и само ги пушта рацете и па па ми вели да ја земам и да ја шета со две раце . е сега дали е нервозна од што сака да оди а уште и е страв незнам ни јас многу е плашливка и многу инаетчивка .

20. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Imam edno prasanje za vas. Sin mi e baagi visok so 2 i pol godini visok e 97 sm. Ama vo kilaza sme 13 kg. Na sistematski bevme i mi rekoa deka e slab. Odtogas se zdebeli do 13 kg samo edno kilo i nisto poveke. Se grizam dali e ova normalno. Mi rekoa na 2 god deka treba da ima 16 kila na sistematski. Deteto jadi mn ama e temperamenten, sto da prezemam kazete mi iskustva