Здраво на сите. Не знам дали е прашањево соодветно за ова тема. Ќерка ми сега наполни 3 год. Веќе последнава година почна нагло да качува килажа и да и се зголемува апетитот. Гледам секој ден да јаде здраво, јаде манџи, зеленчук и овошје и тоа во нормални количини. Благо кога ќе побара и тоа по малку. Не и забранувам ништо не ме разбирајте погрешно, сакам да кажам дека не е можно до толку да качува килажа кога не јаде повеќе од потребно, не јаде глупости. Бевме на неколку испитувања на клиника, ја испитуваа за интолеранција на глутен и лактоза зошто прво започна со подуено меше. Сега засега е мирно, може понатака да појави интолеранција. Рекоа да ја следиме и толку беше. Сакам на приватно да ја носам за ехо на стомак ако воопшто имаат зошто немам баш добро искуство на клиника, ја избоцкаа на 100 места за на крај пак никаков одговор да не добијам. Дали да се испитуваат хормони, дали нешто друго, зошто толку нагло качи килажа. Дали имате искуство или препорака за доктор? Што прво да испитам и каде? Фала
Zenski, da si se izjasnam malce… ćerka mi ima skoro 11 godini, od sabajle do večer nad knjigi, a jedva edna lekcija ja savladuva.A drugite deca si učat kratko i sve im ide. Ja gledam mojata kako se troši.se nervira motivacija i padna totalno. Isprobav sve živo, nikako da najdeme ritam Veke ni ne znam kaj grešime. Ako ima nekoj sovet, iskustvo, što bilo… pišete ve molam. Pozz.
Не ја притискајте и не ја споредувајте со другите деца. Што и е тешко да научи теорија? Со математика се наоѓа? Јас и во школо и на факс, ама посебно во школо, мразев теорија да учам учев колку да не научам, ама математика/задачи обожавав.. Нека се обиде да чита на глас или во себе ќе види што и одговара, нека проба со подлекување, има сега четџипти може да го искористи и него... Незнам ова колку е добро ама јас учев додека шетам низ соба, ќе прочитам еднаш, после одев по соба и си раскажував што заборавам се потсетам и на 2-3 читања сум запаметивал.. И нека учи сама не мора вие да седите до неа, колку може и сака нека учи..
Što se odnesuva do menе jaѕ uopste ne ja teram da uči… mene mi e dovoljno samo godinata da si ja zeme… Ama taa sama ima golema želba i se nervira što drugite brzo učat… a kaj nea site raboti mnoooogu sporo odat… I ja gledam, jadna veke se skrši psihički plače vika deka ne može da nauči… deka kolku i da se trudi ne i vleguva ništo vo glava… Dali matematika ili makedonski, dupka e vo znaenje a mnogu se trudi da nauci... Ni teorija ni praksa nisto ne i odi... Isprobavme bukvalno site tehniki za učenje… čitanje naglas,šetanje, podlekuvanje,kartici, aplikacii… sve živo ama isto e… nikakva promena… Razmisluvav i na doktor da ja nosam… ja odnesov i na psiholog… ama ne i pomogna nešto posebno vo vrska so ucenjeto… Baraв i privatno… ama cenite se previše golemi i ne možam da gi pokrijam a me jade što ne možam poveke da i obezbedam.. Pa sega me interesira kako da i se zgolemi kapacitetot za učenje… Ima li nešto što stvarno bi pomognalo… nekoj lek… magija ako treba… bilo što… ko boga ve molim prosvetlete me malce da znam kade da terame ponatamu
@Sanaa87 , дали отсекогаш е така или сега во 5то? Мислам дали секогаш имала потешкотии? Не е работата за магии, туку баш стручен кадар да открие реална причина. Може се работи за дислексија еве прво што ми паѓа на памет. Самите наставници што викаат? Дали и тие забележуваат нешто. Може тие имаат техника да и помогнат повеќе.
Сте пробале заедно да учите? Од искуство со ќерка ми (11 години има) нејзе некогаш и е полесно ако јас и го читам материјалот, така полесно се фокусира. Ова особено го практикуваме кога има повеќе предмети за учење, па да и олеснам. Заедно го поминуваме материјалот и се фокусираме на најважното. За да запамети полесно, обидете се да најдете примери од секојдневието за одредената материја, така ќе и олесните, а и подобро ќе разбере, па нема да и биде тешко.
Prethodnite godini beše totalno neseriozna, ne ja zanimaše uchenjeto ama ova godina i se pojavi golema želba da uči ama kolku i da se trudi, ništo ne uspeva ubavo da nauči. Se ogleduva na decata sto jedna lekcija ja naučuvaat za 1 čas a taa cela den uči jedna lekcija i se čini deka znanjeto nikako ne i vleguva vo glava… Duri i so ChatGPT uči, ama ne zapamtuva ništa. Problemot e što ne znae da ja raskaže lekcijata bez da se sopre, a vo učilishte od nea očekuvaat da znae se za 5ka bez da se zbuni. Nastavničkata mi veli deka e podobra od lani ama što koristi koga nema ni sredna ocena a mnogo i se uči. Ne mislam deka e disleksija, bidejki nema problem ni so čitanje ni so pišuvanje taa prva nauči da čita i piše vo svoje oddelеniе. Nastavničkite samo i baraat da znae a ne se interesiraat zоšto ne može da nauči; ke i ja stavat 2kata i tolku. Ako znaete nekoe stručno lice sto bi možel da otkrie sto e, pišete oti jas sum veke nemokjna i očajna...
Доколку претходно не учела најверојатно проблемот е што нема основа. Материјалот е сега пообемен и се темели на претходно изученото и ако не го совладала во претходните одделенија сега и` е потешко. Можеби да се обидете ,,да почне од почеток" во смисла да го повтори и научи материјалот од минатите одделенија паралелно.
Дали има проблем со читање или не? Дали има проблем со пишување? Дали има проблем со концентрација? Дали знае добро да раскажува или не? Дали има некој посебен предмет со кој има мака? Дали има предмет по кој е добра? На кран дали користи телефон и ако да колку време дневно поминува на телефон? Се ова може да влијае на учење и брзина на учење. Ако ти е голем сомнежот побарај проценка во Завод за за Ментално Здравје на Деца и Млади (кај бившо Симпо на Партизанска Скопје) или некоја приватна институција каде има Дефектолози за проценка.
@Sanaa87 ти пишав во друга тема веќе прашања и посочов каде да одите. Сепак ако претходно не учела има дупки во знаењето и потешко и е. Темите особено математика се исти од прво до петто само се.проширува знаењето. Ако не сфатила/научила нешто порано сега потешко и поспоро оди. Разговарај и со наставничката како да помогнете.
Nema problem ni so čitanje ni so pišuvanje,taa najprva vo svojot klas nauči da čita i piše Mislam deka problemot povekje i e vo koncentracijata, ama i pokažuvam vezbi za koncentracija što kolku tolku i pomagaat Se zakocuva koga treba da raskažuva; ne može da svrze edna cela rečenica bez da zastane. So matematika i predmeti koi baraat raskažuvanje ima mnogu pogolem problem Inače taa znae se koga ke i postavat prašanje dava kratko i jasno i precizen odgovor i bez greška. Ama nastavničkite baraat detalno raskažuvanje a tuka najmnogu se guši. Po cel den go drži telefonot vo race, ama ne za igranje samo ChatGPT i Google za učenje koristi zaedno so se knigata, nema nikakvi socijalni mreži Fala ti mnogu za sovetot, se nadevam deka ke pomognat tie institucii❤️
Jas nikogаš ne bev nekoj jak učenik,nеli vo naše vreme srednoto ne beše zadolžitelno pa ostanav samo so osnovno. Učev onolku kolku da ne ponavljam i iskreno poradi toa denes ne znam baš kako da i pomognam na kerka mi so učenjeto. Bi sakala da učam so nea ama i mnogu sum prenatrupana so obvrski. Ne i velam da ne uči ni pa ja teram samo i potenciram deka učenjeto e važno za da ne se mači vo životot kako što se mačam jas, da rabotam cel den samo za da imame za život..Navistina mnogo gi opteretuvaat decata so uchenje, sekoj den ja prašuvam što im dale i kako što primekam tri dena vo nedelata ništa, a drugite dva dena 10 lekcii odednaž i sirotata ne znae kako da se spravi i se sporeduva so deca koi imaat 5ki ama nivnite roditeli učat so niv ili gi prakaat kaj privatni učiteli. Jas maksimalno što mogu da i pomognam e 1 čas… Nema samodoverba i se gubi, a celava nedela samo testovi i isprašuvanja imaаt, a taa jedva mal del uspea da nauči Živa se jade od griži, a i jas so nea… Ne znam ni što da ja posavetuvam zа da preftasa barеm do 4ka. Bi sakala barеm malku da i olеsnam, ama ne znam od kaj da počneme…
ChatGpt исто не е за деца. Немаат доволно знаење за да одвојат невистини од вистинско знаење. Тоа исто и го одзема фокусот. Концентрација и фокус се гради со читање книги (белетристика соодветна на возраста), редење коцки, плетење и везење и нижење (има како сетови за девојчиња на таа возраст). Откако ќе прочита книга нека ја раскаже усно, за да вежба раскажување ако е тоа проблемот. Син ми е исто 5-то и знам дека фубат фокус и концентација лесно само што освен што игра игрици сака да чита книги и да реди Лего па држи фокус. Е сега неги пак не го испрашуваат со раскажување туку кратки одговори.
Јас би ја однела и на дефектолог. Поразговарајте со наставниците, зошто да не? Има многу голем спектар на работи кои може да се случат со детето. Нека проба да учи со слушање, нека си го сними тоа што треба на телефон и нека слуша. Ако и е полесно со звук можеби сепак е до читањето.
Kako na primer koga ke počne da raskazuva da ne zastane, od početok do kraj na materialot? Jas ne znam kako da i objasnam toa zato što nikad ne sum učila za 5ka tuku se molev za prolazna ocena Ne e naivna taa znae koga greši i go ispravlja,go koristi samo kad treba da i uprosti neke rečenice, mu gi prakja rečenicite što ne i se jasni i go prašuva tamu što sakaat da kažat rečenicite pa i gi objasnuva Ako i toa i smeta vo fokusot kaži za da i go izbrišem ama pa ako i go izbrišem nema da ima koj da i objasni suština Da ne znaes posle kako da gi razbira rečenicite bez tehnologija oti oči i otekli na toa telefonot veke So nejzinata nastavnička čovek ne može da se razbere bidejki koga ke odam vo ucilište kako da ne saka da me vidi, ednaš otidov opravdanije da odnesem za ćerka mi i lošo mi se isponasa i ne bi tražila sta bilo od nejze i posledna da je Fala ti vo sekoj slučaj❤️ Ima li nekoj defektolog što bi go preporacale? Vaka da ja pitaš nešto sve će ti kaže krstko ali pošto vo školo samo naslovot i go kažuvaat i taa ponatamu treba sama da raskažuva i tuka se buni Koga ke ja vidat deca koči na sekoja recenica 2ka i stavaat i ona plače nenormalno a šta da radim jas veke ne znam Ja se izvinuvam ako mnogo ve zamarav ama stvarno ne možev da baram sama rešenie veke, vi blagodaram na site od sesrce, ipak imalo ušte dobri ljudi ❤️
Не значи дека ако децата имаат 5ки дека родителите постојано учат со нив или дека нечии родители се далеку подобро од вас.. Според мене секое дете треба да се остави само да си ги завршува домашните и работите за училиште и ако нешто не му е јасно ќе му се покаже, треба да си знае како што е твоја обврска да одиш на работа негова на училиште па колку сака нека учи /не учи. Ако си напише домашни напише ако не треба никој место него да му го пишува. Ако родителите на тие деца им ги прават тие 5ки утре вашето дете дупло повеќе ќе знае од нив.. Од друга страна ако веќе има испуштен материјал од претходни години тешко ќе го разбере тој сега затоа што не знае што било пред тоа.. Потешко ќе му е на некој да научи да чита ако не ја знае азбуката од оној што веќе ја научил.. Исто така 10 лекции во основно и тоа во 5то оделение од еднаш не даваат сигурно му се насобирање материјал затоа што не учи со време.. Што се однесува до одење на курс зависи многу од детето колку му се слуша и учи таму.. Обично курсот е губење време барем за мене така било, единствена предност што е повеќе мана отколку предност е ако одиш на курс кај истата учителка што ти предава имаш + оценка или знаеш како ќе ти изгледа тестот и само тоа ќе го научиш, уствари си ја купуваш оценката како и се во нашата држава. Подобро е некој од семејството ако има да му објасни. И како што ви спомнаа членките погоре ако е голем проблемот најдобро е на доктор да ја носите.
Делот што ги споменав со раскажување на лекцијата пред огледало е баш да се опушти за говорење во јавност и да ја намалува тремата. Друго, кога се работи за теорија, може да ја слушаш кај што раскажува, ти со учебникот пред тебе отворен и да ја потсетуваш, следиш до каде стасала, потпрашуваш. Следно, ако и е тешко усно да се искажува, дали и е полесно написмено да одговара? На тест да ги раскажува лекциите. Нормално не може само писмено да одговара ама ако писмено добива 5ка, а усно 2ка, тогаш може страв и трема да е во прашање. Во училиштето дали има педагог или психолог со кој може да се консултирате околу начинот на пристап кон детето. Или да се побара дополнителна настава, не знам дали сега го има тој дел, во мое време ало повеќе ученици имаа слаби оценки, секако се организираа плус часови да се обработат темите подетално. Дали во одделението има другари/другарки со кои би можеле да учат и по дома заедно? Да се спремаат за испрашување. Евентуално постари братучеди кои би можеле да и помогнат со објаснување, да не користи ChatGpt