кога ке ме види дека носам нешто за јадење веднаш бега од мене,и несака уста да отвори,сега пред 2недели почнав да му давам сируп киндервитал,али пак си е се по старо,незнам што да правам и до кога ке биде вака ! а, и забите го мачат сега почнаа да му излегуваат,ама незнае да ми каже и само си се нервирам секој ден .
Незнам еве 7 години веке има и си е истиот за јадење да не му речеш оди нашколо и е најмал од сите ташната го влече наназад има само 22кг и незнам дали некогаш ке има апетит веке изгубив надеж а твоето е уште малечко и сигурно од запчињата го болат пробај нешто потечно давај му само лапни голтни се надевам брзо ке помине овај период кај вас.
И ние си имаме мака со јадењето, има денови кога си јаде нормално и јаде се, посебно од понеделник до петок, а за викенд со молење и плачење едвај еден оброк аласно ќе го изеде. Не знам што и се случува, хемоглобинот и е на граница и не сакам пак да падне па да мора да пие сируп и лекарства. А и многу е нервозна. Значи - неподнослива е на моменти. Има 3.5 години, не знам дали се работи за некој скок во развојот или нешто и пречи, од нешто е незадоволна па вака покажува револт.
^ Могуче, 3 и 6 години велат дека се скок во развој....јас не знам лично, не сме стигнале до таа возраст, ама скокот во развој во 3от и 6от месец не да ги осетивме Посебно 3от - со одбивање на цицање, вриштење, сакаше во раце, а плачеше кога ќе ја земевме, плачеше за спиење а не заспиваше...драми. Е сега на друг начин се манифестира кај поголеми дечиња нели...или стварно има нешто што и` прави незадоволство, а не знае да го искажи, т.е. не знае да го детектира. Оди во градинка? (извини, не се сеќавам, може си кажала) Едит: Иначе педијаторот на малава уште на 18 месеци не` предупреди дека од 18 до 24 месеци е т.н. „период на анорексија“, кога одбиваат јадење, бираат што ќе јадат, не` тестираат со живците
Ако трчате по децата со тањирчето и лажичето, ќе одбиваат да јадат, затоа што така привлекуваат внимание. Тоа е најголема грешка. Јас за малата користев мултисаносвит (го има во секоја аптека, па и во големите маркети). Многу добар витамински сируп. Едно што ја подобрува крвната слика, второ го зголемува апетитот и трето кога сме го користеле ни Н од настинка немало. За оние деца кај кои е слабо железото во крвта се препорачува Мултисаностол. И едниот и другиот, мултисаносвит и мултисаностол се пијат по едно лажиче на ден, секој ден во месеците со Р (септември, октомври, ноември, декември, јануари, февруари, март). Мојата ќерка и во градинка одеше, каде вирусите ги има едно чудо, па пак беше многу здрава. само еднаш до 7 години има пиено антибиотик. И еден совет ... детето од мало не го заучувајте со антибиотици. Борете се со природни лекарства, пред се многу овошје и зеленчук во исхраната. Не паничете ако крене температура. Нашиве доктори, да не биде досадно еднаш цефалексин, еднаш амоксиклав ... а како резултат на тоа кај детето ќе се јави слаба имуност. размислете пред да дадете антибиотик ... освен кога мора, нели?
Не трчам по неа за да ја нахранам, но ова со нејадењево ептен ме нервира. Некогаш со плачење ќе изеде се на маса, некогаш нема ништо да проба. Има периоди кога без проблем јаде се што ќе и биде понудено. Но, ја гледам деновиве дека е ептен бледа и до модри кругови околу очите и затоа настојувам почесто да јаде и здраво да јаде, не бисквити и грицки - ко што би сакала таа. Во моментов и давам пиковит пробио, ама деновиве ќе земам Саностол. Го користевме минатата година и ептен бев задоволна. Што се и немам дадено од вакви витамински суплементи, затоа што првите 2 години откако тргна во градинка нон стоп беше болна. Од пневмонии до очни инфекции и бактерии...да не набројувам....2 дена во градинка 2 недели дома. Ама еве од пролетва навака е подобра, мала настинка, течење нос и сл. ама ништо посеиозно фала богу. Оди во градинка од 14 месеци, а сега има 3.5 години. Дури 2 години и требаа да се навикне на болестите од градинката Ова со нервозата не знам од кај и е, вика дека во градинка си поминала супер, ама само што ќе дојдеме дома се претвара во мало ѕверче, почнува плачење и негодување, се додека не легне. За викенд е хорор филм кај нас дома.
Ми изгледа ко „барање на внимание“, штом го прави само кога доаѓа дома и за викенд....нешто слично ко мојата, кога ќе ме види мене. И не дека јас нешто ја разгалувам, ама ете, на мене реагира така.... Затоа кога доаѓам дома ништо не ме интересира освен неа Ни требаат едно добри 20на минути гушкање, смеење, ја оставам да се изнарипа од среќа, па ми покажува нешто, па демек цртаме, па 300 глупости што ќе и` истекнат во моментот, и тек после тоа се спремаме за ручек Ако случајно го прескокнам овој момент (ако сум прегладнета на пример и седниме одма на маса), не престанува да вика Мамо ма, мамо ма, мамо ма - ко навиена, и да ме влечи за рака за да ми покажи нешто. Ако ја одбијам (најчесто несвесно) почнува да прави глупости за да ми го привлече вниманието и веќе влегуваме во магичен круг.... Иначе откако почна да јаде друга исхрана, не сум ја форсирала за ништо од аспект на јадење. Ми се случувало цел месец да е само на млеко и житарки, и така преживеа. После супер јадеше се`, за сега да ми изиграва вегетаријанец и следбеник на суровата храна и така....се` ќе помине, јасно ми е, ама јас не се нервирав затоа што ми има супер имунитет природно (пу пу), а ако гледав дека нејадењето и` создава проблеми со здравјето, како кај бејбимама, нормално дека на секој начин ќе пробував да и` протнам барем нешто од хранливите состојки... Бејбимама, почни обавезно да и` правиш Smoothies, шарени, интересни Spoiler http://www.plantpoweredliving.com/2012/06/29/formula-for-green-smoothies/ барем така да прима витамини и минерали....
Фала за идеава моира...ќе си правиме заедно смутис, ем мама здрава ем Н. здрава. може така ќе ја напунам со витаминчиња потребни за да ја поминеме здрави зимава
Дали може на ќерка ми да и давам Ревита? Има некој искуство со овој напиток? Треба јас да го пијам, ама се мислев дали и на неа може да и дадам. Ќерка ми има 3 години и 9 месеци.
Претпоставувам дека станува збор за матичен млеч, од она што сум слушнала а ШТО сум прочитала дека на деца може после 4-5-та год. бидејќи е алергенс. Ако немате некои алергии и во консултација со педијатар пробај со некоја ептен мала доза да видиш како ќе ти реагира малата. Знам дека има некој си матичен млеч и за мали деца (немам лично искуство туку од искуство на други мајки) ама сепак се консултирале со педијатри
Јас им давав на моите Ревита, мислам дека синот имаше 2, а ќерката 4 тогаш. Таа зима се им давав, а никогаш не биле поболни. За Ревита имав читано доста добри работи, ама ете, јас некои придобивки и не видов.
Јас во последно време имам еден проблем од кој веќе ми се здосади и живциве ми ги кине Значи со свекор ми и свекрва ми имам супер однос , многу се сложуваме и скоро секој ден им ја оставам малата по 2 часа кај нив да си поиграат со нејзе. Ама проблемот е кога ке ја земам - луѓе нејке никако да си оди од кај нив, плаче и го гушка дедо и. Мене ме бута со рацете , клоца , не сака да ја земам во раце. Буквално цела зграда ја дига од плачење. И не се смирува се додека не дојдеме дома. Уфф значи ке полудам. Незнам кој како ке го свати ова , но почнува да ме нервира. Си викам ајде ке помине но веке 2 месеца вака прави. А со мене е цел ден по дома слушаме песнички , си играме , се гушкаме , не дека другите ја занимаваат повеке... Што е работата нормално ли е вака да прави? Ќе помине ли некогаш ова?
сите деца се така, бабите и дедовците кои не ги гледаат цело време туку мал период од денот знаат да ги разгалат внуците да им одат по газот се да им дозволуваат, и децата го сакаат таквиот однос. Истото се случуваше со моите братучеди и вујна ми беше љубоморна што децата повеќе сакаа да бидат кај баба одколку дома, и јас бев таква цело детство ми помина кај баба а дома не сум сакала да си одам. Ама кога ке почнат да разбираат повеќе ке сватат кој каква улога има во општеството и дома ке биде дома, а мама, како и кај секое дете на прво место. не се секирај периоди се тоа.
^ Не е само тоа.... Кај тебе коритсаки мислам дека е обратно од она што ни се случува на нас во моментов - ти си по цел ден со неа, а старите по само 2 саати, па и` фалат повеќе за игра, за дружба, за разлика од кај нас на пример, каде малата е 8-9 саати со мајка ми, и едвај чека да не` види нас - одма и` вика Чаоооо и затвора врата од внатре И толку и` фалиме ние, што не сака ни да оди кај другите баба и дедо. И ако одиме, за максимум 1 саат ме зема за рака и Чао, ги поздравува сите, облекува чевли и мора да напуштиме терен (тука да напоменам дека толку и` одат по газот, што дури не и` се ни интересни) Почни да работиш и ќе ја осетиш разликата
Kortisaki не се секирај има и бетер. Ќерка ми ја вика баба и МАМА И она е кемкава кога си оди од кај нив, некогаш и плаче ама мене па тоа ми е знак дека и е убаво со нив па не се тревожам многу. Сепак мајка си е мајка. Јас поаѓам од мене, многу сакав да одам кај бабите и секогаш сакав да останам уште малку. Уживај и биди среќна што имаш каде да ја оставиш да си поигра а во исто време и да и е убаво.
Баш така е како што кажа Моира .. Бидете среќни што сепак имате кај кој да ги оставите дечињата , барем и на 2 часа Јас што да речам .... ни свекрва нит мајка .. Него јас се мислам како ке праиме со чување на малата од наредната година , јас немам на кој да ја оставам свекрвата она си работи жената до 12 ч , а градинките земаат деца од 2 годинки а мене ми треба некој да ја чува до 13ч којзнае што како ке правиме , што ке смислуваме
Маченце нема таму како тука дневен престој? Тука има и плус и од 9 месеци а и помалецка знаат да земат за чување. Тука се вика Fritidshjem па и таму нешто слично би морало да има, некоја алтернатива?
маченце ена, вие во Германија живеевте? Имаш можност да си побараш Tagesmuter. Многу жени во Германија, кои треба да се вратат порано на работа, а нели децата не можат да ги остават во градинка ги носат кај овие жени. тоа се најчесто жени кои се исто така дома на породилно и имаат бебенце па се грижат и за двете деца истовремено.