Прашања и одговори поврзани со растот и развојот на децата

Дискусија во 'Дете' започната од kristinamk, 20 февруари 2011.

1. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Син ми има две години и три месеци и 13,5 кила. До скоро не мрдаше од 12 кила и си викав ќе се поправи ли ова дете некогаш :)
    Јаде, крвната слика му е добра, цел ден е на нозе, заспива и газот му мрда, не може да седне ни за јадење ни за пиење :D
    Никој до сега не ми рекол дека е слаб, минатата недела го мерев во Систина, беше нешто болен и докторката ми рече добар е, и матичната не ми искометирала за килажата.

Последна измена: 27 октомври 2016
    На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Abe edvaj navecer zaspiva nekogas. Hehe mojot sednuva samo za mleko pienje. Vo sistina nisto ne ti rekle. Da ne se grizam ko taka i jas. Abe pusto majka.

На galapce и irenna им се допаѓа ова.
  3. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Nie majkite se ima nesto za sto se grizime, stom deteto e zdravo,jade pie i krvnata slika mu e ok nema za sto da se grizis, pa ne site moze da imaat ista tezina.
    Eve mojot ima 2 god.i tezi 10,5 kg.i jas se grizev mnogu ama toa e nemoze da se smeni nisto, takvo e deteto ne zastanuva sekunda.
    Samo da se zdravi i zivi.

На green.eyes и galapce им се допаѓа ова.
  4. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    25.541
    Моево синче има 11 ипол кила , си јаде нормално , секогаш , речиси се јаде , освен зеленчук . Никако да го прифати . Од зеленчук само патлиџан јаде . До сега , се си е добар , крвна слика одлична , напредокот му е супер , никој не ми рекол дека е слаб , освен имаше малку недостаток на витамини , па ми рекоа да му давам пиковит сируп . Иако не сакав со сируп , морав . Зеленчукот не го погледнува , а кожата на дланките му се лупеше , па морав да му купам сируп . Инаку цврсто дете е . Недај Боже да те клоцне , ќе ти направи модринка :D И цел ден е на нога , и само си зборува по негово :rofl: течности пие многу , шишенце од 250 мл го пие без око да му трепне , после будење . Туку , прашањето ми беше како да го научам да јаде и зеленчук , разновиден , не само патлиџан ? Добредојдено ќе ми биде секое споделено искуство , совет :)

На macencef му/ѝ се допаѓа ова.
  5. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    619
    Еден куп светски педијатри велат дека здраво дете е слабо дете, само кај нас обратно. Не знам за висината ама дете од 2 години треба да има од 11 до 15кг. Ако детето тебе ти делува здраво, јаде убаво немаш проблем...

Еве ти табела: http://www.webhealthcentre.com/HealthyLiving/child_care_hwchart.aspx

На LUCERKA, galapce, zuto и 2 други им се допаѓа ова.
  6. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    Мојот за еден месец ќе прави две години па има околу 11 кила и скоро 90 цм висина.На почетокот напредуваше по 1,5 коло после стагнира,па вируси,заби...Битно јаде све,к.с. супер и по цел ден не застанува како со моторче во газот е.Ама ваљда и до гени е и јас и мм не сме којзнае колу дебели јас околу 55 а мм 65. ;)

На LUCERKA и galapce им се допаѓа ова.
  7. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Машала манакени....а можи и да е до гени, татко му е слаб многу слаб и висок.

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Хехехе има и боље од твоето - мојот нејки ни зеленчук ни овошје - освен банана...А како успеа домат да го натераш да јади? како му го даваш? мислам дали како салата или....? Не се секирај, машко е, ќе го бркаш од маса кога ќе почни се да јади хахаха

9. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    25.541
    Домати си јаде од годинка ипол . Еднаш додека мм јадеше салата , малово самото си зеде да си јаде . Ги обожава и ги јаде секако , било како салата било сецкани на кришки . Во последно време и како сокче пие од зимницата на баба му . Мене ми е страв за железото да не му опадне , до сега е добар , еднаш му беше на граница , ама му се оправи со мед и семе од коприва .. ама незнам колку е ок да се дава ова на мало дете ..

10. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    .езнам за колкаво дрте се работи,но ете да речеме во супа стави претходно сварен зеленчук па изблендиран. Јас дури во манџите така го ставам. Свежо си е свежо ама и вала е подобро од ништо.

11. CrazyGirl15

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    25.541
    2 ипол има . На изглед е слабичко дете ама е цврсто , кога ќе ме удри мислам возрасен ме удрил .. Фала ти на совет , уште утре ќе го пробам :*

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. zagrizenamama

zagrizenamama Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    30
    Majki eve i jas da prasam nesto. Maliot mi ima 15meseci ama ne zboruva. Toa tolku mne zagrizuva sto nekogas nemozam na nisto drugo da mislam. Znaci toj e veselo bebe, se gushka so site, znae da te bakne koga saka, se vrti sekigas na svoeto ime, pokazuva so prst sto saka, koga ke zadzvoni dzvonce na vratata trca lazi lazi nakaj vratata ceka da otvoram da vidi koj e... znae da mi go dade shisheto koga ke mu pobaram da sipeme voda, znae kuce, mace, pupe, cao da pokaze da dadwe baknez so raceto, kolku god imas toj pokazuva 1. Ama si brmci celo vreme na negovo, kazuva mama samo koga e gladen koga ke vlezam vo kujna, ima kazuvano mama i baba uste na 8 meseci i od togas tolku. Uste ne upotrebuva zborovi, ednas tete, teta i pak tolku. Mn saka da si igra so brat mu, gleda crtani, se raduva mn tocno na isti t.e tie sto mn gi saka. Neznam sto da mislam. Ako imate nekoj sovet ili iskustvo vi blagodaram.

13. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.418
    Допаѓања:
    26.703
    е има само 15 месеци. јас мислам дека нема место за загрижување зошто дете и до 3 години да не зборува нема гајле

14. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.952
    Допаѓања:
    153.305
    Mislam deka ednas zborevme iato tuka. I mojata ima 15m. Po nekoj zbor kazuva povtoruva po nejzini ama e daleku od zborenje. Isto se razbira. Mnogu e rano da se grizis premnogu e mal

15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    На другарка ми малиот до 2 годинки ништо скоро не кажуваше.

Нормално е за дечиња да прозборат подоцна, особено за момчиња.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  16. elimila

elimila Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2010
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    11
    majki zdravo me interesira dali ima nekoj iskustvo malata mi e 9god i veke 10den e zatnata kasla grlo crveno nalekar ja odnesov ispi amoksiklav,operil so garamicin za vo nos i pak nisto koga ja odn na kontrola bese beter so crveno grlo ni dadoa sumamed go ispi i pak nisto sega ni dadoa uste eden sumamed da pie i inhalacii da ne e toa premnogu sumamed?

17. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    На кој размак ви го дале сумамедот? Не знам баш дали е ок пак сумамед оти тој кратко се пие а подолго делува (барем за возрасни е така). А да видат дали е бактерија..да видат антибиограм за кој антибиотик да го дадат?

Носи ја на друг доктор... и тоа ОРЛ.

18. Elena4441

Elena4441 Нов член

Се зачлени на:
    21 јануари 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Здраво Мајки , ми треба совет од тие што имате искуство , може и мислење од другите не е проблем само да ми се помогни.
    Имам дете од 4 години, разведена сум досега детево не сум го удрила , не сум му викала, таткото редовно го гледа, и на камера го гледа се во ред е, но од ништо почна да пишти многу, да вика да удира по мене, да ме тегни , ми се однесува со лошо, вика бегај остави ме , се и сешто, играм со него постојано не е само оставено за се трчам по него, некогаш мислам ме манипулира веќе, ако носето течи како мајка ќе го избришам се но одма секундата почнува да вика како не е убаво избришено и писка мава, го носам игротека да си игра значи сегде е прошетано и на таблет гледа цртани се му е дадено во продавница бира тоа што сака да јади го оставам само да одлучи а некогаш а некогаш ако не земиме тоа што сака одма вриска внатре прај како да плачи , и можеби правам нешто погрешно незнам што е, цела недела е со викање веќе нервите почнувам да ги губам не сакам со викање ништо да правам и само чутам и несакам апчиња да пијам се плашам дека ќе се навлечам и нема да можам да се контролирам, и затоа не сакам да бега од мене да вика мама лоша, а и со убав разговор пак ништо не се постигнува на моменти си мислам џабе е се , кога и да се однесува лошо јас пак со убаво ама нема ефект цела недела е со лошо веќе се е тонот со лошо од негова страна , се бањав викам мама тука сум се чешлам , кога зеде да вика за да седам до него па крени крени викам мама се чешла мама мама сака 5 мин за себе да се исчешла и ке седи мама со тебе не бе леле ко зеде да вика мн ми е криво незнам каде да се обратам а тука има мајки до деца кои поминале овие години ве молам совет како да постапам

19. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Odi da prestojuva vo kukjata na tatkoto?kako stoite so megusebnite covecki odnosi so bivsiot soprug i clenovite na poranesnoto semejstvo?dali se prijatelski raspolozeni kon vas ili nr?dali mozebi mu govorat nesto loso za vas i detrto ne sakjki dobiva los vpecatok za.vas?sepak ne e slucajno ispitajte.

20. Elena4441

Elena4441 Нов член

Се зачлени на:
    21 јануари 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Само таткому го гледа ама во мое присуство а со другите не го гледаат не биле досега сами за да му зборуваат вака од ништо почна да ме влечи удира еве и сега пред 5 мин